Eesti Majandusjuhtide Instituudist välja kasvanud firma on end hästi sisse töötanud nišis, mis balansseerib koolituse ja eksklusiivturismi vahel. Arvusid vaadates on EMI EWT viimasel ajal rohkem turismi- kui koolitusfirma, sest kaks kolmandikku ettevõtte ligi kaheksa miljoni kroonisest müügitulust moodustas 2004. aastal maailmarändurite teenindamine.

"Sõltuvalt aastast on nad käibes enam-vähem pooleks – see puhas koolitus ja sõidul käimine," üldistab firma juht ja põhiomanik Tiit Tammemägi. EMI EWT majandusaruanne märgib just õppereiside populaarsuse jõulist kasvu ja peab 2004. aasta kordaminekuks uute reisisihtide edukat juurutamist. "Oleme läbi käinud kõik maailma neli nurka," lausub koolitusfirma juht.

Tammemägi ei liialda: sihtkohtade loetelu ulatub Gröönimaa jääplatoodest kõrvetava Lõuna-Aafrikani ja niiskest Amazonase džunglist Austraalia punase südameni. "Kuu peale minek on ettevalmistamisel," lõõbib Tammemägi, kes enamiku marsruute ise välja töötab ja enne omal nahal läbi proovib.

Eksisteerib aga oht, et maksusoodustusi nautiva koolituse taha maskeeritakse puhkusereise ja see võib patustajale tuua pahandusi maksuametiga. Tammemägi, kellel on raskusi mitme reisi täpse haridusliku osa sõnastamisega, möönab ka ise, et aastate jooksul on loengute osa reisides vähenenud ja turismi osa suurenenud. Kuid ka lahtise pilguga ringi rändamine aitab tema sõnul töös vajalikke kogemusi noppida. "Ma mäletan, et Galapagose saartel mängisime iguaanide taustal hoolega rühmatöid, mida tähendab jätkusuutlik Eesti," toob koolitaja näite.

Valitud õpilaste klubi

EMI EWTd võib pidada seminari- ja koolitusturismi maaletoojaks Eestis. Esimene rühmareis tehti 1991. aastal ELMIA allhankemessile Rootsis. Järjepidevad reisid algasid 13 aastat tagasi Lapimaale tehtud seminarist, kus slaalomisõidu kõrval toimus äriõpe.

Tänaseks on õppereiside geograafia märkimisväärselt laienenud ja aastakalendris on viis-kuus eksootilist sõitu.

Lai avalikkus sellest ei kuule. Et EMI EWT potentsiaalsete klientide ring kattub pigem presidendi äridelegatsiooni kui Egiptuse paketituristidega, tehakse reklaami otse sihtrühmale. Sel nädalal saatis koolitusfirma umbes 350-le ettevõtjast kliendile kutse õppe- ja huvireisile Antarktikasse tänavu märtsis.

Erakordset maailmaavastamist saavad endale lubada varakad inimesed. "Nad on tipp-500st, ja sealt parem osa," iseloomustab Tammemägi oma ränduritest kliente. "Nad on mõtlevad ettevõtjad." Eeskujulike kundedena mainib ta pankurist raudtee-erastajaks hakanud Guido Sammelselga ja multiärimeest ning hobikirjanikku Armin Kõomägit.

Riigiametnikke pole Tammemägi sõnul õppereisidel ammu osalenud või on nad seda teinud eraisikuna. Õppe-huvireiside menu näitab fakt, et hoolimata napist reklaamist ja krõbedast hinnast (alates 120 000 krooni) on kahe ja poole kuu pärast Lõuna-Ameerikasse ja Antarktikasse suunduva äridelegatsiooni kümnele kohale juba seitse osavõtjat esimese sissemakse teinud.

Tangoetendus ja magamine lumes

Ametlikult kannab sõit nime "äridelegatsiooni õppereis". Uhke pealkiri olevat mineviku pärand. Tammemägi sõnul leitakse kontaktid rahvusvahelise kaubanduskoja kaudu. "Kohtumiste saamise jaoks kõlab "äridelegatsioon" mõjukamalt."

Näiteks eesseisev kolmenädalane reis Lõuna-Ameerikasse ja Antarktikasse jätab päevakavas ruumi mõnele ärikohtumisele ja seminarile, kuid toob muu klassivälise töö raames täpselt ära tangoetenduse Argentinas, külastuse Põhja-Ameerika kobraste asustusalale Lõuna-Ameerikas, autosafari Tulemaal ja barbecue Fagnano järve kaldal.

Sõidu nael on 11päevane merereis endise Vene uurimislaeva pardal Antarktika mandrile, kus väisatakse muuseas vulkaanipurskes hävinud uurimisjaama, mahajäetud vaalapüügibaasi ja Ukraina uurimisjaama. Soovijad saavad ööbida Antarktika mandril lumes. Lõunamandri käitumisreeglid näevad ette, et sinna ei tohi midagi jätta –  sestap võetakse mandril ööbijatele kaasa välipeldik.

