Feng shui on iidne hiina harmooniaõpetus, mille viljelemise eest karistas suur juht Mao surmanuhtlusega. Semiootika-vaimustuses Lääs võttis salateaduse seitsmekümnendatel omaks, asudes kodusid kaitsma kristallkuulide ja punaste tutipaeltega. Ave ja Rein Weberi feng shui templis ühes kesklinna korteris võtavad mind uksel vastu viirukilõhn ja soojad kallistused. Mõistagi on kogu pühamu sisustatud feng shui põhimõtete järgi: õnnetoovad orientaalsed suveniirid on paigutatud õigetesse ilmakaartesse tugevdama head energiat ning neutraliseerima sombuselt tänavalt tulevaid halbu mõjusid. 

Punaste küünalde, paksu mati ja padjakuhilaga meditatsioonikambris avaldab Rein tähendusrikkalt: “Siin ruumis on nii laetud energia, et saab küll magada, aga magama jääda ei saa.” Ave täiendab: “Siit on kõik kahjulikud kiirgused ära võetud.” Võtame istet vähema energiaga laetud loengusaalis, millel on “templipunased” kaarseinad. 

Kellele “Õnne feng shui” mõeldud on?

Ave: Naisele, kes on üle 30 ja teab, mis ta tahab. 

Rein: Kui naine loeb seda, saab ta kohe aru, millest jutt, kui mees loeb, siis võtab see tal hinge kinni ja alles kolmandal lugemisel mõistab ta loetut. Seksuaalsus on maailma kõige võimsam energia – 90% meie energiast on seksuaalne.

Ja ülejäänud energiakübemed?

Rein: 9% on füüsiline energia ja 1% on vaimne energia. Mõõtes konsultatsioonile tulnuid sensitiivse diagnostika meetodil (loe: pendliga), näeme, et inimestel on tervis korrast ära, aga palju rohkem valmistab mulle muret, et inimestel on pere­elus palju emotsionaalseid ja vaimseid probleeme. 

Üle 30aastased naised (Rein Weber on sisendusjõuline ja ilmekas lektor, selles pole kahtlust) on täiskasvanud, kes teavad, mida tahavad. Tekib sisemine mäss. Lapsed tehtud, töö olemas, järsku on kõigest kõrini. Ta ütleb, et ma tahan olla mina ise ja läheb mehe juurest ära. Me ei taha, et – sa võid üles kirjutada – inimesed lähevad lahku liiga vara, enne kui nad teineteist tundma õpivad! Just vaimselt poolelt, sest füüsiliselt on teineteise keha iga nurk täiesti läbi käidud ning ei paku enam huvi, aga vaimselt ei jõutagi teineteist tundma õppida.

Mehed võtavad endale niikuinii õiguse vahepeal “ära käia”, maitsta mõnda teist kena naist, samas oma naisele selliseid rõõme keelates. See on ebavõrdsus! (Ave hoiab andunult pilgu mehel.) Ega mees ei ole loomult halb. Aga ta on väga arg. Vägivaldsus ja armukadedus tuleb sellest, et ta kardab oma kallist ilma jääda! Hirm on kõige halvem tunne. Ükski, ka seksuaalselt kõige võimsam mees ei suuda kunagi kõike anda, millest tema naine unistab. Kooselu alguses lubab mees oma naise heaks teha kõik. Kõik! Siis ma ütlen, et kui sa lubasid kõike, siis sinna hulka käivad ka parimad mehed, keda sa oma naisele keelama ei peaks.

Ave: (viitab kirjakohale “Õnne feng shui’st”) “On olemas ütlus, et igas mehes on viis meest ja igaüks neist tahab saada erinevat naist! Naiste kohta võib öelda, et igas naises on vähemalt sada naist ja igaüks neist vajaks sadat meest ...” (mis selle matemaatikaülesande vastus küll on?)

Rein: On vaja leida see, mida meie nimetame “lõputuks hingeliseks lähenemiseks”. See tee on niivõrd ilus ja palju andev, sa saad aru teisest, tema kõige salajasematest unistustest.

Kuidas seda feng shui abil saavutada?

Ave: (lappab heldinult käsikirja) Me kirjutame siin: loodusseadused kehtivad ka inimsuhetes! Väga oluline on seda mõista!

