10.04.2009, 00:00
77 kevadist trendi
Ekspress küsis moodsa elu asjatundjatelt, mis on sellel kevadel IN.
Kus käia
Heidy Purga (Raadio 2):
Värsked asjad sünnivad viimasel ajal
väikestes
mõnusates kohtades
– mu üks viimase aja parimaid elamusi
oli Tartus klubi
Maailm
Hea Muusika õhtul. Sellises kohvikklubis
nagu
Protest
Mere puiestee kandis Tallinnas on ka toimunud lahedaid
üritusi – näiteks
GütteÖÖ,
kus noored
käivad koos muusika ja inimeste pärast.
Mida
kuulata
Raul Saaremets (umblu records): Bänd, millest
absoluutselt kõik praegu räägivad, on Bostonist pärit
Passion Pit
. Eestis tundub praegu värske Tartu poiste plaadifirma
One Sense
.
Purga: Bändide osas väärib
kindlasti tähelepanu
Aides
, kelle tulekut on juba tükk aega
oodatud. See on selline sisukas psühhedeelne pop-rock.
Mida juua
Kalev Kesküla (luuletaja ja
veinispets): Aina rohkem juuakse halvemaid veine – näiteks magus
Late Harvest pidi müüma järjest paremini. Aga tegelikult oleks
trendikas juua kuivi värskeid itaallasi – näiteks
Orvieto
Classicot
või
Pinot Grigiot
. Punastest on head
Monepulciano d’Abruzzo
ja
Valpolicella
.
Neid
võiks juua Dreameri ja Tonino asemel, mis pole enam nii väga in.
Dimitri Demjanov (Gloria): Põhjalas on uueks trendiks
pakkuda
toidu kõrvale õlut
. Espresso asemel on paljudes
paikades nüüd
hea presskannukohv
.
Kus
süüa
Demjanov: Ameerikas on viimasel ajal
tekkinud palju
gastropubisid
– viietärniköögi
ideoloogia, aga kolme tärniga, lihtsamalt ja odavamalt. Fine
dining’u restoranides on tihti olemas ühe menüüga
kommunaallaud
, kus toit lihtsama garneeringuga ja istuda ehk veidi
ebamugavam.
Väärt paigad on
Noma
Kopenhaagenis,
Bagatelle
Oslos ja
Controvento
Tallinnas. Ka
Luccas
on toidu hinna ja kvaliteedi suhe paigas.
Kõigi rahvuste
seas tuntakse praegu tõmmet
“vanaema
köögi”
, lihtsa, eetilise toidu poole.
Meil on
kohalik
,
regionaalne köök
aga alles
lapsekingades – ei saa loota, et leiab lihtsalt häid mulgikapsaid
näiteks Mulgimaal. Muhumaal on üks hea, lihtsalt jube hea
Kalakohvik
Liival ja see maks, mida ma
sõin möödunud aastal Kuressaare lähedal
Maherestoranis
, oli valmistatud Pariisi parimate restoranide tasemel.
Mart Haber (Shishi): Söögikohtadest on minu totaalne
lemmik
Tigu
– toit on eriti värske, suured portsud,
mõistliku hinnaga
Kesküla: Head pakkumised on
Kadrioru restoranis
. Nordicu hotelli all asuvas restoranis
Monaco
saab 125 krooni eest kolmekäigulise gurmeelõuna.
Egle
Haidak (kolumnist ja mükofiil): Kõige trendikam on
süüa kodus
– halval päeval tehakse praekartuleid,
heal päeval avatakse austreid, nahkkindad käes.
Kus osta
Kristi Pärn-Valdoja (Stiil):
out on
kiirmoepoed
, nagu Zara ja Mango – majanduslanguse ajal ei ole mingit
mõtet raha raisata odava trendipahna peale.
Kesküla:
kasulik on veini osta
Selveri pakkumistest
.
Winestore
müüb veine, mida kusagil mujal ei ole, kuid on riskantne: sealt
võib leida odavalt nii väga häid veine kui ka halbu.
Parim kalapood on
Rimi
, kust on trendikas osta
valget kala
– tilaapiat või pangat. Valge on uus punane!
Kuidas ilu luua
Kri
stiina Voolaid (sisekujundaja): Rasketel aegadel on alati rohkem
kergust
,
valgust
ja
värve
ning juhtivatel tootjatel
on praegu
fantastilisi toone
nii PVC-materjalide kui ka keraamiliste
plaatide osas. Korteri planeeringus kipuvad ruumid olema jälle
rohkem
liigendatud
.
Haber: Sisekujunduse vallas kasutatakse praegu
palju
metallist lilli
– see on uus trend.