Antarktikasse suundub EMI EWT õpperetk, mille teema on loodushoid, teist korda. "Antarktika on sihtkoht, mis teeb reisi eriti ainulaadseks ja õpetlikuks. Reisil nähtav ja kuuldav muudab või tugevdab meie arusaamu inimesest ja loodusest," sedastab retke tutvustus. "See on Eesti ettevõtjale väga õpetlik reis, sest meie tänane suurim rikkus Eestis on hõre asustus ja puutumatu loodus."

Ülesõidu Antarktikasse, mis kestab edasi-tagasi neli päeva, sisustavad Tammemägi sõnul teadurite loengud, kus püütakse ärimeeste silmi avada ja maailmapilti avardada. "Antarktika puhul on see ajuloputus küll, kui suurest rahast ollakse valmis loobuma ja kui suuri kulutusi tuleviku nimel tegema," nendib ise eelmisel korral pingviinidemaal käinud Tammemägi. "Võib-olla see mees edaspidi kohe ei löö labidat mulda, kus on raha kõlinat kuulda."

Maksustamise hall ala

Paljud kauged õppereisid on osutunud ülipopulaarseks. Kõige rohkem, seitse korda, on EMI EWT delegatsioon käinud Hiinas. Kui kaks korda on reis tühistatud (SARSi epideemia ja linnugripi tõttu), siis sügisel seisab ees sõit, mida firma reklaamib "4 Hiina reisina". Peale mandri-Hiina külastatakse Taiwani, Macaud ja Hongkongi.

Kui üldsusele on pigem semantiline küsimus, kas ärimeeste rännakuid nimetada õppe-, turismi- või kas või pulmasõitudeks, siis maksuametit see külmaks ei jäta. Probleem tekib, kui firma maksab koolituse sildi all kinni eksklusiivse puhkuse. Kui õpe kvalifitseerub erisoodustuseks (taseme- ja vabaharidusliku koolituse kulude katmine), siis tuleb sellelt tasuda tulu- ja sotsiaalmaksu, ütleb maksuameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe.

"Korraldades töötajatele näiteks nädalase Exceli kasutamise koolituse atraktiivsesse turismipiirkonda, mille ilmne eesmärk on motiveeriva puhkusereisi võimaldamine, on tegemist äriühingu poolt töötajatele tehtud erisoodustusega ja sel juhul kuuluks maksustamisele summa, mis on kulutatud n-ö puhkuseosale," selgitab Veermäe põhimõtteid.

Tiit Tammemägi möönab, et korra on maksuametnikud EMI EWTd seoses ühe kliendi Iisraeli-õppereisi arvetega pigistanud ning leidnud kõik korras olevat. Tema sõnul sisaldab iga kaugem reis paratamatult mingi osa turismi. "Seda ei saa välistada. Ega me ei saa ju Iisraeli kõrbest läbi sõites bussiakendele kardinaid ette tõmmata," toob koolitaja näite.

Tammemägi nõustub, et maksud on hell teema, aga EMI EWT-le, kes on leidnud hea äri, ei saa midagi ette heita. Koolitusfirma ei kutsu kedagi maksudest kõrvale hiilima. "Me surume omalt poolt kliente makse maksma," lausub Tammemägi, kelle sõnul esitab koolitusfirma hämamise vältimiseks arve, mille juures on kalkulatsioon, kus on eraldi õppe- ja turismikulud. Kui palju sellest tasub firma ja palju reisil käinu isiklikust taskust, on igaühe südametunnistuse asi.

Guido Sammelselg:
"Päikest sai võtta vaid kaks tundi"

"Mina olen Tiidu vana reisikaaslane. Olen käinud Hiinas, Austraalias ning Islandil ja Gröönimaal. Eelmisest Antarktika reisist jäin isiklikel põhjustel maha. Need on väikese rühmaga väga hästi ettevalmistatud reisid. Mõnikord vägagi eksootiliste paikade majandusest püütakse sulle pilt silme ette manada. Mind on alati huvitanud kohtumised kaubandus-tööstuskodades ja ettevõtete külastamine.

Näiteks Austraalia reisil oli minu jaoks päikese võtmise aega kaks tundi. Ülejäänu oli tihe tegevus. Juba see seltskond on selline, kellel on teineteisele midagi rääkida. Mida Tiit tavaliselt teeb - ta lõikab ära õhtuse jalutamise aja ja paneb inimesed omavahel rääkima. Mõnele see istub, mõnele mitte. Mina vahetan hea meelega šoppamise aja majandusasjust vestlemise vastu.

Mina julgen seda küll koolitusena tõlgendada. Maksnud olen nii ja naa, nii firma arvelt kui ka oma taskust."