Näitusel on palju sõja-aastate fotosid. "Ilus moldaavlane", nagu teda nimetas Stalin, sõdis lõunas. Just siin sai Brežnev mürsukillust lõualuusse haavata ning sattus hospidali. Vanaduses hakkas vana haav ennast tunda andma, mis põhjustaski kõnedefekti. Kuigi on olemas veel vähemalt kaks puudulikku diktsiooni seletavat legendi: kobakäpast hambatehnik ja keelehalvatus.

Samas reas on ka ülesvõte 1973. aastast, millel Brežnev on jäädvustatud patriarh Pimeni ning Tallinna ja Kogu Eesti metropoliidi Aleksiusega, kellest saab hiljem Venemaa õigeusukiriku pea.

Brežnevist populaarsem on vaid Putin

Brežnevi "peafotograaf" Vladimir Musaeljan kinnitab, et Venemaa tänase päeva majandusedu tagatist tuleb otsida just Brežnevi aastatest. Tõsi, seda arvamust ei jaga sugugi kõik selle aja tunnistajad. Brežnevi valitsemisstiili iseloomustas konservatiivsus. Majanduses tõstis pead stagnatsioon, mida 1970. aastatel kompenseeris N Liidu soodne välismajanduskonjunktuur. Lõviosa ressurssidest neelas sõjatööstus. Brežnevi ajal saavutas see oma võimsuse haripunkti, pidurdades tervikuna majanduse arengut ja süvendades kriisi.

Paraku teatab The Moscow News viimaste küsitluste hämmastavatest tulemustest: 31 protsenti Venemaa elanikest tahaks elada Brežnevi ajal. "Armastatud Leonid Iljitš" seisab riigi valitsejate Tipp-10s auväärsel teisel kohal. Temast populaarsem on vaid Putin.

Ajaleht Moskovski Komsomolets otsustas võrrelda riigi olukorda Brežnevi ja Putini ajal. Kollane ajakirjandus esitles tulemust kui sensatsiooni: kujutage ette, need kaks aega on nii erinevad!

Kui on miski, mis ei ole eriti muutunud, siis on see rahvaga suhtlemise vorm. Traditsioonide kohaselt teatab riik kõikidele surelikele, mida nendelt tahetakse, loosungitega. Ja toonis, mis ei kannata vastuväiteid. "Säästa elektrit!" - selline plakat kaunistab tänase pealinna tänavaid.

Metroos annavad terved kilomeetrid plakateid ema ja kolme lapsega teada riigi uuest poliitikast: "Riik vajab sinu rekordeid!" Ja samas kõrval riigi mentaliteeti iseloomustavalt: "Purjus inimene sooritab sageli tegusid, mille pärast kaineks saades punastab". Ja allkiri - Seneca. Vaat, kuidas keiser Nero õpetaja võitleb Venemaal alkoholismiga.

Brežnevi fotod andsid alust võtta hoolikale analüüsimisele tänased ja eilsed ajad. Ja kui kollases pressis tuli võitjaks Putini aeg, siis Sovetskaja Rossijas - Brežnevi oma.

Ka Eesti saab oma jao

Aga ilma propagandata ju ei saa! Väljaanne Sovetskaja Rossija teatab näitust analüüsides: "Meil olid sõbrad ja liitlased Havannast ja Berliinist lõunas kuni Hanoi ja Phönjangini idas. Milline kontrast praeguse ajaga, kui Eesti ja Läti on NATO liikmed ja selle tiibraketid suudavad lennata Moskvasse umbes viie minutiga."

Sovetskaja Rossija analüütikud kuulutavad tõde ka Venemaale ja Putinile: "Võimalik, et Brežnevi ajal jäi meie majanduse "kell" mõnevõrra taha. Kuid selle õigeks keeramine oleks võinud vabalt toimuda ilma süsteemi selgroogu murdmata, nii, nagu seda tehti Hiinas. Kõik lõhuti alusmüürideni ära. Selle tulemusena on metsik kapitalism põhjustanud teaduse allakäigu, tööstuse lagunemise ja elanikkonna vaesumise. Aga selle eest on meie presidendil hea diktsioon ja ta oskab saksa keelt. Küsimus on vaid selles, mis on riigile olulisem."

Vladimir Musaeljan ristiti pärast N Liidu lagunemist "impeeriumi viimaseks fotograafiks". Näitust täiendasid Brežnevile juubeliteks tehtud kingitused, mida säilitatakse Riikliku ajaloomuuseumi kogudes. Brežnev portselanil, Brežnev puidul, Brežnev madalpistes.