Antud kriminaalasjas on kohtu all Murru vangla endine direktori asetäitja Gunnar Bergvald (33), Murru vangla endine julgeolekuosakonna juhataja Raivo Põder (34), Murru vangla endine valvur Olaf Tšarnetski (56), Vladimir Živolup (45), Sergei Sokolovski (37), Juri Stupak (37), Karol Lük (33) ning eluaegset karistust kandvad Romeo Kalda (33), Rene Vainik (32) ja Andrei Tali (30).

Bergvald ja Põder ütlesid, et süüdistus on neile grammatiliselt arusaadav. Süüdi ei tunnistanud end mitte üheski süüdistuse episoodis keegi kümnest süüdistatavast.

Kriminaalmenetlust kolme endise vanglaametniku ja seitsme vangi üle alustati 31. mail 2006 Kaitsepolitsei ettekande põhjal, mille kohaselt omasid mõned Murru vangla kinnipeetavad mõjuvõimu nii kaaskinnipeetavate seas kui ka vanglaametnike suhtes.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus süüdistab endist Murru vangla direktori asetäitjat Gunnar Bergvaldi, endist vangla julgeolekuosakonna juhatajat Raivo Põder'it ja vangivalvur Olaf Tšarnetskit teadlikult riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises. Süüdistuse kohaselt jätsid Gunnar, Raivo ja Olaf tähelepanuta mitmed vangide vahelised füüsilised arveteklaarimised, mille käigus tekitati raskeid tervisekahjustusi.

Bergvaldi ja Põder'it süüdistab riigiprokuratuur ka kuriteo varjamises. Süüdistuse kohaselt ei avaldanud Bergvald ja Põder neile kohe algusest teada olnud kaasvangi surnuks peksmises kahtlustatavate isikute nimesid ning jätkasid kuriteo asjaolude varjamist ka edasise kriminaalmenetluse käigus.

Põderit süüdistatakse ka suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises.

Vladimir Živoluppi süüdistatakse selles, et tema Murru Vangla kinnipeetavana, tegi kaasvangile Romeo Kaldale ettepaneku peksta samuti Murru vanglas karistust kandvat Igorit, et lahendada Živolupi ja kannatanu vaheline konflikt. Živoluppi süüdistatakse kehalisele väärkohtlemisele kihutamises.

Romeo Kaldat süüdistatab riigiprokuratuur mõrvale kihutamises. Süüdistuse järgi sai Kalda kaasvang Živolupilt ettepaneku läbi peksta kinnipeetav Igor. Kalda palvel toimetati samal õhtul Igor kambrisse, kus viibisid Sergei Sokolovski, Karol Lük ja Juri Stupak.

Murru vanglas karistust kandnuid kinnipeetavaid Sokolovskit, Lük'i ja Stupak'i süüdistatakse kaasvangi Igori grupiviisilises mõrvas, mis pandi toime piinaval viisil. Kriminaalmenetluse käigus selgus, et Sokolovski, Lük ja Stupak peksid nende kambrisse toodud Igorit käte, jalgade ja raudkangidega, mille tulemusel tekkinud vigastustesse kannatanu hiljem suri.

Lisaks süüdistatakse Sokolovskit ja Kalda't koos kaasvangi Andrei Taliga kinnipeetav Ilja piinamises, mis on toime pandud isikute grupi poolt. Süüdistuse kohaselt peksis kolmik kannatanut käte ja jalgade keha piirkonda.

Kinnipeetav Rene Vainikut süüdistatakse teise inimese tema tervist raskelt kahjustada võivasse olukorda asetamises ja jätmises. Nimelt käis Vainik läbipekstud Igori kongis ja veendus, et kanntanu on raskes tervislikus olukorras, kuid ta ei teinud midagi, et teavitada vanglaametnikke kaaskinnipeetava abitust olukorrast. Samuti on Vainikule esitatud süüdistus suures koguses narkootilise aine valdamises ja pakendamises.

Kohus jätkab kohtuliku uurimisega nii täna kui homme.