Olen Tallinna Ülikoolis sotsioloogia pingereas esimene. Sain sisse ka Essexi ülikooli Londoni lähistel, mis on sotsioloogia ja politoloogia poolelt hästi tugev. Ma ei ole veel otsustanud, kas lähen Inglismaale. See oleneb stipendiumi saamisest, sest kulutused on suured - õppemaks on 59 000 krooni ja kõik kulud lähevad kokku üle 100 000 krooni aastas. Aga tahaksin kindlasti seal kooli kõrvalt ka töötada mõnes kodanikuühiskonna organisatsioonis või üliõpilasesinduses.

Usun, et ükskõik, missugune majandusseis on, töö leidmine on ikkagi inimeses eneses kinni.

Ma ei kujuta ette, missugust palka võiksin saada. Arvan, et mu tulevane töökoht võiks Tallinnaga seotud olla, aga samas on minu unistus mõnus talumaja kuskil Lõuna-Eesti metsades. 

Ants Liivat (19), Tallinna 32. Keskkool

Kandideerisin EBSi, valdkond on ettevõtlus ja ärijuhtimine, ja veel TTÜsse ärinduse erialale.

Valisin need erialad, kuna olen kaks aastat firmat juhtinud ja nüüd töötan müügialal ühes suuremas ettevõttes.

Mul on plaan õpingute kõrvalt poole kohaga edasi töötada.

Minu unistuste töökoht on selline, et sõidan näiteks Fiji saarele hommikul ära, naudin päikesetõusu, teen paar kõnet ja ei pea väga rabelema ega mõtlema, kas ma tulen ots otsaga kokku või mitte. Kindlasti on see mingi juhtiv töö, pigem kõrgastme juhi koht eraettevõtluses.

Kui arvestan, et mu parim sõber teenib Rootsis 60 000 - 80 000 eesti krooni, siis arvan, et kümne aasta pärast kuus nii palju teenida on täiesti mõistlik. Mul on niikuinii plaan 35selt miljonär olla! Kindlasti tahan käia palju välismaal, aga elada Eestis, raudselt!

Aveli Aljaste (19), Haapsalu Gümnaasium

Tegin sisseastumiskatsed Tallinna Ülikooli keskkonnakorralduse erialale, sain tasuta kohale sisse. Aga tahan minna Tallinna Tööstushariduskeskusesse ja juuksuriks õppida. Avaldust ei ole veel viinud, sest aega on. Ma juba ammu mõtlesin, et võiks juuksuriks õppida. Kui ma seda teha tahan, siis miks mitte? Miks ma peaksin teiste järgi minema ülikooli? Perekond ka toetab mind ja ütleb, et kui tahad minna juuksuriks, siis mine. Kuigi õde ja vend on mul kõrgelt haritud mõlemad...

Võib-olla õpin tulevikus midagi juurde ja hakkan ise seda eriala õpetama. Või avan oma firma.

Olen Haapsalust pärit ja tahaksin sinna tööle ka minna. Oleksin vabalt nõus 10 000 või isegi väiksema palga eest töötama. Ega ma ei lähe õppima raha pärast, inimene peaks tegema seda, mis talle meeldib.  Minu ambitsioonid piirduvad sellega, sest ma tean, et mul on võime hästi õppida ja kui ma lähen kutsekooli, siis ma võiksin ju olla oma kursuse parim.

Johanna Vahuri (19), Tallinna Inglise Kolledž

Avalduse esitasin Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja suhtekorralduse erialale. Eriala valitakse ikka selle järgi, mis kõige rohkem huvi pakub. Tartu Ülikooli valisin seetõttu, et mujal ajakirjandust ja suhtekorraldust koos õppida ei saa.

Eks näis, mis tulevik toob. Ei taha luua suuri lootusi, siis pole hiljem milleski pettuda. Tööleasumiseni erialasel ametil on veel mõni aasta aega, palju võib veel muutuda. Ma ei mõtle tööd enda jaoks ette keeruliseks.

Majandusteadlased ei suuda kindlalt öelda, mis meid järgminegi aasta ees ootab. Veel vähem oskan mina ennustada, milline on kolme või viie aasta pärast minu palganumber. Kodumaad ei kavatse ma kunagi unustada, kuid kindlasti tuleb maailmas ka veel ringi vaadata. Noorus ju selleks ongi. Suuremad eesmärgid on nagu unistused, neid ei avalikustata. Väiksemaid eesmärke ei ole mõtet üles lugema hakata. Neid on võimalik saavutada igapäevaselt.

Kaia Kivitoa (18), Rapla Ühisgümnaasium

Esitasin avaldused Tallinna Ülikoolis eesti filoloogia ja bioloogia erialale. Samuti proovisin sisse saada Tartu Ülikoolis eesti ja soome-ugri keeleteadusesse. Eesti keel oli mul alati lemmiktund.

Esitasin avaldused nii Tartusse kui Tallinnasse, sest polnud kindel, kumba linna õppima minna.

