Seotud isikute deklaratsioon saadeti vabatahtlikuks täitmiseks Eesti Energia kontserni töötajatele, kellel on arvutitöökoht ja sellest tulenevalt suurem võimalus kokku puutuda ettevõtte äriinfo, otsustusprotsesside, elektrooniliste andmebaaside ja rahaliste funktsioonidega. Eesti Energia 8300 töötajast saadeti deklaratsioon 2000le.

Töölepingutest tulenevalt lasub kõigil EE kontsernis töötamise ajal konkurentsikeeld ning äri- ja tootmissaladust sisaldava informatsiooni avaldamise keeld. Paljud organisatsioonid ja ka enamus avaliku sektori asutustest on oma töö/teenistuslepingutes sätestanud kohustused seoses teatud informatsiooni avaldamise keeluga kolmandatele osapooltele, saladuse hoidmisega, huvide konflikti vältimisega jne. Vähem on aga organisatsioone, kes on loonud selleks ka süsteemi, kuidas toetada töötajaid nendest kohustustest kinnipidamisel.

Deklaratsiooni täitmise süsteemi loomine on osa kontserni pidevast arengust. Meie eesmärk on olla võimalikult läbipaistev, aus ja kõrge eetikaga organisatsioon, mis loob, säilitab ning arendab pidevalt parimaid praktikaid mitte ainult energeetika valdkonnas aga ka töökeskkonnaga seoses.

- Oleme me õieti aru saanud, et Eesti Energia töötaja peab andmed esitama nii oma ema, isa, abikaasa, elukaaslase, lapse, lapselaste, õe, venna, vanaisa, vanaema kohta?

Tegemist on andmetega, mis põhinevad töötaja hinnangul. Meie jaoks on oluline, et töötajad oleksid läbi mõelnud osapooled, kellega tööalasel kokkupuutel võib tekkida huvide konflikt.

Deklaratsiooni täitmine pakub täiendava võimaluse läbi mõelda, milliste oma lähikondlastega suheldes ja juriidiliste isikutega kokku puutudes nendele meie äri- või tootmisalast infot avaldades ja/või nendega EE nimel tehinguid tehes/nendes tehingutes osaledes - võib tekkida oht minna vastuollu EE töölepinguliste kohustustega või meie kontserni eetikakoodeksiga.

 
- Paljud (eriti suure suguvõsaga) inimesed kaebavad, et selliste andmete kokku korjamine on ebamõistlikult massiivne töö. Milleks läheb Eesti Energial vaja näiteks elektriku õe koduaadressi?

Deklaratsioonis küsime seotud füüsiliste ja juriidilistele isikute nime ning seda kuidas nad töötajaga seotud on. Seotud isiku aadressi esitama ei pea. 

- Kui palju on Eesti Energias esinenud huvide konflikte või onupojapoliitikat, et sellist küsitlust vaja läheb?

Deklaratsiooni täitmise eesmärgiks on võimalike huvide konfliktide ennetamine. Me soovime omaltpoolt aidata kaasa sellele, et töötajad mõtleksid teadlikumalt võimalikule ohu tekkimisele.

- Mis alusel saab Eesti Energia kohustada oma töötajaid edastama selliseid delikaatseid andmeid kolmandate isikute kohta ja milline sanktsioon kaasneb, kui seda ei tehta?

Deklaratsioonis ei küsita delikaatseid andmeid, selle täitmine on vabatahtlik. Sanktsioonid puuduvad.

- Mis tingis selle küsitluse säärase ajastuse. Miks ei lükatud seda tormikahjude likvideerimise ajaks edasi või vähemasti ei pikendata tähtaega?

Deklaratsiooni täitmise kommunikatsioon algas 17. novembril enne teateid võimalikust tormi puhkemisest. Seoses tormiga pikendame deklaratsiooni täitmiseks mõeldud aega kindlasti. Kahtlemata on täna prioriteediks number üks tormikahjustuste likvideerimine.

- Kuidas te kommenteerite ametiühingu (Sander Vaikma) seisukohta, et firmal ei ole õigust selliseid andmeid nõuda ega sellise ankeedi täitmist kohustuslikuks teha?

Deklaratsiooni täitmine ei ole kohustuslik ning selles ei küsita delikaatseid isikuandmeid.

 - Mida te ütlete nende inimeste rahustuseks, kes kardavad, et ankeedi täitmata jätmine võib kaasa tuua koondamise?

Ankeedi täitmata jätmine ei too kindlasti kaasa koondamist. Deklaratsiooni täitmine on vabatahtlik.

- Ütlete vastustes korduvalt, et täitmine ei ole kohustuslik. Meil on koopiad sellest küsitlusest ja kaaskirjast, kus on korduvalt öeldud, et see deklaratsioon on kohustuslik. Samuti reageeris ametühing just nimelt selle vastu, et deklaratsiooni esitleti kui kohustuslikku. Te kas eksitate oma vastustes või olete oma seisukohta muutnud?

Kordame, et deklaratsiooni täitmine ei ole kohustuslik. Deklaratsiooni täitmisele üleskutsuvas sisekommunikatsioonis oleme läbivalt viidanud ankeedi täitmise vabatahtlikkusele. Oleme samasisulist infot avaldanud kontserni siseveebide ja siselehtede artiklites ning siseraadio intervjuus. Tunnistame, et tõepoolest deklaratsiooni andmebaasis oli ühes lauses sees sõna „kohustuslik" ja see tekitas töötajate seas küsimusi. Pärast vea avastamist jagasime koheselt siseveebis kõigile töötajatele sellekohaseid täpsustusi, milles viitasime veelkord, et deklaratsiooni täitmine on vabatahtlik. Andmebaasi vastav muudatus saab valmis tänase tööpäeva jooksul (muudatuse tegemine on juba varem töösse antud, kuid vastava paranduse tegemine võtab aega, sest tegemist on reaalajas kasutatava andmebaasiga).

- Samuti nähtub meie käsutuses olevatest ankeetidest, et te küsite küll delikaatseid andmeid (sh isikukoodi ja aadressi).

Inimese isikukood ja aadress ei ole käsitletavad delikaatsete isikuandmetena.

Juhul kui inimene on otsustanud deklaratsiooni täita, täidab ta seotud isiku nime ja seotuse väljad. Isikukoodi ja aadressi lisamine on vabatahtlik, ankeedi saab kinnitada ka ilma neid andmeid sisestamata ja see on deklaratsioonis selgelt (teise tooniga) välja toodud.