Kuhu sõita
Mauri Saarend (Estravel):
Kõige parema hinna ja kvaliteedi suhtega reisisihtkohad on hetkel
Aasias
ja
Okeaanias
– piletihinnad sinna on oluliselt
langenud ja kohapealne eluolu enamasti odavam kui kodus või
Lääne-Euroopas. Kui midagi soovitada, siis kindlasti
Uus-Meremaad
,
Malaisiat
,
Kambodžat
,
Filipiine
ja
Indoneesiat
.
Sven Lõokene (Reisiekspert): Kindel
hitt-toode on
Mauritius
.
Pärn-Valdoja: Tõusev
trend on Itaalia kõige vaesem piirkond
Puglia
, mis asub otse
saapa nina juures ja pole veel täiesti täis ehitatud. See on paik
neile, kes tahavad metsikut loodust ja ehtsaid Itaalia külasid, kus
üleni mustas mutikesed istuvad majade ees.
Kuidas
sõita
Marina Laikjõe (Teztour):
Tõusvad lennukompaniid kaugreisideks on India
Kingfisher
ja
Jet Airways
, mille pardateenindus on märkimisväärne ja
lennukipark soliidne.
Lõokene: Lennukompaniidest võiks
silma peal hoida
Etihadil
– nende kokkuleppehinnad
tulevad varsti ka Eesti turule.
Haidak: Trendikas on
istuda ka
Google Earthis
ja vaadata, kus oleks lahe käia.
Mida kanda
Pärn-Valdoja: Absoluutselt
out on praegu
õõvastavad kulliküüned
, eriti need
erakordselt maitsetud ja kolmnurksete tippudega, millele on peale joonistatud
lilli ja liblikaid. Püksid on ka out – naised on hakanud jälle
kleite
kandma. In on seevastu
terve jume
ja
päikesepuuder
(viimasega ei tohi muidugi liialdada, kui ei ole just
eesmärgiks Ilma-Peebu look),
etnomustrid
ning
oranž
,
roosa
ja
kollane
.
Aldo Järvsoo: See on muidugi
iga kevad nii, et
värvid tulevad moodi
(ja sügisel on
jälle moes must, pruun ja tumepunane) – moekunstnikele on see juba
ammu täielik naljanumber.
Rahvuslikkus
on ka
selline mööduv trend, mille pani käima pronksiöö.
Praegu võib
punane Rahvuslik pael
olla poodidest otsas ja pole
võimalik leida ühtki vaba tikkijat, sest kõik tikivad suure
hoolega, aga pärast laulupidu tekkib ilmselt küllastumus.
Moedisaineritest on nagu värske tuuleõhk aga
Britt
Samoson
– uuenduslik ja Eesti moemaastiku kohta võluvalt
otseminev. Tema on kindlasti see nimi, kellest kuuleb veel järgmised
kümme aastat igal pool.
Mida lugeda ja
vaadata
Mihkel Mutt (kirjanik): hea raamat oli paari aasta
eest ilmunud Solomon Volkovi
“Peterburi kultuurilugu”
. Mark
Mazoweri
“Balkan”
on hea ülevaade, kuidas Balkan on oma
praegusesse olukorda jõudnud. Soovitaksin lugeda ka justkui ära
unustatud
Anna Haava luulet
.
Jaan Ruus (filmiasjatundja):
Head filmid on rõõmsad dokumentaalid
“Kihnu
pulm”
ja
“Kihnu kosjad”
– neid vaadates
inimene naerab laginal, mis on üsna haruldane asi. Berliini
filmifestivalil võitis žürii eripreemia
“London
River”
, mis on film Aafrikast pärit isast, kes
otsib metrooplahvatuse järel oma kadunuks jäänud poega
ja saab kokku inglannaga, kes otsib oma tütart – kõlab
banaalselt, aga väga hästi tehud.
Mida veel
teha
Pärn-Valdoja: New Yorgis olla
täiskasvanute balletitrenn
juba eilne päev, aga Eestis on see
suhteliselt uus. Mina käin Eesti Tantsuagentuuris kord nädalas
poolteist tundi ja õpin hüppeid ja pöördeid –
vaatan nüüd balletti täiesti uue pilguga.
Haidak: Trend on ka see, et inimesed valmistuvad üldse metsiku
hooga
sissetegemiseks
– ma pole enne näinud, et linnaprouad
mõtliku näoga purke koguksid ja arutaksid, kuhu sügisel
seenele minna.
Kogritsaid
ja
mürkleid
peaks saama juba
maikuus, kui vähegi normaalne kevad tuleb. Ka
aknalaual
peab igal
juhul midagi kasvama –
basiilik
,
münt
või
rosmariin
.
Majanduslamatisest on aga trendikas
üldse mitte kõneleda. Seda võiks nimetada lihtsalt
M.L-iks.