Selleks et rauapuudust ennetada, peab laps hakkama lisatoitu sööma kuue kuu vanuselt. Ikka üks uus maitse korraga. Umbes kümnendal korral harjub laps uue pakutud maitsega ja edasi tekib juba harjumus. Mõistagi on magus maitse eelistatuim ja kes siis enam juurikaid sööb, kui magus suus on.


Maitseharjumused kujundame küll juba last kandes, aga toidueelistusi saab suunata maitsete tutvustamisega.


Esimesed tahke toidu portsud pole suuremad kui pool teelusikatäit. Vajalikud toitained saab laps kätte rinnapiimast või piima­segust, mis ju ikkagi selles etapis beebi põhi­toiduks edasi jääb.


Umbes 3–4 kuu vanusel beebil võib täheldada kasvuspurti. Lapsuke ärkab öösiti tihedamani ja tundub, nagu oleks ta pidevalt näljane. Siis tuleb sagedamini rinda või pudelit pakkuda. Nädala või paariga tavaline söömisrütm reeglina taastub. See aga näitab, et veel ei ole õige aeg tahke toidu lisamiseks menüüsse. Kui aga keele ja suuga haaramise refleksid taanduvad, oskab beebi märku anda täiskõhutundest: pöörates end ise rinnast või pudelist ära, on see märguanne, et laps on valmis tahket toitu proovima. Kindel märk on aga see, kui beebi suudab istuda ja hoida pead ilma toetamata ning kui sünnikaal on kahekordistunud.


Kodused püreed



Beebitoite ise valmistades teame, et see ei sisalda peidetud allergeene ja lisaaineid. Saame valida tooraineid ja pakkuda laiemat maitse- ja tekstuurivalikut, et tahkele toidule üleminek oleks lapsele loomulik. Toidukoostise saame valmistada sellise, mis tundub pisikesele meeldivat. Kodutoitu valmistades säästame muidugi ka raha.


Pärast kaheksandat elukuud, kui on omandatud oskus ise mäluda, tasub püreestamise asemel toiduports kahvliga purustada. Hea on pakkuda toitu, mida saab näpu vahel süüa. Esialgu laps ikka rohkem mängib sellega. Ta katsub, hõõrub ja topib putru või püreed käega suhu. Enamiku elutähtsaid toitained saab laps ju endiselt rinnapiimast või piimasegust, mis järgneb ennelõunasele või lõunasele toidukorrale.


Esimese eluaasta keelatud viljade hulka võib liigitada mee, viinamarjad ja pähklid, tsitruselised, maasikad, maisi, šokolaadi, tomati ja ananassi. Lehmapiima ärge andke enne teist eluaastat, sest laktoos ja piima­proteiinid võivad põhjustada allergiat ja on raskesti seeditavad. Piim raskendab ka raua omastamist, see aga on esimesel eluaastal ülitähtis.


Üsna sageli on aga päevatempo nii kiire, et avad taas külmkappi igaks juhuks varuks ostetud purgitoidu ja pakud lapsele. See teeb elu kohe kergemaks ja ühest purgist jagub paariks päevaks.


Valik on samuti väga mitmekesine. Kui ise iga nädal kala ei valmista, saab beebi vajaliku koguse kalatoitu purgist kätte. Väike purk sisaldab lapse üheks söögikorraks keskmiselt piisava koguse.
Retseptid

Aurutatud juurikad

Vaja läheb

3 porgandit
kartul
paar õisikut lillkapsast või 2 dl rohelisi ube
klaas vett, rinnapiima või piimasegu

Valmistamine


Pese ja kaabi köögiviljad puhtaks, koori ja lõika tükkideks. Vala vesi kastrulisse ja aja keema. Pane juuri­kad aurutamiskorvi ja see omakorda kastrulisse. Keeda vähesel tulel kaane all, kuni saavad auru käes pehmeks. 10 minutit kulub porgandile, lillkapsale ja ubadele, 15 minutit kartulile.

Seejärel pürees­ta juurviljad mikseris, lisa vedeldamiseks paar teelusikatäit vett, rinna­piima või piimasegu. Kaheksa­kuusele beebile peenesta toit kahvliga, jäta sisse väikesed tükid, et oleks, mida mäluda. Valmistoitu võib külmikus hoida kaks päeva ja sügavkülmas kuni kaks kuud.
Puuviljad ja marjad jogurtiga

Vaja läheb

küps banaan, melon, virsik,
vaarikad, maasikad
maitsestamata jogurt

Valmistamine

Sõltuvalt valitud puuviljast pese see enne koorimist hoolikalt puhtaks. Maasikad suru puruks, puuviljad haki või lõika kuubikuteks. Pane puuviljatükid väikesele taldrikule ja vala üle jogurtiga. Puuvilju võib purustada ka kannmikseris. Kui lisad sellele veel hommikuse järele jäänud kaerahelbepudru, saad tõhusa eine.
Kodujuust melonitükkidega

Vaja läheb

200 g kodujuustu
200 g meloni sisu
30 g varssellerit
70 g maitsestamata jogurtit

Valmistamine

Tükelda meloni viljaliha ja sega kokku kodujuustu ja jogurtiga. Haki puhastatud varsseller, lisa salatisse ja lase kümme minutit maitsestuda.
Igal juhul peab meeles pidama

• Konsulteerige alati lastearstiga, enne kui plaanite uut toitu pakkuda.
• Enne kui tutvustate beebile uut toiduainet, järgige nelja päeva ootereeglit: lisage menüüsse üks uus toit korraga ja andke vaid seda üht ja sama nelja päeva jooksul. Nii veendute, et teie laps ei ole selle vastu allergiline. Tavaliselt avaldub allergia 24 tunni jooksul, võimalikud seedeprobleemid võtavad küll kauem aega, ent nelja päeva jooksul tulevad needki ilmsiks. Kui lisate menüüsse mitu uut toiduainet, ei või te olla kindel, mis allergia või seede­probleemi tekitas.
• Kui valmistate oma pisikesele süüa, veenduge täielikus hügieenis.
• Beebid on erinevad, nii et ärge heituge, kui talle näib midagi vastukarva olevat. Proovige uut maitset, katsetage teist­sugust tekstuuri ja olge kannatlik.