Ain Seppiku pojad sattusid avalikkuse huviorbiiti tänavu juulis, kui advokaadina töötav Siim Seppik (27) maksis isa hoole all olevasse parteikassasse 300 000 krooni. Tema neli aastat vanem vend, samuti Concordia ülikoolis juura lõpetanud, praegu ettevõtjana tegutsev Sulev Seppik annetas parteile sama palju.

Selliseid rahasüste jaksavad tavaliselt teha vaid suurärimehed.

Kui Keskerakonda kuuluv siseminister Kalle Laanet kuulis vendade antud rahasummadest, ütles ta Sulev Seppikule, et "sul peab äri ikka hästi minema". Sulev märkis seepeale, et "ega pole põhjust kurta jah".

Vendadel Seppikutel läheb tõesti hästi. Nad on suutnud vanematelt saadud hea nime konverteerida usaldusväärsuseks pankade silmis ning hakanud laenuraha toel pealinnas ja selle ümbruses maju ning maatükke kokku ostma. Nad mängivad kinnisvara hindade tõusule.

Viimase aasta jooksul on Seppikud omandanud näiteks Tallinna südalinnas asuva üheksakorruselise ajakirjandusmaja, Lasnamäe turu, kaubanduskeskuse EuroMekka ning tühjalt seisva magusa krundi Smuuli tänava ääres.

Viimase suure objektina soetasid vennad suve lõpus 36 hektarit elamumaad Viimsi südames.

Enamikus ettevõtmistes on vendade äripartner 29aastane tallinlane Kristian Kesner, kes lapsepõlves kandis araabia nime Maruah Al-Haq.

On tähelepanuväärne, et vennad pole ostnud ühtki suurt asja riigi ega kohaliku omavalitsuse käest, vaid ajavad äri eraomanikega, kes on olnud enamasti kohalikud venelased.

Peaaegu alati rahastab neid vähetuntud ning samuti venelaste kontrolli all olev Tallinna Äripank. Ilmselt pole see juhus, sest panga nõukogusse kuulub noormeeste onu Madis Kiisa, Tallinna Ringkonnakohtu tsiviilkolleegiumi esinaise Malle Seppiku vend.

Seppikute firmat aga auditeerib Sirje Kõrgmaa, kes kontrollib ka Edgar Savisaare ettevõtet Fixor Holding.

Vaikus pärast tormi

Vendade tõus kinnisvaraäris on olnud sama kiire nagu Eve ja Margus Finki tähelend mõned aastad tagasi.

Partei toetamisega tegid nad ka ennast kõigile nähtavaks, sest selline samm jääb rahvale meelde. Uudis "Seppiku pojad annetasid keskile 600 000 kr" kogus Delfis 103 kommentaari. Vennad tookord sõna ei võtnud, Ain Seppik kinnitas aga SL Õhtulehele, et pojad on tal hakkajad: "Ütlesin neile, et maailmavaadet võib ikka toetada. Seda peab tegema ametlikult ja ausalt."

Nüüd sügisel teatab Ain Seppik Ekspressile, et tema poegade tegemistes ei osale ning nende tegevust kommenteerida ei oska ega ka soovi.

Noorem poeg Siim töötab advokaadibüroos Seppik & Sirel, mis kandis varem nime Ain Seppiku Õigusbüroo. Büroo internetikülg märgib, et Siim Seppik tegutseb "peamiselt äri-, kinnisvara-, ehitus- ja planeerimis- ning võlaõiguse valdkondades". Et ta on lõpetanud Concordia ülikooli õigusteaduskonna ning töötas var em advokaadibüroos Laus & partne rid. Et ta räägib vene ja inglise ning suhtlustasandil ka soome keelt.

Aga Siim Seppik viibib puhkusel ning sekretär ei tea, millal ta naaseb. ("Just eile küsisin, keegi siin ei teadnud.") Ja naastes väldib suhtlemist.

Ka vanem poeg Sulev Seppik ütleb kohtumisest ära: "Minu isa on poliitik ja avaliku elu tegelane. Mina ei ole avaliku elu tegelane. Ma ei taha oma äritegevust kommenteerida ja end mullivannis pildistada lasta." Aga avalikes andmebaasides uurigu ajakirjanikud nii palju, kui süda lustib!

Ka vandeadvokaat Jüri Sirel, kellele kuulub advokaadibüroo Seppik & Sirel (veel kevadel oli 70 protsenti Siimu käes), teatab: "Loomulikult tunnen nii Siimu kui ka Sulevit väga hästi, kuid ei soovi kommenteerida nende ettevõtmisi. Tegemist on väga tublide, töökate ja ausate inimestega, kelle kohta on mul öelda vaid positiivseid sõnu."

