Isegi pime näeb, et vanalinnas pole piisavalt laste mänguväljakuid. Lapsed ei saa ju keset tänavat mängida, sest välisturistid peavad neid kohe veiderdajateks või kerjusteks ning kukuvad raha annetama. Okei, laps saab oma 30 eurot tunni ajaga kokku, aga mida teab üks mudilane rahast? Kottigi ta teab. Isegi õlle hinda ei tea.

Vanalinnas pole majade ümber piisavalt muruplatse. Puuduvad peenramaad, kuhu külvata porgandeid, kapsaid, kaale, sekka varjulisse nurka mõni kanepitaim. Pole lehtlaid, kus härrad ja prouad omaette nahistada saaks.

Vanalinnas ei jätku parkimisplatse. See on ju mingite hobuseaegsete normide järgi ehitatud linnaosa, kuid tänapäeval kannab õige loom Hummeri nime. Kus sa sellist pilli hoiad?

Tänavad on nii kitsad, et hädavaevu mahub auto ära. Aga mis siis juhtub, kui keegi tahab osta selle uue linnadžiibi, mille valgevenelased lubasid kuuldavasti Belazi kaevanduskalluri raamile ehitada? Selle üks ratas on ka kõrgem kui ratsamonument, mida Tauno Kangro praegu pronksi valab. Teate ju küll, pärast Kangro parteist väljaastumist kannab kuju nime “Edgar sea seljas”?

Munakivid on küll ametlikult kõvakate, aga autoga sõites lööb see alati mul isegi breketid suust välja ja tee, raisk, on nii konarlik, et ükskord komistasid 31 Jaapani turisti korraga. Ma ei saa aru, kuhu see Valdmann küll vahib, asfaldilaotur tuleks esimeses järjekorras linna südamesse saata. Piinlik juba, et eestlased ei oska siledaid teid teha.

Mis kuradi pärast pean ma igal hommikul ja õhtul nägema, kuidas vastasmajas elav supermodell end lahti ja kinni riietab? Majad on ebaloomulikult lähestikku. Kas nad muinsus-, tarbija- või ma-ei-tea-mis-kaitseametis ehitusnorme üldse ei loe?

Aeg on porr lõpetada! Tõmbame pooled vanalinna majad maha! Lükkame laiad sirged tänavad sisse! Loome hoonete ümber korralikud rohetsoonid! Istutame papleid ja külvame muru!

Vot nii. Las see UNESCO karjub, linn ja riik on rahva päralt!

**

Loo kirjutamisel on kasutatud firmade Põhivara ja Handjob-riist ning urbanistikakonverentsi “Nekretnine Nered 2011” materjale.