Ehitusbuumist kasvas vanalinna päästetöö

Rootslaste mõte ehitada vanalinn uuesti üles väljapoole tänapäevast linnasüdant on Linköpingi puhul õnnestunult lahendatud. Algas ju Rootsis 1940. aastatel ehitusbuum, sest tol keerulisel ajal vajas hulk kodanikke kortereid ja paremaid elamistingimusi. Sel ajal hävitati Rootsis palju ajaloolisi atmosfääre, terveid linnakuid. Neid inimesi, kes oleks mõelnud arhitektuuri- või kultuurimiljöö säilitamisele, oli väga vähe. 

Gamla Linköpingu ehk Vana Linköpingu uuestisünd algas tänu ühele fanaatiliselt puumajade arhitektuuri kiindunud kohalikule mehele – Lennart Sjöbergile. Tema eestvedamisel alustatud omapärasel päästeoperatsioonil veeti esmalt kolmkümmend 17.–18. sajandi elamut ümberehitustööde piirkonnast minema. Ja pandi uuesti kokku linna servas Valla metsa ääres. Tänaseks on 90 “ümberasustatud” majapidamisest kujunenud elav 19. sajandi linnakeskkond, mis viib Gamla Linköpingu külastaja juskui tagasi lapsepõlve. 

Vana puit ja planeering 

Algul mõtled küll, et üks vanalinn uuesti üles ehitatud, mis seal siis nii erilist on. Aga on eriline. Gamla Linköpingus jalutades tekib tunne, nagu oleks osaline mõnes ajaloolises Rootsi oludest jutustavas filmis.

Taasloodud miljöö teeb eriti väärtuslikuks, et nii majad kui ka aiad on uude kohta viidud ja taas üles ehitatud täpselt nii, nagu nad kunagi olid. Tänavavõrgustik on sama nii Linköpingu ammusel kaardil kui ka uues kohas Gamla Linköpingus. Atmosfääri ehedust aitab suurendada seegi, et majade taasülesehitamisel on parandus- ja liitetöödeks kasutatud vana puitu.

Väärtuslikud aiad

Aiad on Gamla Linköpingu vaatamisväärsus ja samal ajal ka elav kultuurilugu. Iga aed jutustab oma planeeringu, suuruse ja kasutatud taimeliikidega ka selle omaniku staatusest ja elukorraldusest.

Sealt leiab ka stiilse ürdiaia, mis jälgib 18. sajandil Linköpingus laialt levinud ürdiaedade skeemi. Iga taime juures on kõrvuti ära toodud nii selle rootsikeelne kui ka ladinakeelne nimi. Oli aeg, mil koolilaps pidi tundma ka kasulikke taimi ning nende meditsiinilist otstarvet. On põhjust mäletada, et maailmakuulus mees – Carl Linné, kes hakkas taimedele nimesid panema, oli ju rootslane.

Tänapäevased elanikud toovad elu

Inimesed ja päris elu, mida kunagi elati ja elatakse tänapäeval, on Gamla Linköpingus põimunud. See annab miljööle oma näo.

Osalt on see muuseum – vanade auväärsete kodudega, kust selle omanik oleks justkui korraks lihtsalt välja läinud. Ajaloolised majad on külastamiseks avatud muuseumipiletiga. Need pakatavad mälestustest ja kunagiste omanike jälgedest siin elus ning pakuvad huvi oma interjööridega. Samas aga pole see järjekordne ajalooline muuseumiasum, kus nagu elatakse, vaid suur osa sellest on ka päris.

See on keskkond, kus tänased Gamla Linköpingu asukad end hästi tunnevad. Kõik toimib – kohvik, pood, ka auväärses eas postkontor. Ja poodides või kohvikus ei kohta mitte üldsegi ainult kaugelt kohale tulnud turiste, vaid enamasti tavalisi “oma linna” kodanikke.

Ja ühel hetkel on ninas tunda mõrkjasmagusat värske šokolaadi hõngu. Põhjus lihtne, sest vanalinna servas asub ka Cloetta maiustustepood. Siinkohal tuleb aga ainult õnnelik olla, et šokolaad on ehtne ja värske, mitte 19. sajandist. Samuti ka sõbralik müüja.

Kingitus iseendale

Ligi viiskümmend peret rendivad Gamla Linköpingus maju ja kortereid koos nende juurde kuuluvate aedadega. Seega on see elav linn. Omapärase ajalooga vanalinna eluaseme saamiseks on svenssonitel vaja lausa järjekorda võtta. Kes sinna saab, on väga õnnelik. Rootslased ütlevad, et Gamla Linköpingusse oma perega elamaasumine on justkui kingitus iseendale.

Uudishimulikul elamusteotsijal tasub Rootsimaal ringi käies Linköpingu vanalinna meeles pidada. Ka sügisel ega talvel ei katke sealne elu-melu. Sooje ja südamlikke meeleolusid aitavad ikka salvestada rootsimaised jõululaadad. Nii Linköpingus kui ka mujal Rootsis peetakse esimesed jõululaadad juba enne detsembri algust. Neilt saadud muljed koos marjaste-kaneeliste glögiaroomidega ja selle aasta esimeste piparkookide lõhna ja maitsega talletuvad mällu nii suurtele kui väikestele.

Ja võimaluse leiab ka selleks, kui lisaks ehedatele traditsioonilistele jõulu­elamustele vanalinnas tahaks teha nüüdisaegsel kombel sisseoste. Siis tasub külastada Linköpingust paari kilomeetri kaugusel asuvat Tornby ostulinna, kus asub ka Rootsi üks suurimaid ostukeskusi IKANO Huset.

Gamla Linköping 

Atraktsioon on avatud aasta ringi

Poed on lahti: E–R 10–17.30 ja 

L–P 12–16.00 

Muuseumide külastamine on tasuline.

Kaugus Stockholmist on 210 km

Maanteelt E4 tuleb sõita maha 

läänepoolsel Linköpingisse 

keeramise kohal ja jälgida viitasid. 

Lisainfo: www.visitlinkoping.se
www.ostergotland.info
www.linkoping.se/gamlalinkoping 

Gamla Linköpingus toimub . detsembril kl 11–16  Lions advenditurg (traditsiooniline jõulumüük tänavatel ja turul)

Avatud on jõuluehtes muuseumimaja