Ateena mängudele tulevad külalised lisaks võistlusele uudistama ka ajaloolisi võistluspaiku. Näiteks maratoni joostakse sama teed mööda, mida lippas võidusõnumiga Phidippides aastal 490 eKr pärast Marathoni lahingut. Naiste maraton lõpeb Panathinaiko staadionil - seal peeti esimesed moodsad olümpiamängud aastal 1896, sama koha peal asus staadion ka Vana-Kreeka olümpiamängude ajal juba aastal 776 eKr. Juba praegu ennustavad Briti lehed, et naiste maratoni finaali oma hakkab olema olümpia kuumim pilet.

Aga staadioni renoveerimine on alles poole peal. Nagu ka veespordi-, tennise-, purjespordi-, ratsaspordikeskus, olümpiaküla, pressikeskus ja veel mitmed ehitised. Inglise päevaleht Daily Telegraph kuulutab süngelt, et ka Ateena olümpiastaadioni paljureklaamitud klaaskatus - Hispaania arhitekti Santiago Calavatra meistriteos - ei pruugi õigeks ajaks valmis saada. 

Pooleli on kaks tohutusuurt Ateenat läbivat maanteed, mis peaksid leevendama külalisi viimseni täis topitud pealinna lootusetuid liiklusummikuid. Olümpiapaiku ühendama pidavate trammide ja linnalähirongide rööpad tuleb alles maha panna. Venizolase lennujaam - kuigi juba kaks aastat töös olnud - pole ikka veel valmis. Lausa nullist tuleb juurde ehitada restorane, kohvikuid, kõnniteid...

Edusamme on ka. Uued teed ja pikendatud metrooliinid on juba praegu natuke linnalt koormust maha võtnud ja kahandanud sudusse uppuvas metropolis reostustaset 40 protsendi võrra. Esimest korda viimase 20 aasta jooksul on Ateena-lähedased rannad saanud sinilipu staatuse. Ateena hulkuvaid koeri on tunduvalt vähemaks jäänud - loomakaitsjad süüdistavad mängude korraldajaid 3000 koera salapärases kadumises, kuigi Kreeka olümpiakomitee lubas miljon eurot kulutada vaid hulkuvate loomade steriliseerimiseks ja vaktsineerimiseks.

See, et individualistidena tuntud kreeklased üldse on suutnud meeskonna kokku saada ja niigi kaugele jõuda, olevat nende korralduskomitee juhi Gianna Angelopoulos-Daskalaki teene, kirjutab Telegraph. Miljardärist Angelopoulos-Daskalaki on endine parempoolne poliitik, jurist ja ärinaine, kes armastab teemante, sigareid ja peab oma eeskujuks Inglise raudset leedit Margaret Thatcherit. "Ma ei anna iialgi alla," tsiteerib Telegraph Daskalakit. "Me oleme valmis - 97 protsenti kreeklastest toetab meid."

Külaliste majutamisel abiks bordellid

Üle 100 000 vabatahtliku on soovi avaldanud aidata. Aga nende abi ei lahenda nende mängude üht peaprobleemi - kuhu majutada kaks miljonit külalist. 28 hotelli on viimase paari aastaga juurde kerkinud, rohkem ei taha valitsus neid püstitada - kardetakse, et pärast mänge ei leita neile enam rakendust. Kõik kahe ja kolme tärni hotellid saavad mängudeks uue kuue, meeletus majutuskohtade põuas on korraldajad teinud isegi ühe täiesti uskumatu sammu ja valinud ajutiste hotellidena välja kuus linna nooblimat üle kahesajakohalist bordelli. Ikkagi on tuhandeid voodeid puudu. 

Praegu on peaaegu kõik kesklinna hotellikohad välja jagatud 17 300 olümpiaametnikule ning veel 21 500 kohta on broneeritud ajakirjanikele. Üks kava näeb ette toppida külalisi täis ka kruiisilaevad Piraeuse sadamas – siiani pole see külalistes suurt vaimustust tekitanud.

See kõik tähendab, et reisibüroode hinnapakkumised on lihtsalt uskumatud. Näiteks Briti ametlik olümpiamängude reisiagent Sportsworld pakub 12päevast paketti Ateena kesklinna neljatärni hotellis 6695 naelsterlingi – s.o peaaegu 150 000 krooni – eest, lisaks veel võistluste piletid hinnaskaalas 175 kuni 16 000 krooni!

Võitlus kaaperdajate vastu

Veel üks tohutu mure on külaliste elementaarne julgeolek - Ateena mainele ei aita just kaasa tõsiasi, et viimaste aastate jooksul on seal aset leidnud maavärin, praamiõnnetus ja kohaliku terroristliku rühmituse sooritatud Briti sõjaväeatašee mõrv.

Kreeklased võtavad asja näiliselt tõsiselt - juba paar nädalat pärast saatuslikku 11. septembrit said korraldajad mängude ametlikult lennufirmalt kasutada lennuki, et treenida turvamehi olukorraks, kus kaaperdajad võiksid rünnata mängude avatseremooniat. Sellegipoolest näitasid septembrikuised turvaõppused tõsiseid puudusi - turvakontrollist läksid läbi isegi pommid ja lõhkeaine, rääkimata keemia- ja biorelvadest. Juba on Iisrael lubanud mänge boikoteerida, kui nende oma agendid ei saa Iisraeli sportlaste üle ise valvata.

Kreeklased tahavad järgmise üheksa kuu sees kõik ootused ületada. On, mille nimel pingutada - olümpiaringkondades on praegu sõimusõnaks Atlanta. Sellest võib kergesti saada Ateena. 

Olümpia sünnimaa ei elaks seda häbi üle.

Ateena olümpia arvudes

*Üle 10 500 sportlase 201 riigist saabub Ateena olümpiale.

*1,96 miljardit eurot on Ateena olümpiamängude korralduseelarve. Sellest 88 protsenti katavad korraldajad mängudest saadava tuluga, ülejäänu annab Kreeka valitsus, kellel on mängude jaoks ette nähtud veel eraldi 4,64 miljardi eurone eelarve.

*Üle 520 miljoni euro kulub üksi turvameetmetele - seda on üle kahe korra rohkem kui on kulutatud kõikide eelmiste olümpiamängude turvamise peale kokku!

*57 000 hotellikohta on mõeldud saabuvatele külalistele. Sellele lisandub mängude alguseks veel umbes 4000 voodit.

*16 000 võistlejat ja ametnikku majutab olümpiaküla. Selle ehitamiseks kulutatakse 240 miljonit eurot. Pärast mänge müüakse majad maha eraomanikele, uue kodu leiab umbes 10 500 perekonda.

*Umbes 60 000 inimest saab palka olümpiamängude korraldamise eest. Turvateenistuses, toitlustuses, prügimajanduses ja liikluskorralduses leiab tööd umbes 150 000 kreeklast. Lisaks vajatakse 45 000 vabatahtlikku.

*47 arstist koosnev tiim viib läbi neljandiku võrra rohkem dopinguproove kui Sydneys.

*Olümpiamaskotid on vend ja õde, Vana-Kreeka jumalatest inspireeritud Athena ja Phevos (ehk Apollo). Mängu embleem on Kotinos - oliivipuuokstest pärg. Olümpialaulu loojaks on palutud Kreeka päritolu poplaulja George Michael.