Mitte väiksem favoriit polnud ka noor Hispaania koondis. David Villa, Fernando Torres, Francesc Fabregas, Sergio Ramos mängisid alagrupimängudes tõesti võimsalt. Säravalt. Isuga. Aga uljas noorsugu kahvatus esimeses play-off-mängus kogenud prantslaste taktikaliselt küpse ja laitmatult toiminud mängumasina ees.

Võrdlemisi noor Inglismaa tiim oli sel MMil kahvatu. Nende noort staari Wayne Rooney’t saatis täielik ebaõnn.

Tõsise põlvkonnavahetuse üle elanud Hollandi puhul peab siiski tunnistama, et noored ei vedanud välja. Alati kvaliteeti näitav meeskond jäi seekordsel MMil meelde pigem kui tiim, kel on probleeme enda talitsemisega. Kaheksandikfinaali mäng Hollandi ja Portugali vahel, mille madalmaade meeskond kaotas, jääb ilmselt käesoleva MMi koledaimaks etenduseks.

Brasiilia! Vähe oli neid, kes ei oleks uskunud, et kohvimaa meeskond tuleb tiitlivõitjaks, et pallivõlur Ronaldinho on selle turniiri säravaim täht ja noor ründaja Adriano kõige suurem väravakütt. Aga ei säranud ei see ega teine. Brasiilia pudenes enda kohta varakult, juba veerandfinaalis konkurentsist välja. Vana, paks ja kole Ronaldo oli ainus, kes vahest oodatud-loodetud kvaliteeti näitas. Lõi vähemalt väravaid.

Keskmise vanuse poolest turniiri noorimate hulka kuuluv Saksamaa on ehk ainus, kes noorte põlvkonna lippu kõrgel hoidnud – Bastian Schweisteiger, Philipp Lahm, Lukas Podolski ja David Odonkor on mänginud kindlalt ja ebasaksalikult atraktiivselt. Nad ju väärinuksid kodupubliku silme ees isegi võitu. Nii turniiri kulgedes isegi ennustati. See, mis seal salata, olnuks tõesti ka nooruse triumf. Aga nagu me teame, poolfinaalis mängisid kogenud “turniirihundid” itaallased nad üle.

Ja kuigi Ekspressi trükki mineku ajaks ei olnud veel teada, mis tulemusega lõppeb Prantsusmaa ja Portugali vaheline poolfinaal, on selge, et finaalis otsustavad tiitlivõitja meeskonnad, kes keskmise ea poolest on MMil osalenud 32st kümne vanima hulgas. Ja üsna tõenäoliselt pärjatakse selle turniiri suurimaks täheks 34aastane Zinedine Zidane, kes juba enne turniiri andis mõista, et MMi lõppedes saab läbi ka tema mängijakarjäär.

Jalgpalliparadoks Itaalia moodi

Poolfinaalis Saksamaa üle mänginud Itaalia meeskonna juhtivmängijad on sattunud kummalisse olukorda.

Neist võivad saada maailmameistrid, aga kodus võib juhtuda, et neil tuleb asuda uut töökohta otsima. Teadupoolest on Itaalias paralleelselt koondmeeskonna võidukäiguga kogunud üha suuremaid tuure superskandaal. Itaalia liiga superklubisid Torino Juventust, AC Milani, Roma Laziot ning Fiorentinat süüdistatakse Itaalia liigas kokkuleppemängude pidamises.

Skandaal on praeguseks jõudnud otsapidi kohtusse ja mõistagi sõltub just kohtuotsusest võimalik karistus. Ent kui läheb kõige karmima stsenaariumi kohaselt, siis, nagu nõuab riiklik süüdistaja, kukutatakse riigi tänavune meister Juventus Itaalia tugevuselt kolmandasse liigasse. Ülejäänud kolm patustajat alandatakse teise liigasse.

Kui tõesti nii juhtub, siis on üsna tõenäoline, et nende klubide juhtmängijatel tuleb otsida uued tööandjad tasemele vastavates liigades.

Olgu märgitud, et MMil säravalt esinevas Itaalia koondises on neist patustest klubidest 13 mängumeest.

Arvestades, et Itaalia liigas mängib pallureid kogu maailmast, ei ole seoses skandaaliga kaalul ainult Itaalia staaride käekäik. Näiteks on Juventus koduklubiks ühtekokku 12 tšempionaadil mängivale jalgpallurile ja Milani palgal on 13 MMil osalejat.

Kuulsate klubide saatus selgub tuleval nädalal.