Ilmselt käis keegi koputamas ja nüüd on Viljandi viinatootja Aivis Ohtla juba mõnda aega maksuameti hammaste vahel.

Püha heldus! No mis see teise inimese asi peaks olema, kui palju ja mis moel keegi endale raha saab! Mida sa luurad tubli inimese järel, tee ise midagi valmis ja müü maha, vaata, kas sul on hea!

Näe, Urmas Ott pinnis ka vanasti igaühe käest, kui palju see raha teenib. Nüüd on õppinud - enam ei küsi. Viisakas inimene ei uuri niisugust asja!

Ohtla on tubli töömees. Peab viinavabrikut Liiwi Heliis. (Ma pole joonud, aga Liiwi Viin pidi pidi olema imehea.) Nüüd räägivad, et mõni aeg tagasi olnud Ohtla põhilisi salaviina (maksuvaba) valmistajaid Lõuna-Eestis. No mis jutt see on! Kohtusse tuleks saata niisuguse jutu eest.

Sama loll jutt on see, kuidas Ohtla kunagi tollis konfiskeeritud viina odavalt kokku ostis. Samamoodi see ümbrikupalgajutt. Ja see, kuidas viinavabriku põhivahendite hulgas on 140 000 maksev solaarium. Ja nagu oleks Ohtlal liiga uhke maja. Ja et deklareerib liiga vähe tulu, ja elu on liiga luksuslik.

Ohtla on viisakas inimene. Räägib vaikse häälega ja kasvatatud inimese kombel. Ei ta suurusta, ei ta sülita maha.

Tubli ringrajasõitja. Keegi võrdles teda Michael Schumacheriga. Karvapealt õiglane võrdlus. Kui Ohtla nädalavahetusel võistluse ära võidab, joodab esmaspäeval viinavabriku rahvale šampanjat.

Tänaval sõites näitab viisakalt suunda ja laseb jalakäijad elusalt üle tee.

Ja kui ilusad autod tal on! BMW M5, S-klassi Mercedes ja SL-klassi Mercedes (Nagu Sõõrumaal). Igaühel nii head maitset ei ole, mis teha.

Ja kohe ilmuvad kadedad ja näpuga näitajad oma urgastest välja ja kukuvad arvutama: kust ta selle raha saab?

Kust ta saab, kust ta saab! Ise ta ju ütles – isa andis! Isal oli vanast ajast kõvasti valuutat järel. Sellest isa antud rahast poiss nüüd oma autod ostab.

Mul oli sama lugu. Ükskord kraamisin vanu sahtleid, leidsin muu pahna alt portsu käkrus rublasid. Kas ma pean nüüd nende rubladega maksuameti ette liputama minema?

Pagan, ma ei või. See teise rahakotis tuustimine on piinlik asi. Austust ei ole inimese vastu.