Nädala anekdoot

Emakeeleõpetaja pöördub Eesti Keele Instituudi poole küsimusega: millise algustähega pole eesti keeles roppe sõnu. Ta saab vastuseks: o-tähega.

Klassis laseb õpetaja igal õpilasel pakkuda üks etteantud algustähega sõna. Kui järjekord jõuab Jukuni, laseb õpetaja tal öelda üks o-tähega algav sõna.

„Obuse perse,“ vastab Juku.

Valka viinapoe ette sõitis maastur, käru ehitusmaterjali täis. „Lätis on ehitusmaterjalid kõvasti odavamad, ma peaksin olema püstiloll, kui Eestist midagi ostaksin. Mina ei osta Eestist midagi, enne kui see Ossinovski pole kipsplaadiaktsiisi Eestis langetanud,“ rääkis autot juhtinud Marek.

Viinapoes Jevgeni Ossinovski pildi taustal poseeris Tartumaa talunaine Inge. Ta istus laua taga, mille taha oli kirjutatud Vabariigi Valitsus, laua peale oli ta ladunud mitu pudelit Sotsinovski vodkat. Inge selgitas, et protestib niimoodi valitsuse lolluste vastu.

„No reedel saunas mõned saunaõlled tulevad ikka. Ja siis võib-­olla peale sauna veel paar tükki nädala stressist väljapuhkamiseks. Laupäeval võtan mehega ka vahel natuke napsu, kui on, mida tähistada. Sel nädalavahetusel sai naabrimehel murutraktori liising läbi. Selle tähistamiseks võtsime väikesed viinad ja kirusime valitsust.“

Järgmisena võttis sama laua taga koha sisse Vladimir Saarepeedilt. „Teate, miks Vene riik kaks korda ühe sajandi jooksul kokku varises? Viina pärast. Kõigepealt kehtestas Tsaari-Venemaa I maailmassõja ajal kuiva seaduse ja sellise riigi eest ei tahtnud venelased enam sõdida, vaid kutsusid võimule bolševikud, kes lubasid maad, rahu ja viina. Inimesed elasid õnnelikult, kuni Gorbatšov üritas rahval viina käest ära võtta. Tulemust teate.

Ei tasu ka eestlaselt viinapudelit käest võtta. Nüüd muidugi Eesti viina enam kodumaal pole, nüüd on Eesti viin emigratsioonis, aga eestlane leiab ikka tee Eesti viina juurde. Aga ega see praegune valitsus lõputult ei kesta, me veel näeme seda, kuidas Ossinovski peab rahva viha eest põgenedes naiseriietes Sten­bocki majast välja hiilima.“

Üksteise järel käisid inimesed oma õllekastide ja viinapudelitega Vabariigi Valitsuse laua peal poosetamas ja tegid selfisid. Kui Kranaat uuris ühelt õllesõbralt, mis ajaks loodab ta oma 13 kasti õlut ja 40 viinapudelit ära juua, tuli vastuseks sõnadevalang, kust trükikõlbulikud olid vaid sõnad „õlu“ ja „Ossinovski“.