Kuldmedal: Leedu

3,5 miljonit elanikku.

Hõbemedal: Läti

2,3 miljonit elanikku.

Pronksmedal: Eesti

1,3 miljonit elanikku.

Kellel on kõige kõrgemad pilvelõhkujad?

Kuldmedal: Leedu

Leedu pealinn Vilnius võib uhkeldada 2004. aastal valminud büroomajaga Europa Tower, mille kõrgus on 129 meetrit. Tegemist on Baltimaade kõrgeima majaga, kui teletornid arvestusest välja jätta.

33 korrusega Europa Tower on ühtlasi osa väljakuga büroo-, elamu- ja kaubanduskompleksist, mis on üks Leedu uue iseseisvusaja suurimaid investeeringuprojekte. Sealsamas asuvad ka 27korruseline kortermaja Europa Apartments 
(95 m) ja 21korruseline uus Vilniuse linnavalitsuse hoone.

Tänavu valmib Viniuses 25korruseline Helios City kõrghoone (96 m), mis asub pooleteise kilomeetri kaugusel vanalinnast. Lisaks on Leedu pealinnas ehitamisel veel üle kümne kõrghoone.

Hõbemedal: Läti

Riia silmapaistvaim uus kõrghoone on kahtlemata Hansapanga kohalik peahoone, Daugava jõe Kipsala saarel asuv Saules Akmens. Selle kõrgus on 123 meetrit ja korruseid on 26 (pluss 2 maa-alust korrust). Hoone projekteerisid Läti arhitektid Viktors Valgums ja Alvis Zlaugotnis.

Maja ehitas Merko Läti tütarfirma Merks. Probleemideta see ei kulgenud, tekkisid sarnased tõrked nagu Tallinnas praegu seoses Viru hotelli võimaliku juurdeehitisega: UNESCO esindaja kritiseeris otse vanalinna piirile kerkivat modernset hoonet ja ähvardas, et kui ehitust ei peatata, kustutatakse Riia vanalinn UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirjast.

Pärast mõningast poliitilist kemplust jäid lätlased endale kindlaks ja 2004. aasta lõpul sai Hansabanka vast valminud uude peahoonesse kolida. Teisi võrreldavaid nüüdisaegseid pilvelõhkujaid Riias veel valminud pole. Plaane on samas mitmeid ja linnas asub hulk kõrghooneid ka varasemast ajast. Läti Teaduste Akadeemia stalinistlikus stiilis hoone on 21korruseline ja 108 meetrit kõrge. Viru hotelli sõsar Reval Hotel Latvia on 95meetrine ja 27korruseline. Põllumajandusministeeriumi hoone on 92 meetrit kõrge.

Pronksmedal: Eesti

Tallinna kõrgeim hoone on teadupärast 123meetrine Oleviste kirik, mille tippu on loetud piiranguks ka uute hoonete kõrgusele. Tegelikult on Tallinna kõrgustesse pürgimine olnud pigem müüt. Viimastel aastatel Maakri tänava piirkonnas kerkinud kõrghoonekvartali õhtusi tulesäras vaateid armastavad telekanalid küll rääkivate peade taustaks näidata, ent hooned on Lätis ja Leedus kerkinud kõrgeimate tippudega võrreldes madalamad.

Tänaseks Tallinnas valminud uutest hoonetest on kõrgeim 103meetrine ja 25korruseline Radisson SASi hotell. Üle tee asuv Ühispanga peahoone on 94meetrine, Olümpia hotell 84meetrine ja valminuist uusim City Plaza "kõigest" 78 meetrit kõrge.

Tänavu siiski Eesti pealinna uute majade kõrgusrekord purustatakse, kui valmib 117 meetrini ulatuv Tornimäe tänava kaksiktorn. Ühte neist kolib hotellikett Swissôtel ja teises on (külalis)korterid.

Kus on kõige odavam bensiin?