Rein: Peab kehtima yin-yang’i tasakaal: valge on mees, tema sees on punkt musta, ja vastupidi. Ühiskond on üles ehitatud meeste poolt, naisele on antud täpsed raamid, naine on – kuidas öeldagi – purki pandud. Mees on võtnud õiguse öelda, mis on naisele hea – see on kõige halvem põhimõte! 

Praegu on mehele kõik lubatud, aga kas me oleme õnnelikumad? Meeste poolt loodud maailm ei tee meest õnnelikumaks, ei tee ka naist õnnelikumaks! Mees kannatab samuti. Avel oli pool elu elatud ühele mehele...

Ave: ...Kõigi moraalireeglite järgi...

Rein: ...mehele, kes kuritarvitas teda, aga endale lubas kõike ja...

Ave: ...kui kooselu katkes, siis ma hakkasin analüüsima ning mõistsin, et olin valesti elanud.

Teil, Rein, on ka eelmine abielu seljataha jäänud.

Rein: Mõni leiab hingesugulase kohe, minul kulus selleks aastaid. Mees on tuim olend, ta võib areneda, aga üldiselt ta ei viitsi seda. Eestis on naised haritud, intelligentsed, suurem osa on meestest üle. (Reinu ettekannet lõhestavad piinavad köhahood.) On ka häid mehi, aga need rabatakse kohe ära ja naised – fantastilised inimesed – on üksinda! Aga neil on ka ju õigus õnnele, seksuaalsele energiavahetusele mehe ja naise vahel! Energiavahetus on kõige alus, kui see toimub, siis sa ei vanane, ei jää haigeks, sul on elujõud alles, see pöörleb su sees! Juhtub see, et üle 30aastased naised hakkavad elama kellelegi teisele: lastele, tööle, ja tõmbuvad ise tagasi. Nad ajavad end ära nagu hobused ja mammistuvad. 

Mis siis nüüd teha, kui meil on nii fantastilised naised ja neandertallase tasemel mehed?

Rein: Kõige hullem, et meil on sada tuhat naist rohkem! Teine hull asi on joomine. (analüüsivalt) Euroopaga liitumises on šanss. Naised, kes abielluvad välismaalastega, kasvatavad oma lastest ikka täisverelised eestlased.   

Mehed joovad vist sellepärast, et nad on õnnetud.

Rein: Ei ole! Joomine on mood, mis tuli nõuka-ajast kaasa. Ma olin kunagi Kirovi kalurikolhoosi peaarhitekt, kus juhtkond korraldas vägevaid joominguid. Kuna mulle joomine ei pakkunud ­pinget (lasin siiski angerjatel hea maitsta), siis vaadati, et pean ennast paremaks ning pärastpoole mind ei kutsutud kah.

Kas tänapäeva mehed on paremad?

Rein: Naised lähevad iga põlvkonnaga kaunimaks, ju siis mehed lähevad ka paremaks, aga aeglasemalt. (tagasi tõmbudes) Minu kriitika meeste suhtes on ikka jube. Ave kogu aeg pehmendab seda!

Ave: Mina pehmendan jah. Sest võib olla ka vastupidi: naine surub mehe alla. Vaatasin üle peatüki “Loodusseadused kehtivad ka suhetes” (loodusseaduste all mõistame meie viit ürgelementi: puu-tuli-vesi-maa-metall). Näiteks, kui puu ja tuli on loovas tsüklis ja nad elavad koos, siis... 

Rein: ...puu annab tulele energiat...

Ave: ...aga kui puu tahab tule üle domineerida, siis see kooselu ei lähe! Kõik variandid on võimalikud, aga tuleb arvestada loodusseadusi! Puu peab laskma tulel domineerida!

Mis elemendid te ise olete? 

Ave: Oleme kaks metalli, suhe on tasakaalus.

Miks õnn just läbi feng shui?

Rein: Alguses tahtsime panna pealkirjaks lihtsalt “õnn” küsimärgiga. Aga kirjutasime juurde peatüki armupesast, kus jagame praktilisi feng shui nõuandeid. (Ma olen käsikirja lehitsedes just jõudnud kohani, mis eritleb Pariisi erootikaklubisid.) Tarvis on mõista, et oleme osa universumist, et võime energiat üle kanda ka elutule objektile. Inimene võib teha väga võimsaid asju... 

