Heidy Purga (Raadio 2): Värsked asjad sünnivad viimasel ajal
väikestes mõnusates kohtades
– mu üks viimase aja parimaid elamusi oli Tartus klubi
Maailm
Hea Muusika õhtul. Sellises kohvikklubis nagu
Protest
Mere puiestee kandis Tallinnas on ka toimunud lahedaid üritusi – näiteks
GütteÖÖ,
kus noored käivad koos muusika ja inimeste pärast.


Mida kuulata


Raul Saaremets (umblu records): Bänd, millest absoluutselt kõik praegu räägivad, on Bostonist pärit
Passion Pit
. Eestis tundub praegu värske Tartu poiste plaadifirma
One Sense
.


Purga: Bändide osas väärib kindlasti tähelepanu
Aides
, kelle tulekut on juba tükk aega oodatud. See on selline sisukas psühhedeelne pop-rock.


Mida juua


Kalev Kesküla (luuletaja ja veinispets): Aina rohkem juuakse halvemaid veine – näiteks magus Late Harvest pidi müüma järjest paremini. Aga tegelikult oleks trendikas juua kuivi värskeid itaallasi – näiteks
Orvieto Classicot
või
Pinot Grigiot
. Punastest on head
Monepulciano d’Abruzzo
ja
Valpolicella
.


Neid võiks juua Dreameri ja Tonino asemel, mis pole enam nii väga in.


Dimitri Demjanov (Gloria): Põhjalas on uueks trendiks pakkuda
toidu kõrvale õlut
. Espresso asemel on paljudes paikades nüüd
hea presskannukohv
.


Kus süüa


Demjanov: Ameerikas on viimasel ajal tekkinud palju
gastropubisid
– viietärniköögi ideoloogia, aga kolme tärniga, lihtsamalt ja odavamalt. Fine dining’u restoranides on tihti olemas ühe menüüga
kommunaallaud
, kus toit lihtsama garneeringuga ja istuda ehk veidi ebamugavam.

Väärt paigad on
Noma
Kopenhaagenis,
Bagatelle
Oslos ja
Controvento
Tallinnas. Ka
Luccas
on toidu hinna ja kvaliteedi suhe paigas.


Kõigi rahvuste seas tuntakse praegu tõmmet
“vanaema köögi”
, lihtsa, eetilise toidu poole.


Meil on
kohalik
,
regionaalne köök
aga alles lapsekingades – ei saa loota, et leiab lihtsalt häid mulgikapsaid näiteks Mulgimaal. Muhumaal on üks hea, lihtsalt jube hea
Kalakohvik
Liival ja see maks, mida ma sõin möödunud aastal Kuressaare lähedal
Maherestoranis
, oli valmistatud Pariisi parimate restoranide tasemel.


Mart Haber (Shishi): Söögikohtadest on minu totaalne lemmik
Tigu
– toit on eriti värske, suured portsud, mõistliku hinnaga


Kesküla: Head pakkumised on
Kadrioru restoranis
. Nordicu hotelli all asuvas restoranis
Monaco
saab 125 krooni eest kolmekäigulise gurmeelõuna.


Egle Haidak (kolumnist ja mükofiil): Kõige trendikam on
süüa kodus
– halval päeval tehakse praekartuleid, heal päeval avatakse austreid, nahkkindad käes.


Kus osta



Kristi Pärn-Valdoja (Stiil):
out on kiirmoepoed
, nagu Zara ja Mango – majanduslanguse ajal ei ole mingit mõtet raha raisata odava trendipahna peale.


Kesküla: kasulik on veini osta
Selveri pakkumistest
. ­
Wine­store
müüb veine, mida kusagil mujal ei ole, kuid on riskantne: sealt võib leida odavalt nii väga häid veine kui ka halbu.


Parim kalapood on
Rimi
, kust on trendikas osta
valget kala
– tilaapiat või pangat. Valge on uus punane!



Kuidas ilu luua



Kri stiina Voolaid (sisekujundaja): Rasketel aegadel on alati rohkem
kergust
,
valgust
ja
värve
ning juhtivatel tootjatel on praegu
fantastilisi toone
nii PVC-materjalide kui ka keraamiliste plaatide osas. Korteri planeeringus kipuvad ruumid olema jälle
rohkem liigendatud
.


Haber: Sisekujunduse vallas kasutatakse praegu palju
metallist lilli
–  see on uus trend.