Isa: "Minu nimi müüb"

Kevadel 2002 kirjutas ajakiri Kroonika, et Seppikute dünastias on kõigil üks ühine joon - nad on juristid. Just laste pärast lõigi Ain Seppik oma advokaadibüroo. "Väga raske on alguses jalgu alla saada. Neid tuleb ikka aidata. Ja mis teha, minu nimi müüb," ütles minister tookord. Ta avaldas lootust, et "ehk ükskord, kui see ministriamet mööda saab, võtavad poisid ta tööle tagasi". (Nüüd Ekspressile mainib Ain Seppik, et kui ta loobub poliitikast - aga väga kaua ei kavatse ta seal enam olla -, siis loovad pojad talle ilmselt firmasse töökoha.)

Sulev Seppik kiitis tookord Postimehe nädalalõpulisas Concordia ülikooli, kus õppimine maksis 3000 dollarit. "Selline on kapitalismi olemus - kõik, mis hea ja kvaliteetne, maksab palju raha. Kellelegi ei tule mõttessegi, et hea maja võiks olla odav.," rääkis ta.

Seppik teatas, et Concordia haridus on väärt iga krooni, mis selle eest maksta tuli. "Julgen arvata, et sain Concordiast tunduvalt mitmekülgsema hariduse, kui oleksin seda Tartust saanud. TÜ õppekava on äärmiselt Eesti-keskne, leidsin sellest vaid kolm kohustuslikku ainet, mis puudutasid rahvusvahelist õigust. Aga hariduse taset näitab ainult tulevik - siis on näha, kas Concordia lõpetanud suudavad elus läbi lüüa."

Praeguseks on selge: vennad Seppikud oskavad elus läbi lüüa.

Sulev Seppik, laevafirma juht

Avalikud andmebaasid ütlevad, et vendade äritegevus algas kolm suve tagasi, kui nad soetasid koos oma õpingukaaslase Deniss Boroditšiga (26) firma Multivara.

Boroditš sattus kiiresti Päevalehe veergudele. Seda seoses Vadim Polišt šuki kõmulise kohtuprotsessiga. Turujuht oli muuhulgas kasutanud Boroditši õigusteenuseid.

Mullu müüs Boroditš oma osaluse Multivaras Seppikutele maha, kuid ta on vendadega endiselt tihedalt seotud - töötab arendusdirektorina kinnisvarafirmas Hexanor. Ühtlasi kuulub Boroditš Keskerakonna ridades Tallinna volikogusse. Ta on linnavarakomisjoni aseesimees ehk saab head infot linna kinnisvara kohta, mis tuleb kinnisvaraga tegeleva firma arendusjuhile ainult kasuks.

Esimese paari tegutsemisaasta jooksul ei näidanud Seppikud aktiivset majandustegevust. Nad soetasid kaheksa numbritoaga hotelli Pelgulinnas, mis kannab kõlavat nime Alexandra Apartments. Öömaja pälvis Eesti publiku tähelepanu vaid ühe korra: mullu kevadel, kui majas puh k es tulekahju ning üks rootslane viskus suitsu täis hoone teise korruse aknast välja ja murdis maandudes jalaluu.

Hotelli puhul sigines Seppikutele kaasomanikuks Küprose kompanii Permina Shipping. See ettevõte on registreeritud Limassoli linnas ärimajja, kus töötavad maksude optimeerimisega tegelev advokaadibüroo ning Vene Kommertspanga Küprose haru.

Internetiotsing ütleb, et Permina Shippingu kujul on tegemist hoopis Eestist juhitava laevafirmaga. Peakorter asub Tallinnas Sakala tänava majas, kus töötab Seppik & Sirel advokaadibüroo. Firmat juhib Sulev Seppik. Ühtki Perminale kuuluvat laeva Ekspress ei leidnud, kuid Sulev Seppiku üks kommentaaridest loo mustandiga tutvumise järel oli, et "Permina Shipping Co Ltd omandis on kaks laeva, üks nendest ujuv kalatehas ja teine transpordilaev".

Siim Seppiku vilksatab ka seoses Vjatšeslav Leedo parvlaevaäriga: nimelt kaitses ta sügisel 2002 Tallinna Linnakohtus Saaremaa Laevakompanii finantsjuhti Alar Tõrut. Tõru sai karistada maksuametile valeandmete esitamise eest. Tõru ütleb, et tegemist oli kiiresti toimunud lihtmenetlusega ja tegelikult ta Siim Seppikut ei tunne: "Ma ei ole õige mees tema tegevusi kommenteerima. Ma pole temaga pärast kohut suhelnud ja mul pole tema tegevusest õrna aimugi."