Ave: ...aga ta peab arvestama looduse seadusi.

Kas inimesed siis ei arvestanud varem loodusseadustega?

Rein: See on jäetud kahe silma vahele. Üks asi on tähtis: kui te arenete, siis arenege koos abikaasaga. Muidu on nii et… (Rein viipab ühe käega lae suunas ja teisega põranda suunas.)

Kui inimene tuleb teie juurde probleemiga, mis nõu annate?

Ave: Esimene nõuanne on, et minge koju, tehke oma ümbrus, magamistuba, sahtlid korda. Kui olete seda teinud, siis märkate, kuidas asjad hakkavad teie elus muutuma.

Ja see aitab partneritel paremini läbi saada?

Ave: Igal juhul! Kui lood oma ümber korra, siis tõmbad head ligi. Kui sul on kõik laokil, siis on laokil ka su eraelu.

Teil on seljataga keeruline suhe. Kui keegi öelnuks, et tee sahtlid korda, saad abielu ka korda, oleksite uskunud?

Ave: Mul olidki sahtlid korras! Aga ausus on ka vajalik. Minu vastu ei oldud aus.

Rein, teie eelmist kooselu feng shui tundmine ei päästnud?

Pean naistest väga lugu ja mul on olnud palju suhteid. Olen kõigiga proovinud kokku jääda, aga järelikult ei suutnud me vaimseid väärtusi jagada.

Ave: Räägime vahepeal armukadedusest. See on võimas emotsioon!

(Rein räägib loo mehest, kes tuleb koju ja leiab naise voodist võõra mehega. Mehe esimene emotsioon on metsik viha, sellele aga järgneb erutus. Kui ta saab aru, et ei tunne oma naist, ei tea temast paljut, siis tõuseb kuumahoona alt üles kundalini energia, mis võimaldab tal oma naisega edaspidi hoopis suurema läheduseni jõuda… Kui ma nüüd kõigest õigesti aru sain…)

Armukadedus on edasiviiv jõud?

Ave ja Rein: (rõõmustades, et ma lõpuks midagi taipan) Täpselt! 

Petmine ei ole põhjus lahku minekuks?

Petmine on salaja tegemine, aga ei pea salatsema, sest elu ei pea olema piin...

Ave: ...sest nagu “Gilgameshis” on öeldud...

Rein: …et inimene on siia tulnud selleks, et nautida.

Ave: Kaks inimest ei tohi iial abielluda, kui neil ei ole vaimset klappi!

Rein: See on Avel väga õigesti öeldud!

Nii et õnneks ei piisa, kui panen mandariinipardid läänenurka, roosade pojengidega pildi armuõnne aktiveerimiseks magamistuppa? 

Rein: Ei, sellega sa energetiseerid oma elu, aga õnne see ei taga.

Isegi sahtlite koristamine ei too õnne?

Rein: Ei, aga see viib sind tasakaalu – seda soovitatakse isegi enesetapumõtetega inimstele.

Ave: Kui sa ikka magamistuppa matusevärvid paned, siis ei tule seal kirest midagi välja (ta koputab peatükile “Armupesa feng shui”, kus räägitakse, et magamistoas võiks olla roosat, valget ja punast).  

Kui tualetipoti kaas ilusti kinni hoida, siis ei uhuta raha majast minema? 

Rein: (noogutades) Mul oli kord meesklient, kes ehitas tualettruumi keset maja, mille tõttu said kannatada kõik tema elu sektorid: karjäär läks lõhki, naine läks minema, tervis lonkas, raha ei tulnud jne.

Kas feng shui’ga masu vastu saab?

Rein: (kaalutleb hetke) Saab küll. (Loeme: “Erootilise pinge ja õnnetunde praktiline väljund on loomingulise potentsiaali tohutu tõus, mis sunnib inimest looma: kirjutama, maalima, joonistama, musitseerima jne. See seletab lahti ka rahvaliku ütluse: “Head asjad tehakse ikka kõvaga!”)