Börsiteates kuulutas tema ülemus, Hansapank Eesti juht Erkki Raasuke: "Eraisikute pangandus on Eestis viimase kahe aastaga arenenud väga kiiresti. Muutunud on konkurents, klientide ootused ja pakkumised. Hansapank on olnud kohati aeglane nendele muutustele reageerimisel."

See oli esimene kord, kus pank kritseerib juhtkonnast lahkuvat liiget. Kuid see oli ka esimene kord, kui Erkki Raasuke mõne tippjuhi töölt minema saadab. Raasuke on märksa otsekohesema suhtumisega kui näiteks Hansapanga Grupi peadirektor Indrek Neivelt.

Ekspressiga kohtudes kiitis Raasuke Liinatit: "Andres ei ole halb mees. Ta on teinud kolm aastat tööd oma parema äranägemise ja parimate oskuste poolest. Ta on toonud panka uusi teadmisi ja oskusi. Andres on olnud hooliv ja hea kolleeg."

Panga sellenädalases siselehes jagab Raasuke samuti tunnustust: "Andres on olnud esimene mees nn "pehmete väärtuste" eest seistes ning suutnud maha lihvida nii mõnegi varasema terava nurga. Suur tänu talle tehtud töö eest. Mul on väga kahju, et minu poolt antud konarlik ja liiga lakooniline selgitus on andnud ajakirjandusele võimaluse kõik võimalikud Hansapanga eksimused Andrese õlgadele tõsta. See ei ole õige. Otsused ja tegevused oleme teinud koos ja meeskonnana. Andres oli üks liige selles meeskonnas, nii nagu minagi."

Raasuke tunnistas Ekspressile, et pank tegi kodulaenude turul taktikalisi möödalaskmisi, müües tooteid kallimalt kui konkurendid. Väikese inimese keeles tähendab see, et pank oli ahne. Või vähemalt näis ahnena, sest ei läinud kodulaenude hinnaralliga kiiresti kaasa ning oli ka muidu teeninduses jäik. Selle tagajärjel tekkis tarbijatel mulje, et Nordea, Sampo ja Ühispanga tooted on märksa soodsamad, kuigi uuringud näitasid Hansapanga klientide rahulolu kasvu. Meedia võimendas jutte, et Hansa on kallis ja ülbe.

Kuna valdkonna eest vastutas Liinat, siis oli tal aeg lahkuda. Seda enam, et ta oli kaitsnud tükk aega seni valitud kurssi ning pidanuks tegema kannapöörde.

Uue juhi määramine annab selge signaali nii panga sisse kui ka väljapoole, et ees ootavad muutused. Tuleval nädalal hakkab Liinati asemel eraisikute pangandust juhtima Priit Põldoja, kelle juhtimisel lõikas Hansa magusa tüki pensionikindlustuse II samba turul.

Andres Liinat: uuel mehel on muudatusi lihtsam ellu viia

Mida Hansapank sinult ootas?

Indrek Neivelt kutsus mind muutma tootekeskset panka kliendikesksemaks. Olen endiselt veendunud, et mul on selleks oskusi ja kogemusi. Usun, et suutsin Hansapanga paremaks teha.

Mida sulle ette heideti?

Seda on kommenteerinud pank ja Erkki Raasuke.

Kas Erkki Raasuke ütles möödunud neljapäeval, et nüüd aitab, mine; või ütlesid ise, et mõistlikum oleks kohast loobuda?

Erkki esitas mulle oma värskeima nägemuse vajalike muudatuste kohta eluasemelaenu valdkonnas. Mõlemale oli lühikese vestluse järel selge, et uuel mehel on muudatusi lihtsam ellu viia.

Kas saad korraliku kompensatsiooni?

Tõtt ütelda pole ma oma teenistuslepingut selle allkirjastamisest alates lugenud. Mälu järgi peaks kompensatsioonist piisama, et korvata sissetulekute puudumine tavapärasest pikema puhkuse perioodil.

