Värske maailmameistri, kodumaise kohvifirma Vendor turundusjuhi Marta Piigli sõnul oli võistlus pingeline ja tulemus ülivõimas. „Eelmine nädal oli absoluutselt suurepärane. Kaks pikka ja rasket tööd jõudsid korraga tulemusteni. Esmalt valmis minu esimene soololaul „Unistus" ja sellele tuli kohe järgi maailmameistrivõistluste võit," rääkis Marta, kes Eesti üldsusele on tuttav ka Eurovisiooni lauluvõistluse Eesti eelvoorudest ja bändist nimega Glow.

Võidutöö valmistamiseks kasutas Marta kohvisid, mis on röstitud Eesti firmas Gourmet Coffee. Gourmet Coffee OÜ tegevjuhi Heili Politanovi sõnul on hea kohvi valmistamine elustiil sarnaselt hea veini valmistamisele ja seda tehakse väga suure pühendumusega.

Meeskondlikult tuli Eesti tänavu 54 osalenud riigi seast 9. kohale, edestades seejuures kohvivalmistamises tavapäraselt kõrgel tasemel olevat Itaaliat ja kõiki Põhjamaid. Eestit edastasid Suurbritannia, Lõuna-Korea, Belgia, Kreeka, Austraalia, Türgi, Tšehhi ja Austria.

Coffee in Good Spirits maailmameistri tiitel on toodud Eestisse ka 2007. aastal, kui Helger Aava võitis maailmameistrivõistluse samuti Coffee in Good Spirits kategoorias. Praeguse Eesti erikohviassotsiatsiooni juhi Aava sõnul on Eesti jõudnud kohvikultuuris maailmas esiritta. „Täna võime julgelt väita, et Eestis valmistatakse maailma parimat Iiri kohvi," ütles Aava.

Kohvi valmistamise MMil selgitatakse välja parim tulemus neljas kategoorias: Latte Art ehk piimakunst, Cup Tasting ehk kohvide maitsmine, Coffee in Good Spirits ehk kohvikokteilid alkoholiga ja Cezve/Ibrik ehk Türgi kohvi valmistamine. Marta Piigli on kahekordne Eesti meister nii Cup Tasting kategoorias (2007, 2008) kui ka Coffee in Good Spirits kategoorias (2008, 2009).

 


 

Retseptid

Võistlustel tuli valmistada kaks alkoholi sisaldavat kohvijooki - autorijook ja iiri kohv. Siin on Marta retspetid.

Marta autorijook „Koogel-moogel

  • Espresso - Gourmet Coffee espresso:
  • 50% Brazil Sul de Minas Fazenda Samambaia (Mundo Novo Natural);
  • 30% Dominican Republic Caficultore de Juncalito (Typica, Caturra, Bourbon, Catuai, Mundo Novo);
  • 20% Guatemala Amatitlan Finca El Bosque SHB (Red Bourbon, Pache, Caturra)
  • 0,5 cl Munaliköör „Kiiu Torn"     
  • 0,5 cl Ürdiliköör Galliano
  • Munakollane
  • 1 tl suhkrut

Esmalt vahusta munakollane ja suhkur, seejärel valmista värskelt jahvatatud ubadest espresso. Lisa espressole munaliköör ja Galliano, kalla 2/3 vahustatud munakollast espressole peale ning sega hoolikalt. Kalla jook klaasi ning viimistluseks tõsta teelusikaga väike munavahu ring joogi peale nii, et juues huuled munavahtu puudutaks. 

Marta Iiri kohv

  • Filterkohv - Gourmet Coffee Marta  Iiri kohvi segu:
  • 45% Ethiopia Yirgacheffe (Wolisho, Kurumie, Deiga)
  • 30% Brazil Sul de Minas Fazenda Samambaia (Mundo Novo Natural);
  • 15% Dominican Republic Caficultore de Juncalito (Typica, Caturra, Bourbon, Catuai, Mundo Novo);
  • 10% Guatemala Amatitlan Finca El Bosque SHB (Red Bourbon, Pache, Caturra)
  • 3,5 cl  viskit - The Irishman Whiskey
  • 1 sl fariinisuhkrut
  • 35% vahukoor

Esmalt jahvata kohvioad. Kasuta 40g filterkohvisegu 300 ml vee kohta ja pane filterkann tilkuma. Seejärel lisa viskile fariinsuhkur ning kuumuta segades seni, kuni suhkur on sulanud. Kalla viski iiri kohvi klaasi ning seejärel lisa filterkohv jättes 1,5 cm klaasi servani ruumi vahukoore jaoks. Sega kohv ja viski hoolikalt, et maitsed seguneksid. Lõpetuseks kalla joogile peale jääkülm kreemjaks vahustatud koorekiht.


Vaata lisaks:
Eesti Baristade Meistrivõistluste kohta: www.ebmv.ee
Kohvivalmistamise maailmameistrivõistluste kohta: www.scae.com
Infot kohvimaailmast: www.gourmetcoffee.ee ja www.coffeeresearch.org