Kuldmedal: Läti

Riias maksis bensiin 95 märtsi algul 12.92 krooni liiter

Hõbemedal: Eesti

Tallinnas maksis bensiin 95 märtsi algul 13.20 krooni liiter.

Pronksmedal: Leedu

Vilniuses maksis bensiin 95 märtsi algul 13.81 krooni liiter.

Kelle liiklus on kõige hullem?

Jagatud pronksmedal: Eesti

Paljud teed, eriti maapiirkondades, on halvasti valgustatud ega vasta Lääne standarditele. Mõned juhid võivad olla agressiivsed, teostades vastutustundetult möödasõite ja kihutades isegi rahvarohkes linnapiirkonnas. Õnnetused purjus juhtidega on murettekitavalt sagedased. Juhid peaksid alati olema valvel purjus juhtide ja purjus jalakäijate suhtes.

Eesti liikluseeskiri nõuab, et juhid annaksid märgistatud ülekäiguradadel teed kõigile jalakäijaile. Sellest hoolimata ei täida juhid alati seda nõuet. Maapiirkondades võivad metsloomad, nagu hirved ja põdrad, ning jäätunud teed põhjustada üllatavaid ohte. Tumedalt rõivastatud või purjus jalakäijad ohustavad ootamatult tabatud juhte. Talvel harilikult teid puhastatakse, kuid juhid peaksid olema valvel jäätunud lõikude ja suurte teeaukude suhtes.

Jagatud pronksmedal: Läti

Lätis on Euroopa ühed suurimad liiklusõnnetuste ja nendes hukkunute näitajad. Liikluseeskirjade rikkumine on tavaline, möödasõidud suurel kiirusel harilikud. Juhid ei anna alati teed jalakäijatele isegi märgistatud sebral.

Talvel puhastatakse enamik põhiteid lumest, kuid sõites peaks olema valvel udu, lume ja jää suhtes. Juhid ja jalakäijad peaksid olema valvel võimalike purjus juhtide ja purus jalakäijate teeletuleku puhuks.

Ühistransporti peetakse üldiselt ohutuks, kuid valige selgelt märgistatud taksod.

Jagatud pronksmedal: Leedu

Leedu teed ulatuvad hästihooldatud kahe- kuni neljarealistest maanteedest peamiste linnade vahel maapiirkondade väikeste katteta teedeni. Liikluseeskirja rikkumine on tavaline. Möödasõidud kihutavate autode poolt pole ebatavalised isegi tihedalt asustatud piirkondades.

Sõitmine öösel, eriti maal, võib olla iseäranis ohtlik. Suvel tekitavad lisaohte vanad nõukogudeaegsed sõidukid, mida talvel ei pruugita, ning kogemusteta juhid. Kogu aeg peaks olema ettevaatlik. Purjus juhtimine on väga tõsine rikkumine ja seda karistatakse raskelt.

Enamik peamisi teid puhastatakse talvel lumest. Ühistransport on aeglane, kuid üldiselt ohutu. (USA välisministeeriumi reisisoovitustest)

Kus murtakse kõige rohkem tööd teha?

Kuldmedal: Läti

Keskmine tööaeg nädalas 42,6 tundi (üle 15aastased täiskohaga töötajad, Eurostati andmed 2004. aasta kohta)

Hõbemedal: Eesti

Keskmine tööaeg 41,1 tundi nädalas.

Pronksmedal: Leedu

Keskmine tööaeg 39,4 tundi nädalas.

Kus on lootust kõige kauem elada?

Kuldmedal: Leedu

Keskmine eluiga ligi 74 aastat. Meestel peaaegu 69 aastat ja naistel 79,3 aastat.

Hõbemedal: Eesti

Keskmine eluiga 71,8 aastat. Meestel 66,3 aastat ja naistel 77,6 aastat.

Pronksmedal: Läti

Keskmine eluiga veidi üle 71 aasta. Meestel 65,8 aastat ja naistel 76,6 aastat.

