Kadriorg püüab kaitseministrile varju heita, et ta ei kandideeriks sügisel toimuvatel presidendivalimistel. Erinevalt Reformierakonnast pole valitsusliitu kuuluv IRL teatanud, et toetab Ilvese jätkamist riigipeana. Poliitringkondades arvatakse, et IRL tuleb välja oma presidendikandidaadiga ja üks peamisi pretendente selleks on Aaviksoo – tark ja tasakaalukas mees, kes enne poliitikasse sukeldumist oli Tartu Ülikooli rektor.

Ühe usaldusväärse allika sõnul selgitas „veidi švipsi jäänud“ Aaviksoo Šoti klubis peetud avameelse ürituse lõpus ärimeestele, et rünnakud ei lähtu Kadriorust otse, vaid neid püütakse maskeerida. „President ei tee kõike oma kätega, vaid ta kasutab väärtuslikke abilisi,“ mainis minister.

Konkreetselt vihjas Aaviksoo tunnustatud avalike suhete spetsialistile Daniel Vaarikule, kes kuulub president Ilvese lähemate usaldusaluste sekka. Vaarik ründas oma veebiküljel www.memokraat.ee kaitseminister Aaviksood kuude kaupa seoses Vabadussamba ehitamisega. Ministri nõunik Riina Vändre on kinnitanud Ekspressim korduvalt, et Aaviksoo ei väärinud sellist kohtlemist ja tegemist on „karjuva ebaõiglusega“.

Möödunud nädalal alustas Vaarik oma veebiküljel taas Ilvese pommitamist seoses ministri ebaõnnestunud artikliga väljaandes Diplomaatia. Artiklis arutles Aaviksoo, kas riik võib mõnikord oma huvides valeinfot ja –arvamusi levitada.

Kaitseministeeriumi teada oli nende aktsioonide puhul tegemist tellimustööga: Vaarikule maksti kokku 9467 eurot ja 27 senti (vanas rahas 113 607 krooni) Presidendi Vabakoja Nõukogu ja vähetuntutud kristiliku organisatsiooni Lamuj no sevli kaudu.

Internetisaidi www.korruptsioon.com (seda peavad Riigikontrolli kaks endist töötajat) andmeil on Vaarik saanud raha ka Ärma talu küttearvete ja korstna parandamiseks kulunud summade kaudu.

Riigikontrolli pressiesindaja Toomas Matson ei kinnitanud neid väiteid. Küll aga tunnistas ta, et direktorite hirmuks hüütav Riigikontrolli finantsauditi osakonna juhataja Tarmo Olgo on viimastel nädalatel tegelenud presidendi kantselei auditeerimisega.

Samas pole sugugi kindel, et Aaviksoo ikkagi presidendiks saada tahab ja IRL teda kandidaadiks kinnitab. IRLi juhtkonnas peetakse Aaviksood liiga isepäiseks mõtlejaks, keda on hoopis raskem kontrollida kui näiteks Ene Ergmat, kes lähipäevil peab loobuma Riigikogu esimehe kohast. Samuti on IRLi presidendikandidaadina arutatud eurosaadik Tunne Kelamit.

Aaviksoo suurim parteisisene vastane presidendivalimiste küsimuses on Tõnis Palts. Suurärimees Palts investeeris suurema osa Levicomi müügist saadud miljonitest kinnisvaraarendusse Ukrainas, mis kriisi ajal hapuks läks. Viimases hädas palus ta projekti päästma heade idasuhete poolest tuntud OIeg Ossinovski. Ossinovski omakorda on sotside suursponsor. President Ilves on teatavasti päris sotside ridadest.

Hetkel Dnepropetrovskis Lõuna-Ukraina raudteejuhtide kongressil aukülalisena viibiv Ossinovski ei kinnitanud Ekspressile, et ta on palunud Paltsil partei sees Aaviksoo-vastast tööd teha.

Aaviksoo jäi Ekspressile kättesaamatuks, sest viibib praegu Bakuu orgu suunduvas lennukis.

Presidendivalimised toimuvad 26. augustil. Tõenäoliselt valitakse riigipea juba Riigikogus – seda juhul, kui IRL ei asu koostööle Keskerakonnaga.

PS Seoses 1. aprilliga kinnitab Ekspress, et kogu ülalpool avaldatud tekst on tõene, välja arvatud neis osades, mis seda pole.

Loe ka värskest Eesti Ekspressist:

· Kas elektriauto sobib seksuaaltöötajatele?
· Narva jõest leiti kaabel, millega toodi Venemaalt odavat piraatelektrit.
· Jahmunud murjan: „Kägu tantsis blondiiniga!“