Baumgartneri kuulsaimad surmapõlgavad trikid on nn. BASE-hüpped (ehk langevarjuhüpped ehitiselt või maapinnalt) Kuala Lumpuri Petronase torni katuselt, Horvaatias asuvasse 200-meetri sügavusse Mameti koopasse ja Rio de Janeiro „visiitkaardi“, Kristuse kuju nimetissõrmelt, aga ka tiibkostüümis sooritatud õhulend üle La Manche’i Suurbritannia kohalt Prantsusmaale.

Baumgartner on öelnud, et teda sunnib end proovile panema mitte adrenaliin, vaid mingi kindel idee või eesmärk. Nüüd on austerlane andnud ennast kosmose- ja meditsiiniuuringute teenistusse. Ta kavatseb oma nahal tunda saada, mis mõju avaldavad inimesele vabalangemine kiirusel üle 1200 kilomeetri tunnis ning pidurdamine selliselt kiiruselt, keha kaitsmas ei midagi enamat kui langevari ning spetsiaalne skafander.

Kokku tehakse vähemalt kolm hüpet, esimene 20, teine 27 ja kolmas, mis oleks ühtlasi maailmarekordi üritus, 37 km kõrguselt. Õhupall, mida kõrgustesse tõusmiseks kasutatakse, on hiiglaslik – selle mõõtmed on 80 x 145 meetrit ja rekordhüppeks vajalikule kõrgusele peaks see tõusma kolme tunniga.

Tegemist ei ole esimese taolise hullumeelse inimkatsega. Nimelt sooritas USA Õhujõudude kolonel Joseph Kittinger sarnase hüppe aastal 1960 31 kilomeetri kõrguselt. Tänasel pressikonverentsil esimesena sõna saanud Kittinger ütles, et ta nõustus Red Bull Stratose nime kandvas projektis osalema, sest selle eesmärgiks ei ole pelgalt tema poolesaja aasta vanuse rekordi ületamine, vaid eluliselt tähtsa info kogumine. Projektiga tegelevate teadlaste rühma sõnul lubab Baumgartneri lend eeskätt uusi avastusi lennunduse turvalisuses, aga ka inimese füsioloogiast. „Helikiiruse ületamise mõju inimkehale, on täiesti tundmatu. Kas niisuguselt kõrguselt langemine ja selliselt kiiruselt hoo maha võtmine on ülepldse võimalik üle elada – see on meile ja Felixile suur väljakutse,“ ütles projekti meditsiinilise poole eest vastutav doktor Joe Clark, kes on olnud kuue kosmosemissiooni käigus meeskondade arstiks.

Ettevõtmisest väntavad dokumentaalfilmi BBC ja National Geographics. Eeldatavasti 10-15 minutit kestev lend maapinna suunas filmitakse ja pildistatakse Baumgartneri skafandri küljes olevate kaameratega, olulist infot koguvad tema keha külge kinnitatud sensorid.

„Sellest tuleb väga suur seiklus, millest televaatajad ja lehelugejad hakkavad hommikusöögilauas vestlema ja uusi uudiseid ning pilte ootama,“ ennustas Kittinger täna avalikustatud, kuid juba mitu aastat ette valmistatud projekti kohta, mis kulmineerub sel kevadel. Rekordhüppe toimumise täpset kohta, samuti ettevõtmise eelarvet ei avalikustatud. „Hetkel saame vaid öelda, et hüpe saab toimuma „kusagil Põhja-Ameerikas,ent täpne paik sõltub väga paljudest asjaoludest, eeskätt ilmast,“ vastas projekti üks juhtidest NY Timesi küsimusele.

„Loomulikult on mul hirm,“ ütles Baumgartner vastuseks Australian Associated Pressi ajakirjaniku küsimusele. „Kõigi oma hüpete eel olen hirmu tundnud, kuid ilma ei saakski – hirm aitab keskenduda ja vigu vältida.“

Red Bull Stratos treilerit saab vaadata: www.redbullstratos.com