Sel nädalal kohtusse saadetud üheksaköiteline kriminaaltoimik kätkeb endast 16pealise jõugu tegevust rahvusvaheliste suurkelmuste ning rahapesu korraldamisel.

Politsei peab bande tuumikut üheks ohtlikemaks kuritegevusest elatuvaks vennaskonnaks Eestis. Liidriteks peetakse kaht “suurkuju”: 90ndate alguse maffia­lugudes kandvaid rolle mänginud ja ootamatu come-back’i teinud Aleksandr Makušinit (50) ja viimasel viiel aastal peamiselt vägivalla abil endale kuritegelikes ringkondades nime teinud ­Valeri “­Jokker” Ramjalga (38).

Endist poksijat Makušinit, mitmekordset Eesti meistrit 75 kg kategoorias, nimetati kunagi ka kuritegeliku Ühiskassa liikmeks. Ühegi raske kuriteo eest pole teda varem kohtu alla antud.

Ramjalg (kes kandnud ka perekonnanime Fjodorov) oli kunagi samuti lootustandev poksija, treenides Karl Lemani klubis legendaarse Aniss Murtazini käe all. Ent kui Makušin kadus orbiidilt 90ndate lõpus, elades mõnda aega USAs, siis Jokker ja tema sõbrad, sh mitmed poksitrenni teinud mehed, alustasid kuritegelikus maailmas kuulsuse kogumist umbes viis aastat tagasi.

Kriminaalne lugu, mis “vana ja noore” ehk Makušini ja Ramjala koos kohtu ette viib, sai alguse mullu juunis, kui Eesti politseilt palusid abi kolleegid Soomest. Eesti kodanikud olid petnud Soomes registreeritud firmade kaudu Bulgaaria ja Hollandi ettevõtetelt välja 400 000 eurot (6 miljonit krooni).

Kahe riigi politsei asus tegutsema rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemiseks loodud riikidevahelise JIT rühmana. Tiimi juhiks sai riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

“Mõned seda kelmust kavandanud isikud olid meie huviorbiidis seoses teiste kuritegudega,” ütleb Evestus. “Teostasime kohtu loal jälitustoiminguid ning saime muuhulgas olulist infot uue kelmuse kohta. Soomlastega infot vahetades panime kokku tervikpildi, mis, kus ja kelle osalusel toimus.”

Evestuse sõnul tegid uurijad kuriteo avastamisel väga head tööd. “Tegemist on laiahaardelise skeemiga, kus süüdistatavad asusid Eestis, kannatanud erinevates välisriikides ning osad asitõendid Soomes .”

Skeem nagu unes

Eelmise aasta alguses käivitasid Marcus (25) ja Tom (27) kuritegeliku projekti. Eesmärk oli petta välismaalastelt välja miljoneid.

Nad soetasid variisikute kaudu Soomes kaks firmat: Asmel Rakennus OY ja Tenolar. Esimese “juhiks” sai Jüri, teise etteotsa Ain, mõlemad kohtulikult karistatud

Firmade pangakontosid hakkasid kasutama Marcus ja Tom, samuti nagu tankisti poolt renditud kontorit Tallinnas Heina tänaval. Mehed soetasid kelmuste toimepanemiseks mobiiltelefonid, läptopi ja lauaarvuti. Asmel Rakennusele telliti veebileht, et kõik firmaga seonduv näiks täisväärtuslik.

Seejärel said kelmid kokkuleppele USAs Marylandi osariigis registreeritud ettevõttega, et too saadab paarisaja tuhande kroonise ettemaksu eest mõnikümmend mobiiltelefoni Austrias asuvasse vahelattu.

Nüüd visati õnged välja. Maikuus võtsid kohtualused ühendust mitme firmaga, kellele pakuti soodsa hinnaga iphone’e. Kaks neist jäidki konksu otsa. Üks Bulgaaria ning üks Hollandi ettevõte soovisid osta 500 telefoni. Ühe telefoni hinnaks kujunes veidi üle 6000 krooni.

Ostjad said vahelaolt kinnituse, et müüja on igati tõsiseltvõetav ning kaup olemas (või õigemini kohe tulemas) ja kandsid kumbki Asmel Rakennuse arvele ligi 200 000 eurot (3 miljonit krooni). Oligi kõik.

Kurjategijad lülitasid sidepidamiseks kasutatud telefonid välja ja raha haihtus. Julmalt pügada saanud firmade esindajad võtsid ühendust Soome keskkriminaalpolitseiga.

Raha veeti kottides minema

Samal ajal kuulasid Eesti politseinikud kohtu loal pealt kelmust koordineerinud jõugu juhtide telefonikõnesid. Nad kuulsid muu hulgas, kuidas bande üks liidreid Janno (31) jagas alluvatele korraldusi jälgida Asmel Rakennuse konto seisu ja arutas kamraadidega, kellel ja kuidas lasta raha pangast välja võtta ning kuidas tagada, et väljavõtja rahaga ei põgeneks. Nimelt oli aastapäevad varem samasuguses olukorras raha välja võtma palgatud mees üritanud oma tööandjaid tühjade pihkudega jätta.