Kuhu sõita



Mauri Saarend (Estravel): Kõige parema hinna ja kvaliteedi suhtega reisisihtkohad on hetkel
Aasias
ja
Okeaanias
– piletihinnad sinna on oluliselt langenud ja kohapealne eluolu enamasti odavam kui kodus või Lääne-Euroopas. Kui midagi soovitada, siis kindlasti
Uus-Meremaad
,
Malaisiat
,
Kambodžat
,
Filipiine
ja
Indoneesiat
.


Sven Lõokene (Reisiekspert): Kindel hitt-toode on
Mauritius
.


Pärn-Valdoja: Tõusev trend on Itaalia kõige vaesem piirkond
Puglia
, mis asub otse saapa nina juures ja pole veel täiesti täis ehitatud. See on paik neile, kes tahavad metsikut loodust ja ehtsaid Itaalia külasid, kus üleni mustas mutikesed istuvad majade ees.


Kuidas sõita



Marina Laikjõe (Teztour): Tõusvad lennukompaniid kaugreisideks on India
Kingfisher
ja
Jet Airways
, mille pardateenindus on märkimisväärne ja lennukipark soliidne.


Lõokene: Lennukompaniidest võiks silma peal hoida
Etihadil
– nende kokkuleppehinnad tulevad varsti ka Eesti turule.


Haidak: Trendikas on istuda ka
Google ­Earthis
ja vaadata, kus oleks lahe käia.


Mida kanda



Pärn-Valdoja: Absoluutselt out on praegu
õõvastavad kulliküüned
, eriti need erakordselt maitsetud ja kolmnurksete tippudega, millele on peale joonistatud lilli ja liblikaid. Püksid on ka out – naised on hakanud jälle
kleite
kandma. In on seevastu
terve jume
ja
päikesepuuder
(viimasega ei tohi muidugi liialdada, kui ei ole just eesmärgiks Ilma-Peebu look),
etnomustrid
ning
oranž
,
roosa
ja
kollane
.


Aldo Järvsoo: See on muidugi iga kevad nii, et
värvid tulevad moodi
(ja sügisel on jälle moes must, pruun ja tumepunane) – moekunstnikele on see juba ammu täielik nalja­number.


Rahvuslikkus
on ka selline mööduv trend, mille pani käima pronksiöö. Praegu võib
punane Rahvuslik pael
olla poodidest otsas ja pole võimalik leida ühtki vaba tikkijat, sest kõik tikivad suure hoolega, aga pärast laulupidu tekkib ilmselt küllastumus.


Moedisaineritest on nagu värske tuuleõhk aga
Britt ­Samoson
– uuenduslik ja Eesti moemaastiku kohta võluvalt otseminev. Tema on kindlasti see nimi, kellest kuuleb veel järgmised kümme aastat igal pool.


Mida lugeda ja vaadata


Mihkel Mutt (kirjanik): hea raamat oli paari aasta eest ilmunud Solomon Volkovi
“Peterburi kultuurilugu”
. Mark Mazoweri
“Balkan”
on hea ülevaade, kuidas Balkan on oma praegusesse olukorda jõudnud. Soovitaksin lugeda ka justkui ära unustatud
Anna Haava luulet
.


Jaan Ruus (filmiasjatundja): Head filmid on rõõmsad dokumentaalid
“Kihnu pulm”
ja
“Kihnu kosjad”
– neid vaadates inimene naerab laginal, mis on üsna haruldane asi.  Berliini filmifestivalil võitis žürii eripreemia
“London River”
, mis on film Aafrikast pärit isast, kes otsib metrooplahvatuse järel oma kadunuks jäänud poega ja saab kokku inglannaga, kes otsib oma tütart –  kõlab banaalselt, aga väga hästi tehud.

Mida veel teha


Pärn-Valdoja: New Yorgis olla
täiskasvanute balletitrenn
juba eilne päev, aga Eestis on see suhteliselt uus. Mina käin Eesti Tantsuagentuuris kord nädalas poolteist tundi ja õpin hüppeid ja pöördeid –  vaatan nüüd balletti täiesti uue pilguga.


Haidak: Trend on ka see, et ­inimesed valmistuvad üldse metsiku hooga
sissetegemiseks
– ma pole enne näinud, et linnaprouad mõtliku näoga purke koguksid ja arutaksid, kuhu sügisel seenele minna.
Kogritsaid
ja
mürkleid
peaks saama juba maikuus, kui vähegi normaalne kevad tuleb. Ka
aknalaual
peab igal juhul midagi kasvama –
basiilik
,
münt
või
rosmariin
.


Majanduslamatisest on aga trendikas üldse mitte kõneleda. Seda võiks nimetada lihtsalt M.L-iks.