Näiteks see – hispaanlane sõidab Portugali ja näeb tee ääres põllu peal, et mehed panevad seal kitsedele taha. Sõidab edasi ja iga põllu peal panevad mehed kitsedele taha. Hispaanlane mõtleb siis ka kohalikud kombed omaks võtta, peab põllu ääres kinni, valib ühe kitse välja ja hakkab ka taha panema. Selle peale portugallased vaid naeravad kõva häälega. Hispaanlane imestab, et miks nad naeravad, kui nad panevad ise samamoodi kitsedele taha. “Vaata, kui inetu kits sul on,” vastavad portugallased. No on ju hea nali,” lõkerdas Ligi.

Koalitsioonisaadikud naersid püüdlikult kaasa, opositsionäärid Inara Luigas, Eiki Nestor ja Kadri Simson vaatasid aga hukkamõistvalt. Ligi jätkas.

“Montoro lausus aga, et tal on hetkel rahaliselt natuke keerukas aeg. Ma pakkusin lahkelt, et viskan talle palgapäevani kahekümneka, aga ta teatas, et tal oleks vaja pigem 200 miljonit ja seda riigile. Ta lubas intressi ka maksta, viis protsenti. Ma lubasin anda. No kuidas saab keelduda aitamast rahvast, kellel on portugallaste kohta nii palju häid anekdoote? Tahate, ma räägin veel ühe?”

Komisjoni liikmed polnud enam anekdootide tujus.

“Te lubasite Hispaaniale laenata 200 miljonit Eesti maksumaksja raha, sest Hispaania rahandusminister rääkis huvitavaid anekdoote portugallastest?” imestas komisjoni aseesimees Rannar Vassiljev. Ligi ei pööranud küsimusele suuremat tähelepanu, sest Vassiljev on sots ja seetõttu mõttetu mees.

“Einoh, see ei ole ju mingi abi, see on investeering. Hispaanlased lubasid viis protsenti intressi maksta. Raha on nagu maast leitud! Niimoodi oleme varsti Euroopa viie rikkama riigi seas,” teatas Ligi rõõmsalt.

Sel hetkel sisenesid koosolekutuppa kolm tõmmut kaunitari ja tassisid lauale suured vaagnatäied parimat toitu ja peeneid jooke. Kaunitarid teatasid tüüpilise Järvamaa aktsendiga, et tõid Hispaania saatkonnast kingituse.

Nestor võttis nälja leevenduseks ühe austri ja küsis, kuidas Hispaaniale raha laenamine ikka Eestit viie rikkama riigi sekka viib. Rahandusminister ei löönud verest välja.

“200 miljonit pole piir. Hispaania tahab meilt palju rohkem laenata. Me oleme väga usaldusväärsed, võtame raha kolme protsendiga sisse, laename hispaanlastele viie protsendiga välja ja vahe võtame endale. Tuleb lihtsalt piisavalt palju laenata ja olemegi kõik rikkad. Kas te mõistate, rikkad!” Rahandusminister oli muutumas ekstaatiliseks.

Nestor oli skeptiline ja küsis, kui kindel on hispaanlastelt raha tagasi saamine.

“Selles pole mingit küsimustki. Nad on ju viisakad inimesed,” vastas Ligi. Koalitsioonisaadikud noogutasid, nende jaoks oli küsimus saanud ammendava vastuse.

Vestluse käigus olid kandikud hea ja paremaga tühjenenud, pudelitest rääkimata. Vassiljev märkas järsku ühe kandiku all ümbrikku, kust tuli välja toitlustusfirma arve 824,55 euro peale. Teade ootamatult välja ilmunud arvest rikkus saadikute tuju. Komisjoni esimees Sven Sester tundis, et on aeg näidata juhioskusi.

“Kas kellelgi kuluhüvitise limiiti alles on? Äkki saab keegi selle enda peale võtta?” küsis Sester.