Firma tegevjuht Tõnu Toomik andis meediakanalitele kurva näoga teada, et ei Merko, tema tütarettevõtete ega töötajate suhtes pole algatatud kriminaalasja. Seega pole ettevõte ei süüdistatav ega kahtlustatav ühegi käimasoleva kriminaalasja raames.

Ka Kapo ja prokuratuur märkisid, et uurimise keskpunktis on Maa-amet.

Nii see praeguse seisuga on.

Ent Merkol on siiski väga selge seos ühe maade vahetamise skandaali peaosalise, möödunud nädalal kuriteo kahtlusega vahi alla võetud Einar Vettusega.

Täpsemalt Vettuse firmaga TSM. 

Äriringkonnas pole mingi saladus, et Vettus ning Merko suuromanikud Toomik ja Toomas Annus on lihtsalt väga head sõbrad, kes omavahel perekondlikult läbi käivad ja sageli ka puhkusi koos veedavad. Sellest pole midagi. Tähelepanu väärivad aga hoopis muud asjaolud.

Nimelt oli Vettuse kunagine äripartner ehitusfirma EKE Merko, mida tänapäeval tuntakse Merko Ehituse nime all.

Praeguseks me Vettuse firma omanikeringis Merko nime ei leia. Küll aga on seal advokaat Toomas Luhaäärele kuuluv OÜ Antrion.

Luhaäär, jällegi Merko meeste hea sõber, esindabki paljude arvates Vettuse firmas Merkot.

Luhaääre partner Peeter Lepik advokaadibüroost Lepik ja Luhaäär on Merko nõukogu liige. See advokaadibüroo osutab Merkole õigusabi.

See, mil määral ja kuidas on maatehingud ja Vettus ning Merko omavahel seotud, on Kapol vaja välja selgitada.

Mõtteainet peaks pakkuma aga see, et Vettuse firma TSM üks tegevusala on ka riigihangete korraldamine.

Kas juhuslikult või mitte, aga näiteks Tallinna sotsiaalmajade ehitamise konkursid, mille on korraldanud Vettuse firma, on võitnud Merko.

Hoopis huvitavaks läheb lugu seoses Viru vangla ehitusega.

Riigi kinnisvara aktsiaselts (RKAS) kuulutas välja konkursi vangla ehituseks. Konkursi korraldajaks valiti võimudega varemgi head läbisaamist näidanud TSM.

Muide, RKAS juriidiline nõustaja oli vana tuttav advokaadibüroo Lepik ja Luhaäär.

RKASi juht oli siis kunagine Merko palgaline Tiit Ottis, kes hiljem sai tuntuks sellega, et väidatavalt talle korraldatud atentaadikatses sai surma juhuslikult kuuli ette jäänud koolitüdruk Veronika Dari.

Aga RKASis ei hakanudki Ottis "Merko meheks". Sestap ei varjanud ta rahulolematust Viru Vangla ehituskonkursi korraldanud TSM tööga.

Kui nüüd mõelda, et Merko on Vettuse firmas läbi Luhaääre kaasosanik, nagu usuvad paljud Eesti ärieliidis, juhtus Viru Vanglaga nii: Merko korraldas enda jaoks endale sobivatel tingimustel konkursi ja oh üllatust - võitiski!!!

Niisiis Viru Vanglat ehitab Merko. Esialgu 470 miljonile kroonile hinnatud vangla ehituse maksumuseks kujunes 787 miljonit ehk peaaegu kaks korda rohkem.

Tähelepanuks veel niipalju, et RKASi tegevjuht on endine abilinnapea Jaak Saarniit, kelle elukaasa Marje Tugim oli kunagi Vettuse äripartner.