Kui palju on sinu lahkumine kinni turuosa kaotuses (eraisikute finantseerimine mullu 5,4 ja säästud 1,6 protsenti)?

Turuosa ei ole minu pangas töötamise jooksul olnud kunagi põhieesmärk.

Kas sinu lahkumise börsiteade oli sinuga kooskõlastatud? Oled nimelt esimene tippjuht, kelle lahkumisel on pank teatanud, et asjad ei olnud nii, nagu oodati. Isegi Tõnis Sildmäe puhul jagas pank kiitust.

Minu teada koostas teatise Erkki, mina silusin. Majasisesed kommentaarid annavad mulle põhjust arvata, et ma ka midagi positiivset Hansapanka olen toonud ja jätnud.

Kui palju sarnaneb Hansapanga olukord EMT omale? Mõlemad on suured ja kaotavad turuosas.

Ettevõtete juhtkonna eesmärk on tõsta ettevõtte väärtust. Turuosa on sealjuures üks paljudest vahenditest.

Mida edaspidi teha kavatsed?

Pisut puhkan ja mõtlen peas ning paberil läbi uue ettevõtte alustamise võimalused. Kui need tunduvad ebarealistlikud, siis treenin ja ootan varumängijate pingil uusi väljakutseid.

Varasemad lahkumised Hansast

* jaanuar 2004. Lahkub Darius Nedzinskas, Hansabankase juhatuse esimees. Grupi peadirektori Indrek Neivelti sõnul on kahju, et Nedzinskas otsustas pangast lahkuda, "kuid mõistame, et ta sai pakkumise, millest oli raske keelduda". Nedzinskas asub tööle Leedu elektrivõrkude lääne jaotusvõrgu juhina.

* jaanuar 2004. Lahkub Antanas Poska, Hansabankase juhatuse liige ja pearaamatupidaja. Indrek Neivelt: "See on loomulik areng ning loob uusi võimalusi meie andekatele noortele juhtidele." Poska läheb Nedzinskasega elektrivõrkudesse.

* september 2003. Lahkub Mart Tooming, Hansa Capitali juht. Indrek Neivelt: "Mart Tooming on 11 aastaga üles ehitanud kolmes Balti riigis tegutseva väga eduka liisinguettevõtte. Tema juhitud Hansa Capitalil on olnud suur roll mitte ainult Hansapanga Grupi, vaid kogu Balti finantsturu arengus, kus liisingu osakaal finantseerimisteenustest on üks kõrgemaid maailmas. Seoses struktuurimuutustega Grupis tegin talle pakkumise asuda uuele ametikohale, kuid Mart otsustas seda mitte vastu võtta." Toomingale pakuti pangajuhi kohta Venemaal. Praegu töötab Tallinna Sadama tegevjuhina.

* september 2003. Lahkub Arunas Siksta, Hansabankase juhatuse esimees. Indrek Neivelti sõnul võlgneb Hansabankas oma edu suuresti Sikstale. "Juhte hinnatakse tulemuste järgi. Arunas on näidanud end väga võimeka tippjuhina, alustades pangandustegevust nullist ning muutes Hansabankase juhtivaks jaepangaks Leedus. Ma hindan eriti kõrgelt tema oskust liita ja motiveerida inimesi." Sikstast sai Leedu telekomi tegevjuht.

* mai 2003. Lahkub Raul Parusk, juhatuse liige. Indrek Neivelt ütles, et Paruski lahkumisega kaotab Hansapank hea pankuri ja kogenud tippjuhi: "Raul on organisatsiooni poolt kõrgelt hinnatud juht ning inimene, kes tunneb suurepäraselt pangandust. Tal on olnud väga suur roll Hansa- ja Hoiupanga liitmisel ning LTB ja Hansabankase ühendamisel Leedus. Pärast Hansa-LTB edukat integreerimist Gruppi oli meil raske leida Raulile piisavalt suuri väljakutseid."