"Kliente on erinevaid. Käib üks soomlane. Iga kord, tuleb, näeb noort uut tüdrukut, siis ta võtab selle uue. A tal on see loll komme, et ta üritab ära võtta preservatiivi selle asja käigus sedasi, et sa seda ei näe, ja lõpetab sinu sisse.

Esiteks on see sulle ohtlik. Teiseks need abordid ja asjad, no milleks sina pead tegema. Ükskord juhtus see asi. Ma sain ta kohe kätte ja lasin, noh, maksta tüdrukule juurde. Ütlesin, et abort maksab nii palju ja vahet ei ole, jääb tüdruk rasedaks või ei, maksad ette. Katsu vaadata, olla ettevaatlik. Väga paljud kliendid tahavad nagu tagantpoolt, ja noh, sul ei ole siis asi kontrolli all, saad sa aru, kui keegi on sul selja taga. Aga noh, kavalamad tüdrukud teevadki sedasi, et ütlevad kliendile - sa tulid ja naudi! Ma ise teen kõik ära! Kui sa oled tema peal, siis kontrollid sina. Proovi sedasi! Ütle, et ole nüüd sina pikali, küll ma teen ise kõik ära, sina naudi! On sellised, kes tahavad seal erinevaid poose. Sellega on nii, et nad küll maksavad ja kõik, aga see ei tähenda, et klient on kuningas. Võta rahulikult."

"Midagi üleloomulikku tegema ei pea. Normaalne seks ainult. Eritasu eest võid teha kõike, mis... mida sa ise välja kannatad. Aga ära odava raha eest küll midagi tee. Seepärast, et see on tüdrukute vaheline asi ka, et kui keegi juba midagi sellist teeb, et noh, siis parem teha seda ikkagi raha eest, korraliku raha eest. Kliendid ja kõik lobisevad liiga palju. See, mis toas toimub... see päris saladuseks ei jää kunagi."

"Üks palve on sulle veel, klientidega sedasi, noh, inetult asja ära vasakule mine, eks ole, haltuurat tegema, kliendid võib-olla üritavad sulle augu pähe rääkida, et kuule, et saame seal kokku ja et ma maksan sulle vot nii ja nii palju, et ma ei pea majale maksma, et siis sedasi mitte teha."

Selliseid "isalikke" õpetussõnu jagas Tihase tänava bordelli "personalijuht" Kaido Esna oma Volvos Külli Õispuule (22). Tapa neiule, kes tuli Tallinna tööd otsima ja kuulutuse peale kupeldajatega ühendust võttis.

Oli oktoober 2006. Aastaid suuremate pahandusteta tegutsenud bordellidel (Tihase 29a "tantsustuudio" ning Tatari 1 asunud kurikuulus "stripibaar" Lily) oli jäänud avatud olla veel mõni tund. Neiu tõmbas kupeldajaid alt ja vedas nad türmi. Vähe sellest, et tal polnud plaanis litsitööd teha - tegu oli politseiagendiga, kes esines valenime all ja kelle iga sõna salvestati.

Külli Õispuule antud üksikasjalikud kirjeldused "tantsustuudio" ja "stripibaari" tegelikust eluolust said lõbumajadele saatuslikuks ning viisid sealsed juhtivtöötajad kohtu ette. Seda isegi vaatamata sellele, et Kaido Esna Volvo S80 oli varustatud pealtkuulamisvastaste seadmetega. Mehe õnnetuseks polnud seadmed just täiuslikud.

Agent "Õispuu" hangitud tõendid olid viimane piisk Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse juures asuva "bordellilammutajate" brigaadi suuroperatsioonis.

5. oktoobril kell 21.30 jõudis Kaido Esna anda Külli Õispuule, keda ta esimeseks töö-ööks Tatari tänavale sõidutas, viimase õpetuse "keeleka" teemal.

Vähem kui tund aega hiljem helistas Esna juba Lily tegevjuhile Signe Heinale ja ütles: "Tihases on reid. Piirasid maja sisse ja läksid majja." Kell 22:58 helistas Esna uuesti Heinale ja teatas: "Kuule, Lily võeti ka maha. Tulid autodega, ronisid sinna poiste poole ja tüdrukute poole ja praegu viiakse kõiki autodega ära."

Komissar Ardo Ranne juhitava üksuse politseinikud otsisid Tihase ja Tatari tänava lõbumajad läbi (Signe Heina kabinetist võeti ära kastitäis kondoome).