Rikaste nõustajad

Seppikute äripartner Kristian Kesner esines avalikkuse ees esimest korda kaks aastat tagasi, kui Äripäev kirjeldas ühe Viimsi maatükki müüki. Leht teatas, et "prominentsed äritegelased Gunnar Kobin, Tõnis Palts ja Toomas Peek teenisid kokku 43 miljonit krooni, müües 8,3 miljoni eest ostetud maa edasi salapärasele investorile". Äripäev lisas, et selle salapärase investori nõukogu liige on "keegi Kristjan Kesner, kes Krediidiinfo andmeil pole siiani olnud seotud mitte ühegi äriühinguga".

Ilmselt nüüd tasub teda rohkem tähele panna, sest Seppikute-Kesneri äri on viimase aasta jooksul plahvatuslikult paisunud. Nende viimane "vallutus" on 36 hektari suurune elamumaa tükk Viimsis. See on kurikuulus "korruptiivne" kinnistu, mille Viimsi vald andis mõne aasta eest Ants Savestile, et saada vastu valla keskuses asuva staadioni alune maa. Viimsi kinnistu ostul on Hexanori partner firma TBB Kinnisvara, mis pole midagi muud kui Äripanga kinnisvaraga tegelev haru. Loomulikult on suurim hüpoteek - 75 miljonit krooni - sätitud Äripanga kasuks.

Üks ettevõtja usub, et vennad Seppikud panid oma edule aluse mitte niivõrd poliitiliste sidemete kui hea juristitööga: "Nad on nõustanud rikkaid välismaalasi, kes Eestisse tulevad. Näiteks Riccardo Lelmit, kes on Roomas tõesti rikas mees, mitte mõni Preatoni."

Ta lisab, et Seppikud oskavad riskida: "Need vennad suudavad kõndida noateral, ilma et kukuks valele poole."

Vendadega seotud ärid

MultiVara

  • Haldusfirma. Muuhulgas andis mullu lühiajalise laenu oma tüterettevõttele Hexanor intressimääraga 60% aastas. Omab muuhulgas nõustamisfirmat Consultest ja finantsteenuste ettevõtete Swissberg. Juhataja: Siim Seppik. Osanikud: 50% Sulev Seppik, 50% Siim Seppik.

Hexanor

  • Kinnisvara väljarentimine, omab ajakirjandusmaja, Lasnamäel kinnist turgu ja kaubanduskeskust. Juhatuses: Siim Seppik, Sulev Seppik, Kristian Kesner. Osanikud: 50% Multivara (ehk Seppikud), 50% Vexiro (Kesner). Kasum (2005): 23 mln kr, äritegevus hoogustus oluliselt tänavu.

Morgan Trade

  • Kinnisvara haldamine ja arendus, omab 36 ha maad Viimsi vallas. Juhataja Oleg Afanasjev. Osanikud: 49% Hexanor, 51% TBB Kinnisvara (Tallinna Äripank).

Hexanor Plus

  • Kinnisvaraarendus. Juhatuses: Sulev Seppik, Andrei Koroljov. Osanikud: 50% Hexanor, 50% Põhjainvest (Koroljov), mis omab 4,7 ha maad Rae vallas Tallinna külje all.

Peetri Invest

  • Kinnisvara arendus (arendas elurajoone Rae vallas vt peetriarendus.ee). Juhatuses Deniss Boroditš, Oleg Savinov. Osanikud: 50% Hexanor, 50% Often Grupp (Oleg Savinov ja Läti kodanik Mihails Šuliks).

Remilder

  • hotell Alexandra Apartments Pelgulinnas. Juhataja Sulev Seppik. Osanikud: 50,5% MultiVara (Seppikud), 49,5% Permina Shipping.

Permina Shipping

  • Küprose laevakompanii, omab ujuvast kalatehast ja transpordilaeva. Juhataja Sulev Seppik.

Random Grupp

  • Kohvik Stockmanni kauba maja juures Tartu maanteel. Juhatuses: Sulev Seppik, Mihkel Kõrgmaa (auditor Sirje Kõrgmaa abikaasa). Osanikud: 50% MultiVara (Seppikud), 50% Ettur (Mihkel Kõrgmaa ja Hannes Rosin).

allikad: äriregister, kinnistusregister, Google, majandusaasta aruanded