Bioloogia on hetkel varuvariant.

Tulevikus sooviksin töötada kuskil kirjastuses või ajalehes keeletoimetajana, võib-olla ka eesti keele õpetajana.

Arvan, et see töö ei ole lihtne, aga kui eriala meeldib, siis on ka raskused ületatavad.

Palka loodan nii palju saada, et ei peaks vaesuses virelema ja pidevalt raha pärast muretsema. Kullamägesid ei oota.

Esialgu tahaks elada Tallinnas, hilisemas tulevikus võib-olla kuskil looduslähedasemas kohas või välismaal. Tahan palju reisida ja erinevaid kultuure tundma õppida. Maailmas on palju huvitavat avastada. Enamik inimesi teab Euroopa kultuuridest palju, aga ei teata, missuguseid traditsioone mujal maailmas järgitakse. Kindlasti tahan vanas eas elule tagasi mõeldes oma elu jooksul tehtud otsustega rahul olla.

Erik Tikan (19), Tallinna Pääsküla Gümnaasium

Soovin sisse saada Tallinna Teeninduskooli ja õppida kokandust. See on huvitav amet ja sellega on võimalik ennast ära elatada. Tulevikus mõtlengi kokana leiba teenida. Seda, kui keeruliseks tööotsingud kujunevad, ma ei tea, sest ma pole veel kokk, niisamuti ei ole mul õrna aimugi, kui palju hakkan palka saama. Elukohaks valin tulevikus Tallinna. Olen mitu aastat kaitseliiduga tegelenud ja üheks suuremaks eesmärgiks on saada Afganistani missioonile.

Inkeri Söödor (19), Tallinna Lilleküla Gümnaasium

Valisin õpinguteks Tallinna Ülikooli rekreatsiooni ja kõrvalainena bioloogia eriala. Mulle meeldib spordiga tegeleda.

Mängin võrkpalli. Samuti huvitab mind vabaaja korraldus. Pärast lõpetamist loodan tööd leida puhkusekorraldajana. Tegelikult usun, et töö otsimine kujuneb üpris keeruliseks. Selle jaoks peab väga palju vaeva nägema ja ennast pühendama. Aga usun, et saan sellega edukalt hakkama. Minu jaoks ei olegi kõige olulisem palk, vaid selle alaga tegelemine. Esialgu mõtlen jätkata Tallinnas, aga edaspidi vaatan, kuhu elu mind viib. Soovingi palju reisida ja näha erinevaid kultuure.

Hans Kristian Mänd (19), Pelgulinna Gümnaasium

Soovin edasi õppida Tallinna Tehnikakõrgkoolis rakenduslikku arhitektuuri. Mulle on see ala eluaeg huvitav tundunud. Siin on vaja rohkesti oskusi ja mõtlemist ning see sobib mulle hästi.

Tööle mõtlengi hakata kuskil kunstisuunal. Kui oskused juba kord olemas on, siis peaks hakkama saama.

Normaalne palganumber jääb minu meelest 10 000 ja 20 000 krooni vahele.

Elukohaks jääks ikka Eesti. Võib-olla käiksin vahelduseks ära USAs, sest tahaksin näha NBAd.

Kristina Vilotševa (18), Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasium

Avalduse esitasin Eesti-Ameerika Äriakadeemiasse rahvusvahelise ärijuhtimise õigussuhete erialale. Järgmisel aastal planeerin sisse astuda  Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiasse oreli erialale. Kool asub kodu lähedal ja tegu on suhteliselt väikese ülikooliga, kus on mõnus õhkkond. Muusikaakadeemiasse plaanin minna, sest olen juba 12 aastat muusikat õppinud ja olen sellest ka edaspidi huvitatud.  Ma ei tea, kellena tulevikus töötan. Aeg näitab.

Aga tahaks organistina või siis oreliõpetajana töötada. Muusikuamet on üldse väga raske, sest sa pead terve elu end täiendama. Sest muusikaline kogemus tuleb aastatega. Ma ei oska öelda, palju ma palka saaksin, sest ei tea, mida tulevik toob. Elama sooviksin jääda ikka Tallinna. Sooviksin korda saata midagi sellist, millega saaks anda oma panuse ajalukku.

Sandra Truija (19), Gustav Adolfi Gümnaasium

Õppima mõtlen Tallinna Ülikoolis kas prantsuse suunale romanistika erialal või reklaami ja imagoloogiat. Romanistika mulle meeldib, sest olen prantsuse keelega palju tegelenud.

Reklaam tundub lihtsalt põnev väljakutse. Ma ei tea täpselt, kelleks saada tahan. Usun, et elukutset ei pea meeleheitlikult otsima. Õige amet tuleb ise. Seda, palju ma palka soovin saada, seda ma ei avaldaks. Pole viisakas küsida. Tulevikus soovin kindlasti näha maailma, aga lõpuks naaseksin ikkagi Eestisse. Tahan muuta maailma ilusamaks.