Nabiti kinni mitukümmend prostituuti, aga ka majades töötanud baar menid, šveitserid, turvamehed ning tegevjuhid, ja pordumaja uksed pandi igaveseks lukku. Vahistati viis inimest, kes bordelle kontrollinud grupeeringut juhtisid: tegevjuht Signe Hein, värbajad ja igapäevaste probleemide lahendajad Kaido Esna ja Vladislav Belokapõtov, baarmen Kalev Tursman ja Jevgeni Ptšelintsev.

Lõbumajade tegelikuks omanikuks ja kuritegeliku ühenduse liidriks peab politsei endist turvaärimeest Elvo Timmi. Teda kohtupingis pole, sest mees viibib välismaal (viimastel andmetel Ukrainas) ning on kuulutatud tagaotsitavaks. Võib arvata, et enne 16 kohtualusega protsessis otsuseni jõudmist teda Eestisse tooma ei hakata.

Üllatavas valguses näitavad jõugu liikmete omavahelised vestlused vandeadvokaat Aivar Ennokit. Salvestustest nähtuvalt ei tegelnud advokaat mitte ainult jõugu liikmete kaitsmisega, vaid andis lõbumajade tegevjuhtidele Signe Heinale ja Kaido Esnale regulaarselt nõu, kuidas käituda, et politseiga probleeme ei tekiks. Mitmed telefonivestlused näitavad, et Ennokil näis selles grupeeringus olevat püsiva iseloomuga nõuandev roll.

Näiteks võtsid politseinikud kord ühendust Lilyd ja Tihase tänava "tantsustuudiot" majandava firma Pariita Kaubandus omaniku Endel Urvaga. Mehele öeldi, et tulgu Pärnu maanteele politseimajja ülekuulamisele.

Asja mõte oli vaadata, mis juhtuma hakkab. Endel Urval polnud aimugi, mida talle kuuluva OÜ sildi all Lilys tehakse. Ta helistas Signe Heinale - veetlevale blondiinile, keda süüdistatakse Lily ja Tihase tänava bordelli tegevdirektorina töötamises. "Sealt kuradi Pärnu mnt 139 helistati. Tahetakse kohvile.
Mõtlesin, et teevad nalja, aga kurat, ütlesid, et Tatari 1."

"Nojah, aga mine käi ära siis. Mis siis ikka, noh. Oled ju firma omanik, ju? Mis siis nii hullu on?" lohutas Hein. "Mida mina oskan rääkida?" Hein: "Midagi, tegid firma ja ongi kõik."

Möödus kümme minutit ja Signe Hein helistas Elvo Timmile. Ütles, et Endel olevat politseisse kutsutud. "Ma mõtlesin igaks juhuks, et sa oled siis kursis."

"Kas talle kabineti number, nimed öeldi?" küsis Timm. "Ei, et tulgu alla ja talle tullakse vastu." - "Aga talle kindlasti helistati mobla peale? Las vaatab järgi, mis numbrilt, ja andke mulle siis ka teada," ütles Timm. Hein helistas Urvale tagasi ja soovitas enne politseisse minekut rääkida "Aivariga" ning andis advokaat Aivar Ennoki numbri.

Mõni päev hiljem salvestati Signe Heina kõne advokaat Ennokile. "Kuule, ma kuulsin, et meie kohta on mingi uus seadus vastu võetud augustikuus. Et mingi esimese astme kuritegu ja mingi kaksteist aastat ja kogu vara konfiskeerimine. Oled sa kuulnud midagi, vää?"

"Augustikuus?"

"Jaa."

"August oli veel puhkus. Ma küll praegu ei ole neid värskeid Teatajaid jõudnud lugeda, aga vaatan järgi. Kui on õige, siis ma helistan sulle ja räägime."

Advokaat Ennokist tuleb juttu veel ja veel. Kui Lily baarmen Kalev Tursman helistas tuttavale, et juriidilist abi paluda: "Ma töötan nüüd, nüüd juba peaaegu neli aastat niinimetatud bordelli baarmanina. No ja tead, selle bordellindusega on asjad kurjad, siin on ju võetud järjest nüüd kõik baar manid maha ja kutsutakse välja ja pannakse 48 tunniks kinni. Aga me oleme tegelikult tantsustuudio, ja omanik on olemas ja nii ja naa. Nüüd võeti meil üks baarman kodust kinni ja ma tahtsin nagu nõu pidada natuke sel teemal... Sellel ülemusel meil on nagu see Aivar Ennok, on advokaat, aga ta ei saa nagu kõiki vist kaitsta, nagu ma aru saan, et igaühel peaks olema nagu oma kaitsja."