Politsei sai kamba tegemisi jälgides teada, et raha jagamist otsustas Ramjalg. Sündmustest omas täielikku ülevaadet ka Makušin, kes kontrollis pidevalt, kuidas asjad edenevad ja osales kohtumistel, kus arutati kuriteoga seonduvat.

Mis sai rahast? Jannol oli kokkulepe oma tuttavate Marko ja ­Karoliga (kes mõisteti hiljuti ­Soomes esimeses kohtuastmes õigeks suures narkoäris osalemise süüdistuses), et need teavitavad teda rahasumma laekumisest Asmel Rakennuse pangaarvele ning kannavad raha kohe edasi.

Asja mõte oli Marcus ja Tom rahata jätta. 26. mail raha laekuski.

Janno ­käskis raha kanda valuu­tavahetusfirmasse Tavid ühe osaühingu kontole, ­mille juhatuse liikmeks on Eks­pressi lugejatele juba tuttav ­Urmas – sama mees osales Hollandi kultuurifondist Eestisse kanditud miljonite “ärakaotamises”.

Mullu 27. mail kogunes Janno poolt kokku aetud kamp, sh Jokker, Aia tänavale Tavidi kontori juurde. Urmas ja Asmel Rakennuse “boss” Jüri läksid sularaha välja võtma. Ülejäänud valvasid, et rahaga plehku ei pandaks. 200 000 eurot toodi kottide sees kontorist välja ja jagati ära. Tuli ka natuke klaarimist Marcuse ja Tomi esindajatega, kes polnud rahul, et nad rahata jäeti.

Terve suve käis kõva pidu

Evestus: “Neid isikuid iseloomustab teenitud raha kiire äratarbimine. Lühidalt võib öelda, et saadud raha eest pidutseti suvi otsa. Osteti asju, saadeti abikaasad või elukaaslased välisreisidele ja nii edasi.”

Sama räägib ka uurimist teostanud kriminaalpolitseinik, politseileitnant Ago Leis: “Meil on mõned versioonid, mida rahaga tehti, aga üldjoontes – see kulutati ära. Siiski usun, et üht-teist paigutati mõne tuttava äridesse, et seda siis vajadusel – kas või nüüd, õigusabikuludeks – kasutada.”

Üks jõugu liikmetest ostis tüdruksõbra nimele mootorratta.

Päev hiljem laekus Asmel Rakennuse arvele teine 200 000 eurot, Hollandi firmalt. See raha jõudis Tomi ja Marcuseni – Jokkeri jõuk jaole ei saanud. Nad võtsid raha välja tuttava Elari abiga ja valuutavahetusfirma Eurex Capital kaudu. Marcus kasutas osa rahast maasturi soetamiseks, ülejäänu osas valitseb jällegi teadmatus. Ülekuulamisel räägiti, et raha sai endale üks “mantliga mees”.

Lähiajal selgub, millal kohus süüasja arutama hakkab. Nii suures ulatuses toime pandud rahapesu eest võib karistada kuni kümneaastase vangistusega.

Politseileitnant Leis ei usu, et vangipanek hävitab Jokkeri-Makušini grupeeringu. “Vangistus seda seltskonda ilmselt ei lõhu ega paranda, nii et kuuleme neist veel. Neil on selge “kriminaalne” mentaliteet. Nad liigitavad ennast ise kurjategijateks, on omaks võtnud subkultuuri tunnused.”

“Tavamõistes tööd nad ei tee, suurem osa teenitud rahast läheb kohe tarbimisse, sh lai elustiil, kallid autod, peod. Käiakse kokkusaamistel, omavahelisi probleeme lahendatakse niinimetatud razbor’ide korras, võlgnike või välja valitud ohvrite mõjutamiseks ei kohkuta tagasi pereliikmete julmast ähvardamisest.”

Moodne kuritegevus töötab projektipõhiselt

“Juba mõnda aega räägitakse organiseeritud kuritegevuse muutumisest projektipõhiseks,” räägib Makušini-Ramjala jõugu tabamisega mitu aastat vaeva näinud Ago Leis, kes on Politsei- ja Piirivalveameti Kriminaalpolitseiosakonna politseileitnant.

“Siin on tegu niisuguse “projekti” täiusliku mudeliga: ­seltskonda haaratakse oma ala spetsid, kes teineteist ei tunnegi: üks teeb interneti-kodulehekülje; teine oskab vormistada äridokumente; kolmas valdab võõrkeeli; neljas on õppinud majandust või juurat. Lisaks hulk nn tankiste ja asjasse mittepuutuvaid vahemehi. Kuid kogu tegevust kontrollivad ja teenitud raha jagavad aga päris kurjategijad – trenni teinud, tugevad, vägivaldsed mehed. Püsiv liikmeskond, kes juba aastaid omavahel seotud.”

Ohtlik ja mõjukas kurjategija Valeri “Jokker” Ramjalg (38)

Kunagi lootustandev poksija. Nüüd peetakse teda Tallinna ühe kõige ohtlikuma jõugu liidriks.