Võrdluseks: maailmas on keskmine eluiga 64,3 aastat.


Kus saab kõige rohkem palka?

Kuldmedal: Eesti

Eesti keskmine kuupalk oli läinud aastal umbes 7800 krooni.

Hõbemedal: Läti

Keskmine kuupalk läinud aastal umbes 6470 Eesti krooni.

Pronksmedal: Leedu

Keskmine kuupalk läinud aastal umbes 5510 krooni.

Võrreldes mõnede endise Nõukogude Liidu maadega on Balti riikides palgad BNSi andmeil muinasjutulised: näiteks Tadžikistanis teenivad inimesed keskmiselt 470 krooni kuus, "Türkmenbaši" raudse käega juhitavas loodusvaradelt rikkas Türkmenistanis 520 krooni ja Eestile sõbralikus Gruusias 650 krooni.

Kes on kaotanud enim tööinimesi Londonile?

Kuldmedal: Leedu

Briti siseministeeriumi andmeil töötab Suurbritannias 45 000 Leedust pärit inimest.

Hõbemedal: Läti

Lätist on britimaale teenistust otsima läinud 23 000 töötajat.

Pronksmedal: Eesti

4700 eestlast on pärast ELiga liitumist Suurbritanniasse tööle sõitnud.

Kus on kõige sõbralikumad maksud?

Kuldmedal: Leedu

Euroopa statistikaameti Eurostat andmeil oli Leedus 2004. aastal üldine maksukoormus 28,7 protsenti, mis oli terves Euroliidus kõige madalam.

Hõbemedal: Läti

Läti maksukoormus oli Eurostati järgi 29,1 protsenti.

Pronksmedal: Eesti

Eestis oli 2004. aastal Baltimaade kõige suurem maksukoormus, mis ulatus 32,7 protsendini. See pole siiski võrreldav Rootsi 51 protsendi või Taani ligi 50 protsendiga.

Kellel on kõige uhkemad olümpiasaavutused?

Kuldmedal: Eesti

Eestil on sinimustvalge lipu all olümpiamängudelt toodud kokku 12 kulda, 9 hõbedat ja 17 pronksi (N Liidu meeskonnas toodud medaleid pole arvestatud). Sellega on Eesti riikide tabelis 42. kohal (wikipedia.org).

Hõbemedal: Leedu

Leedul on oma lipu all olümpiamängudelt toodud viis kulda, neli hõbedat ja kuus pronksi.

Taliolümpialt pole Leedul näidata ainsatki medalit, kuid naissuusataja Vida Venciene tõi neid NSVLi meeskonnale mitu.

Pronksmedal: Läti

Lätil on olümpiamängudelt üks kuld, neliteist hõbedat ja neli pronksi. Seni ainsa kulla tõi Lätile võimleja Igors Vihrovs Sydney mängudelt.

Kus kokkab naine kõige vähem?

Kuldmedal: Läti

Lätis kulutavad naised söögitegemisele keskmiselt üks tund ja kuus minutit päevas (Eurostat).

Hõbemedal: Leedu

Leedus kulutavad naised söögivalmistamisele keskmiselt üks tund ja 18 minutit päevas.

Pronksmedal: Eesti

Eestis kulutavad naised söögitegemisele keskmiselt üks tund ja 21 minutit päevas

Kus teeb mees rohkem süüa?

Kuldmedal: Eesti

Eestis kulutavad mehed söögivalmistamisele keskmiselt 22 minutit päevas

Hõbemedal: Leedu

Leedu meeste söögitegemisele kulutatud aeg on päevas 20 minutit.

Pronksmedal: Läti

Läti mehed veedavad pliidi ääres päevas keskmiselt 15 min.

__________

Andmed: CIA World Factbook 2005,

www.gesource.ac.uk,

www.wikipedia.org,

www.emporis.com, BNS, Inimarengu aruanded 2003-2005.