Edasi, tegelikult on hilinejatel aega tänasest alates veel kuu aega oma domeen ümber registreerida. Kõik kodulehed ja e-postiaadressid toimivad. Pärast seda, alates 5. veebruarist, arvatakse domeen „tsoonist väljas" olevaks ja koduleht ja e-postiaadressid ei toimi.

Ning 6. aprillist kustutatakse mitukümmend tuhat domeeni registrist ning need muutuvad vabaks. Igaüks võib põhimõttel „kes ees, see mees" mõne sellise vaba domeeni endale taotleda. Eesti Interneti Sihtasutuse juhi Marek-Andrus Kautsi (minister Juhan Partsi endine nõunik) sõnul on aja jooksul nö ära võetud mitmeid nimesid, mis on väärtuslikud domeenid. „Ühe osa moodustavad kaubamärgid ja ärinimed, kuid domeenivaitdluskomisjoni asutamise tõttu on nende taotlemine muutunud asjassepuutumatutel mõttetuks. Teine grupp on üldnimed, näiteks pood.ee business.ee vms. Nende domeenide väärtus ongi suur ja neil pole ühest õigustatud registreerijat. Meie eesmärk on, et nad võetakse kasutusele," ütles Kauts.

Kuigi Kauts ütles, et tohutut tormijooksu 6. aprillil ei tule (Kauts: „Vabanevad juhuslikkusega, mitte ühekorraga, see pole nagu Linnateatri piletitega"), võib selles siiski veidi kahelda. Pole ju probleemi terve päeva internetis istuda ja kontrollida, kas on juba vabanenud. Taust on siin selles, et Kautsi sõnul peaks domeenide tasuliseks tegemine spekuleerimist vähendama, kuid „kes ees, see mees" süsteemis hakkavad ilmselt kõige aktiivsemalt rabelema just spekulandid. EISi juhatuse liige Jaak Lippmaa märkis, et domeeni „ilu" on vaataja silmades. „Jah, võiks ju korraldada oksjoni, aga seda tehakse juhul, kui avatakse uus domeen, näiteks nagu .eu domeeni avamisel. Aga meil on kõigil võimalik juulist alates registreerida, me ei saa nüüd äkki öelda, et paneme uued domeenid oksjonile," põhjendas ta.

Ümberregistreerimata mitmekümnest tuhandest domeenist on Kautsi sõnul enamik „zombisid", ja maksimaalselt mõni tuhat on hilinejad. Nii palju domeene jäeti tema sõnul ümber registreerimata selle pärast, et need on sinna 18 aasta jooksul kogunenud ja seni oli nende sahtlis hoidmine tasuta.

Täna toimunud pressikonverentsil läks päris kuumaks, kui Kauts pidi põhjendama, miks kehtestati .ee domeeni aastatasuks just 285 krooni (nüüd siis vastavalt eurodes 18,21). Sealjuures peaks see olema tasu, mille volitatud ettevõtted maksavad sihtasutusele, need firmad omakorda küsivad teistelt ettevõtetelt, asutustelt ja eraisikutelt raha oma suva järgi (reaalselt küsitakse näiteks firma Virtuaal.com-i näitel ca 24 eurot). Sihtasutuse veriseim vastane on MTÜ-d Eesti Interneti Kogukond vedav Elver Loho (vt lähemalt nende kodulehelt), kelle sõnul võinuks tasu olla märksa väiksem, sest näiteks .com domeeni eest tuleb maksta umbes 10 dollarit, ning ka algselt oli .ee domeenide planeeritud võtta 100-200 krooni aastas. Niisiis, miks tuleb meil maksta nii palju rohkem? Kas mitte selles pole üks põhjuseid, miks ligi pooled domeenid jäid üle toomata?

Kautsi sõnul on sihtasutus, kuigi eraõiguslik, siiski mittetulunduslik ja kulupõhine. See tähendab, et sihtasutuse tulud peavad katma domeenide haldamise jms kulud. Ning kuna Eestis on palju vähem domeene, nagu öeldud, praeguse seisuga alla 44 000 (endise ca 80 000 asemel), siis ongi hind sellele vastav. Odavama hinna prognoos tehti tema sõnul 2008 aastal, mil zombide arvu hinnati oluliselt väiksemaks. „Need hinnangud ei ole enam akuutsed," märkis ta. .com ja .eu, Saksamaa, Rootsi jpt domeenid on aga odavamad selle tõttu, et hind sõltub sellest, kui palju domeene registris on - kui on rohkem, siis on odavam.

.com domeene on ca 90 miljonit, .eu domeene ca 3,4 miljonit, .net domeene ca 3 miljonit. Sealjuures Soomes 5,4 miljoni elaniku juures 250 000 domeeni ja tasu kaks korda odavam - 12 eurot).

Kokkuvõttes, 285 krooni aastas domeeni eest on Kautsi sõnul praeguse seisuga kulupõhine.

Teadagi, käivitumisel on alati kulud kõrgemad ja seda EIS juhid ka kinnitasid. Ning pika pinnimise peale käisid välja lubaduse, et aasta viimasel veerandil tehakse kokkuvõte ja hinnatakse olukorda. Kas hinda alandatakse siis? Kauts: „Hinda alandatakse, kui selgub, et .ee domeene on rohkem." Kas tendents on selline, et aasta-aastalt läheb hind soodsamaks? „Jah, aga seda vaatame 2011.aasta 4. kvartalis."

Uue süsteemiga kaasnevad peamised muutused:

  • .ee domeene haldab Eesti Interneti Sihtasutus, mis loodi riigi (majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi) ja Eesti Infotehnoloogia Liidu (ITL) koostöös.
  • Varem ei saanud eraisik .ee domeene omada, nüüd saab
  • Varem oli domeenide omamine tasuta, nüüd ca 24 eurot aastas
  • Varem ei saanud mitut domeeni omada (niisama lihtsalt), nüüd saab
  • Loodud on domeenivaidluste komisjon, mis peaks kiiresti lahendama (eriti just) kaubamärkide ja firmanimedest tingitud vaidlused. Esimene lahend bang-olufsen.ee on olemas, menetluses veel 4 kaasust.
  • Selle aasta jooksul tulevad täpitähtedega domeenid, õ ä ö ü.
  • Luuakse registreerija ühtne portaal ja registripidaja portaal.
  • Võetakse kasutusele IPV6.