Üle saja lehekülje pealtkuulatud telefonikõnesid sisaldavad veel hulganisti andmeid, mis lükkavad ümber lõbumajade juhtide esialgsed väited, nagu poleks neil aimugi, miks neid süüdistatakse.

Näiteks kord teatas baarmen Tursman Signe Heinale: "Ma uurisin oma kanalitest, et meid vist tahetakse täna õhtul maha sõita."

"Ärme siis hoia lahti. Hoiame siis täna kinni," vastas Hein.

Minut hiljem helistas Hein Kaido Esnale ja teatas: "Ma rääkisin sellega... "Suurega" (Kalev Tursmani hüüdnimi). Noh, pidi olema õhtuks konkreetne informatsioon, et toimub see mingi... Et siis hoiame küll täna kinni selle kupatuse.

Kindel kohe... 100 prossa. Noh... lootma ei hakka."

Veel päev enne "katastroofi" helistas Esna Heinale ja kandis ette uue prostituudi (agent Õispuu) palkamisest.

Jälgige žargooni, mida telefonivestluses kasutati: "Täna tuli üks uus pärismaalasest tantsulõvi kah ja ma lähengi talle praegu järgi ja viin kesklinna. Ütles, et täna tahab proovida kesklinna."

Kohus 16-liikmelise seltskonna üle on kestnud juba ligi kaks aastat. Ükski kohtualune pole end süüdi tunnistanud.

Suurem osa kohtupidamisest on kulgenud kinnise protsessi tingimustes, seda tunnistajate eraelu kaitseks.

Ekspressile teadaolevalt jäi vaid mõni üksik ligemale paarikümnest tunnistajast (enamik neist endised prostituudid) kohtus oma eeluurimisel antud ütluste juurde.

Bordellide tegevjuhid (süüdistuse andmetel) ...

  • Signe Hein (47), OÜ Pariita Kaubandus tegevdirektor. Organiseeris ja kontrollis prostitutsiooni vahendamist Tallinnas klubis Lily Tatari 1 ja Tihase 29a asuvas eramus: võttis tööle raamatupidaja, baarmenid, kontrollis prostituutide poolt tehtud tööde arvestust, saades oma töötasu prostituutide poolt tehtud tööga teenitud rahast, samuti võimaldas nimetatud aadressidel tegelda prostitutsiooniga. Näiteks sõlmis Signe Hein töölepingud Vladislav Belokapõtoviga, kes asus tööle šveitserina, ning Kaido Esnaga, kes asus tööle programmijuhina.  
  • Tegelikkuses asusid Kaido Esna (46, pildil) ja Vladislav Belokapõtov (40) värbama prostituute, lahendama igapäevaseid probleeme alates pisiremondist, baarmenide ja šveitserite leidmisest kuni prostituutide poolt tehtud tööde kontrollimise ja tasustamise küsimusteni. Tihase 29a tegutsenud lõbumajja või Tatari 1 asunud baari Lily tööle asuda soovinud isikute töölevõtmise kohta tegi lõpliku otsuse Signe Hein. Samuti teatati Signe Heinale, kui tööle võeti uus prostituut. 

... ja nende alluvad

  • Esta Viidakas (46). Raamatupidaja.
  • Kalev Tursman (50). Baarmen. Vahendas prostitutsiooni aadressil Tihase 29a, sealhulgas kahe 17aastase tüdruku suhtes. Pidas arvet prostituutide töö kohta, võttis klientidelt vastu raha teenuse eest, maksis prostituutidele palka ja sai intiimteenuste osutamise eest saadud rahast ka oma palga.
  • Urmas Täheste (50). Tihase 29a šveitser ja baarmen. 
  • Jevgeni Ptšelintsev (39). Lily baarmen.
  • Tiit Heinloo (47). Tihase 29a baarmen.
  • Aleksandr Deputatov (49). Lily šveitser. Võttis klientidelt vastu raha prostituutide poolt osutatud teenuse eest.
  • Donat Smirnov (36). Lily šveitser 1998-2006. 
  • Aleksandr Štšerbakov (49). šveitser nii Lilys kui Tihase tänava bordellis. 
  • Andrus Kerner (39). Lily baarmen. 
  • Signe Eelrand (47) ja Esta Kask (49). baaridaamid Tihase 29a bordellis. 
  • Vladimir Mikson (49). šveitser nii Lilys kui Tihase tänava bordellis. 
  • Rein Saar (53) aitas taksojuhina kaasa prostitutsioonile.