Ning Eesti börsitäkk ka otsad andis. Hansapank oli kogu Ida-Euroopa tähtaktsia ja enne rootslaste väljaostu oli koos Hansapangaga ka Tallinna Börs Baltikumi suurim. Täna on Vilniuse Börs turukapitalisatsioonilt juba üle kolme korra suurem kui Tallinna oma, seda isegi arvestades lisandunud Tallinna Vee ning Starmani aktsiaid. Ning kui aastaid tagasi oli Leedus näha just väga palju väikseid tehinguid, siis tänaseks on ka käibed jõudsalt kasvanud ning juulis oli Vilniuse börsil ka kõige suurem käive. Vilniuses tehti eelmine kuu tehinguid 8880, Tallinnas 2082 ning Riias 1670.

Lisaks on ka Vilniuse börs pakkunud sel aastal parimat tootlust, aasta algusest on VILSE indeks 40,8 protsendiga plussis. Kuid indeksid varjus on veelgi säravamaid tähti. Eriti kuum on olnud pangandussektor - Bankas Snoras (SRS1L) on aasta algusest tõusnud 354 protsenti, Ukio Bankas (UKB1L) 226 protsenti. Loomulikult muudab selline tõus aktsiaid fundamentaalselt kallimaks ja kõige suuremaid tõusjaid pole reeglina mõistlik ostma tormata, suur tõus teeb reeglina aktsiavaliku oluliselt tähtsamaks. LHV Leedu analüütikud peavad tänasel hetkel huvitavaks ettevõtteks Dvarcioniu Keramikat (DKR1L). See on pikaajalise kogemusega keraamiliste plaatide tootja, mis on suutnud ka ekspordi päris hästi käima saada. Selle aasta alguses omandas Poola suurim sama valdkonna ettevõtte Opoczno 60 protsenti ettevõttest ning strateegiline koostöö poolakatega peidab endas meie hinnangul suurt potentsiaali ettevõtte jaoks.

Maailma mastaabis on Baltikum üks väga väike koht ja enamus välisinvestoreid vaatab kolme Balti riiki ühtse regioonina. Ka kohalikud investorid peaks sarnaselt mõtlema, ainult Tallinna Börsil tegutsemine jätab võimalused üsna kitsaks. Leedu turg pakub kauplejatele sellist volatiilsust, mida Tallinnast ei leia ning investoritele oluliselt suuremat valikut ettevõtteid. Kui enamasti on välisbörside barjääriks see, et ettevõtted on võõrad, siis Leedust leiab päris mitmeid tuttavaid ettevõtteid - külmkapitootja Snaige, teleritootja Ekranas, Leedu Telekom jt. Takistuseks pole ka teenustasud, Läti ja Leedu aktsiatega kauplemine on sama odav kui tehing Tallinna Börsil.

Selle asemel, et päikesepaistes Eesti edu imetleda, tuleks tegutseda ja proovida ka Leedu kasvust osa saada.