Jokkeri kohta arvatakse, et ta on kõigest “löömamees”. Ilmselt on see arvamus pärit aastate tagant, kus poksi ja kick-poksi oskajal oli vaat et võitmatu tänavakakleja kuulsus. Domineerib siiski arvamus, et ta on väga nutikas ja just tänu sellele mõjuvõimu kogunud.

Viis aastat tagasi esimene kriminaalkaristus: tungis Park ­Hotelli kasiinos koos vana sõbra ­Oliver Läätsega kallale Arvile ja ka neid takistanud naissoost turvatöötajale. Sai trahvi.

Sügisel 2008 oli kohtu all taas koos Läätse, aga ka Reijo Ligi, Taivo ­Havami ja Janno Jegoroviga seoses räige lööminguga pubi Seiklusjutte maalt ja merelt parklas, kus peksti läbi kümmekond noort, sh kaks neiut. Sündmus juhtus novembris 2007. Tunnistajate sõnul oli sündmuskohal ka Makušin, ent veteran käsi käiku ei lasknud.

Lisaks mõisteti Ramjalg toona süüdi endiselt äripartnerilt 3,5 miljoni krooni suuruse võla nõudmises vägivalla abil. Võla nõudmise käigus ähvardas mees muu hulgas võlgniku pereliikmeid. Uurimise käigus salvestati telefonikõned, kus Ramjalg ähvardas võlgnikku mitmel moel, sh anaalselt “proovile panna”. Võlgniku vanemate akendesse lennutati telliskive ja kaks kirvest. Ramjalg ise viibis nende intsidentide ajal väidetavalt Egiptuses.

Samuti nõudis Ramjalg koos Janno ja teiste kaaslastega paljusid äripartnereid alt vedanud kütuseärimehelt Marek-Sten Lästilt peksu ja vara hävitamisega ähvardades miljon krooni.

Ekspressile on väidetud, et umbes aasta tagasi üritas Ramjalg kanda kinnitada Eesti-Soome narkotransiidis.

Samuti on kirjeldatud juhtumit, kus politsei andmebaasist Jokkeri andmeid vaadanud politseinik pidi sisekontrollile aru andma, mis teda Ramjala tegemistes huvitas ja miks.

Oktoobrist alates vahi all. Uurijad arestisidJokkeri elukaaslase hoiulaekast leitud ligikaudu 100 000 krooni.

Pealtkuulamine paljastas tapmise

? Mullu augustis kuulasid Mihhail Hrabrov ja Eesti kuritegevuse ajaloos värvikat rolli etendanud Erik Hemming Ecklund Merivälja poe ees oma džiibist tulevat muusikat nõnda valjult, et üks lähedal elanud vanem mees tuli neid keelama.

? Hrabrov lõi keelajat nii kõvasti, et see kukkus peaga vastu asfalti ja suri nädalapäevad hiljem.

? Pärast löömist lahkus Hrabrov sündmuskohalt, ent helistas mingil põhjusel Jannole ja kirjeldas naerdes Viimsis juhtunut. Politsei kuulas seda kõnet seoses suurkelmuse uurimisega pealt.

? Veebruaris mõistis kohus Hrabrovile ettevaatamatu tapmise eest aastase vangistuse.

? Prokurör pidas otsust liiga leebeks ja on selle edasi kaevanud.

Teine sarnane lugu

Sügisel saatis riigiprokurör Evestus kohtusse teisegi kriminaalasja, kus teemaks sarnased teod. Kolm meest petsid samal viisil välja üle nelja miljoni krooni. Egert (24), Andrei (25) ja ka põhiloos kirjeldatud kelmuses osalenud Marcus värbasid tankistiks ühe kasiinosõltlase, rentisid kontori Tallinnas Türi tänaval ning otsustasid ühiste mõttetalgute käigus välisfirmadele olematuid mobiiltelefone müüa. Nad said ühelt Slovakkia firmalt 131 000 eurot. 

Et raha pangast sulas välja võtta, vajati uut tankisti. Egert pakkus seda ametit varem kinni istunud Indrekule, kuid Indreku kontod olid arestitud. Indrek palus abi sõber Revolt, kuid ka tema kontod olid arestitud. Revo pöördus omakorda sõber Veigo poole, kuid temagi kontod olid arestitud! 

Veigo sõber Ivo aga pakkus, et äsja vangist vabanenud Margus on ehk nõus. Margus lubaski 1,79 miljonit krooni enda arvele kanda, raha Tavidi valuutavahetusbüroosse kanda ja eurodes välja võtta. 

Kõik sujus, kuni Margusel tärkas mõte kogu raha pihta panna. Ta palus appi vana vanglasemu Raido ja palus tol Tallinnas Venus Clubi ees autoga oodata. Kui Margus koos Revoga Aia tänavale Tavidi kontorisse jalutas, virutas ta Revole rusikaga näkku ja tulistas tema suunas gaasipüstolist, hüppas autosse ja põgenes. 

Tolku oli sellest “šedöövrist” vähe – Revo pöördus politseisse ning Marguse arvel olnud raha arestiti. Margus varjas ennast seejärel rohkem kui aasta aega Hollandis, kus ta lõpuks juveelipoe röövi käigus kinni peeti.