Hääleta küsitluses või kirjuta kommentaaridesse oma kandidaat, kes sinu arvates paistis 2009. aastal silma kas siis meediavaenulike või meediasõbralike tegudega.

Ekspress pakub välja mõne nägemuse kandidaaditest, kuid nende valimine ei ole kohustuslik.

Aega on reedeni.

Pressisõbra ja -vaenlase valimise põhimõtted

Pressisõber on avaliku elu tegelane, kes:

· suhtleb ladusalt pressiga ja selle kaudu avalikkusega

· annab vajalikus mahus ja objektiivset (ausat) teavet oluliste asjade/sündmuste kohta

· on pressile operatiivselt kättesaadav

· julgeb välja öelda seisukohta rasketes küsimustes

Pressivaenlane on avaliku elu tegelane, kes:

· ei suhtle pressiga ja selle kaudu avalikkusega ladusalt

· ei anna piisavas mahus ja objektiivset (ausat) teavet oluliste asjade/sündmuste kohta

· on pressile raskesti kättesaadav

· ei julge välja öelda seisukohta rasketes küsimustes

 

PRESSIVAENLANE

Rein Lang - justiitsminister, kelle arvates ei saa ajakirjanikud kohtuasjadest õigesti aru.

Toomas H. Ilves - riigipea paistis veebruaris silma lahmivas stiilis kuluaarivestlusega, milles nimetas Eesti ajakirjandust masendavaks ja tõdes, et sellel pole muud eesmärki kui "klikkide püüdmine".

Evelin Ilves - Vabariigi esimene leedi eredaimad saavutused on segase sisuga kommisõda. Ilves süüdistas saates Ringvaade ajakirjanik Priit Pulleritsu tema kohta valefaktide esitamises. Hilisemate tõendite hindamisel selgus, et kui keegi üldse luiskas, siis pigem Evelin ise Nii arvas ka Pulleritsu kaebust arutanud Pressinõukogu.

Sirje Kingsepp - Vasakparteid juhtinud Sirje Kingsepp andis 5 aastat tagasi Eesti Päevalehele vabatahtlikult intervjuu. Eelmisel aastal soovis ta selle eemaldamist EPLi võrguväljaandest ning suutis sel aastal oma tahtmise Andmekaitse Inspektsiooni meediapiitsa välkudes läbi suruda. Sellega on loodud ohtlik pretsedent, mis võib mõjutada tervet Eesti ajakirjandusvabadust.

Jaanus Mutli - endine Tallinna abilinnapea keabas ajakirjanikud KAPOsse, kui need julgesid pärida saadud kinkekaartides kohta. Nüüd käib Mutli ise kohtu vahet ja just nende samade kinkekaartide pärast.

Andrus Ansip - jälle meie peaminister. Kui Äripäev Reformierakonna liikmetega seotud väljapressimis- või varjatud rahastamiskahtlustest kirjutades Ansipilt kommentaari küsis, vastas too muuhulgas,et Äripäev esindab nende artiklitega kas narkoärikate või bordellipidajate huve.

PRESSISÕBER

Helve Särgava - Harju Maakohtu esimees, teatas, et ajakirjandus andku aga tuld - kohtunikke pressis avaldatu ei mõjuta. 

Enriko Aava - Maksuameti juht, kes üritab igal pool selgitada, miks, kuidas ja keda maksuamet raskel ajal lüpsma peab.

Andres Arrak - Mainori Kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktor, selgitanud ajakirjanduses pidevalt majanduslanguse ja uue tõusu mehhanisme, teinud aktiivselt valitsuskriitikat.

Rein Taagepera - jätkas eesti keele,eestlaste säilimise ja olemuse värvikaid analüüse ajakirjanduses

Evelyn Sepp - 1000 sõbraga poliitik Facebookis. Estonia katastroofi uurimise jätkamise eest seisja. Pea alat ajakirjandusele kättesaadav.

Edgar Savisaar - pakkus veebikaameraga vaadet linnapea kabineti siseellu. Hiljem viis küll selle alamate kabinettidesse ringlema, kuid rahvas on ikkagi tänulik.