Kui salong majja kolis, polnud hoone veel valmis ja esimesed ebamugavused, nagu pidevad elektrikatkestused või olematu õhutus, kirjutati kestvate ehitustööde arvele.


“Kersti Tamm muudkui lubas, et kõik saab korda. Uskusime. Aga kevadel, kui läksime oma kauplemisluba pikendama, jäime sellest hoopis ilma, sest selgus, et majal puudub kasutusluba,” kirjeldab Dekoori juhataja Jean Philippe Liechti tüli algust.


“Hinnad on majas A-klassi büroo omad. See eeldab tipptasemel ITd, konditsioneeri, meie ei saa aga isegi ventilatsiooni oma ruumist kontrollida,” pahandab Jüri Matus, Knauf Tallinna müügidirektor. Knauf on Dekoori kõrval pritsumaja teine rentnik.


Lisaks seob Dekoori Knaufiga elektrikaabel. Kasko Arendus lülitas tüli tõttu Dekoori kommunikatsioonid välja ja hädavajaliku elektri toob salongi Knaufi pistikust algav pikendusjuhe. “Asja uurides selgus, et neil puuduvad siin tegutsemiseks üleüldse mis tahes ametlikud load,” lisab Matus.  Knauf võttis appi advokaadibüroo ja esitas Kasko Arendusele 20punktilise nõude puuduste likvideerimiseks. “Istusime laua taha, jõudsime suusõnalisele kokkuleppele, kuid tänaseni puudub kirjalik vastus.”


Knaufi eeskujul peatas ka Dekoor rendimaksete tasumise. Vastuseks ütles arendaja salongi rendilepingu üles. “Viisime kohtusse hagi, et me pole nõus renti tasuma ruumi eest, mis ei vasta lepingule. Meile lubati kaubanduspinda, aga seda ju ei ole, kui majal kasutusluba puudub,” märgib Liechti.


Suhted halvenesid veelgi. Liechti: “Ühel päeval hakkasime salongist kaupa auto peale laadima, kui tuldi Kasko Arendusest koos turvameestega ja teatati, et me ei tohi siit midagi välja viia ja peame ise üüritud ruumidest lahkuma. Pärast hakati lukke vahetama. Viis päeva ei pääsenud me oma ruumidesse. Nüüd pole meil elektrit ega internetti, saime vaid Kersti Tammelt kirja, et majas on elektririke, aga parandada seda ei saa, sest rentnikud ei tasu arveid.”


Et äri soiku ei jääks, kolis Dekoori müügisaal ajutisele pinnale Fahle majas.


1912. aastal valminud paberivabriku pritsumaja on pealinna üks väheseid juugendehitisi.


Peene torniga hoone projekteeris Jacques Rosenbaum, kes kavandas veel näiteks Draakoni galerii maja vanalinnas ning Vene saatkonnahoone. Suur oli Tallinna kultuuriväärtuste ameti üllatus, kui mullu kevadel pritsumajas ehitustöid täheldati. “Panime tööd kohe seisma, sest on lubamatu, et mälestise puhul ehitatakse ilma projektita,” meenutab ameti peaspetsialist Oliver Orro. Projekti kooskõlastas kultuuriväärtuste amet mullu augustis ning muinsuskaitsjad jäid pikisilmi ootama, kuidas Kasko Arendusel muinsuste eksponeerimine välja tuleb.


Väliselt hoone hiilgabki. “Tore lahendus on taastatud garaažiuksed. Võib kujutleda, et kunagi sõitsid sealt välja tuletõrjeautod. Uste taha tehti suured vitriinaknad, et hoonet äriruumidena kasutada. Ilusti on fotode järgi taastatud tammepuust peauks. Sisse rajati uusi vaheseinu, võeti kasutusele katusekorrus, taastati tornirõdu,” loetleb Orro. “


Orro teada saab sellise mahuga ehitustöid teha vaid ehitusloa alusel. Paraku näitab ehitushoonete register, et nimetatud aadressile pole väljastatud mi ngit ehitusluba.


Linnaplaneerimisameti osakonnajuhataja Arnold Knuuti sõnul on ainus, mis selle aadressiga paistab, luba rajada gaasitrassi. “Ehitustegevus oli seega ebaseaduslik ja kasutusluba ei saa sel hoonel mingil juhul olla. Seda saab anda siis, kui on olnud seaduslik ehitustegevus.”


Kasko Arenduse meelest piisab ehitustegevuse seaduslikkuseks muinsuskaitseameti kooskõlastusest ehitusprojektile. “Kahjuks on planeerimisamet kollektiivpuhkusel ning seetõttu ei ole Kasko Arendusel võimalust täpsustada, mida on vaja teha, et saada Masina 20 andmed registritesse õigesti üles.” Firma lakoonilisest e-kirjast saame veel teada, et Dekoori maksmata arve ulatub 300 000 kroonini.

Arendaja puikleb vastu

* Kahjuks on;Tallinna Linnavalitsuse Planeerimisamet kollektiivpuhkusel ning;seetõttu ei ole Kasko Arendus OÜ-l olnud võimalust;täpsustamaks, millised tegevused on vaja teha, et saada Masina;20 andmed registritesse õigesti üles. ;

* Projekti alusel;väljastas Tallinna Kultuuriväärtuste Amet „Mälestiste;ja  muinsuskaitsealal paiknevate ehitiste konserveerimise,;restaureerimise, remondi ja muude ehitustööde loa nr 3608".;

* Hoone;taastamisega on rahule jäänud paljud ajakirjanikud, sh;Eesti Ekspressi ajakirjanik, kes on käinud hoonet vaatamas just;rentnike palvel reklaami eesmärgil. Ka rentnikud olid hoone;rendipinnaga rahul. Samuti on kiitval seisukohal Kultuuriväärtuse;Ameti esindaja, kes käis ka tööde tegemist korduvalt;jälgimas. Seega rendipinnad vastavad lepingule. ;

* Majandusraskuste;ilmnemisel on tavaline, et hakatakse välja mõtlema;põhjusi, miks ei saa või ei pea tähtaegselt tasuma;lepingutes kokku lepitud tasu. Näiteks Dekoor Sisustuse võlg;Kasko Arendus OÜ ees on 294 851 krooni, kusjuures summa ei;sisalda viiviseid.