Meie idufirmadel on võimalik selliseid lahedaid töökohti luua suuresti põhjusel, et investorid on neile selleks raha andnud. Aga Eestist algatatud globaalsele töökonkurssidele mõeldes tasub tunnustavalt silmas pidada, et veel mõned aastad tagasi ei eksisteerinud alljärgnevatest firmadest ühtki.

GrabCAD
Inseneridele mõeldud sotsiaalne veebiplatvorm, kuhu üle 330 000 inseneri on laadinud üle kuue miljoni joonise ja mudeli, vajas novembri lõpu seisuga mitut uut arendajat ja turundajat. Seda nii Tallinna kui ka Bostoni kontorisse.

Firma kaader on investorite rahasüstide toel kõvasti paisunud. Ettevõttes töötab üle 30 inimese, kuid lähikuudel on plaanis juurde võtta kümme tarkvaraarendajat.

Ettevõtte juht Hardi Meybaum ütleb, et lisaks palganumbrile pakutakse igale firma töötajale osalust. Praegu olevat GrabCADil rahvusvaheliselt turult üllatavalt lihtne inimesi leida.

“Meil on suur visioon, väga hea toote-traction ja investeeringud maailma parimatelt investoritelt. Näitena võib tuua, et palkasime SolidWorksi (üks suurim CADtarkvara) kaks võtmetöötajat, lisaks tehnoloogiajuhi, kes loobus GrabCADi nimel juhikohast ühes suures Bostoni tarkvara-turvafirmas. Eestist oleme palganud mitmeid võtmeinimesi Skype’ist,” räägib ta.

Eestis firma töökonkursse ei korralda, värbamine käib oma tutvusvõrgustiku ja nn headhunting’u kaudu. Tähtsamad nõudmised on tugev tehniline taust ja töökogemus.

Fortumo
Mobiilimakselahenduste firma vajab samuti mitut uut inimest, peamiselt firma Tartu kontorisse.
Novembris oli Fortumo palgal 35 inimest, enamik neist Tartus, aga mõned ka Hiinas, USAs ja Suurbritannias. Iga kuu lisandub meeskonda paar-kolm värsket nägu.

Fortumo kaasasutaja Rain Rannu ütleb, et viimasel ajal on suurimad nõudmised esitatud firma USA müügijuhile ja Eesti mobiilioperaatorsuhete juhile. “Esimeselt eeldame vähemalt kümneaastast töökogemust mobiili, maksete või mobiilirakenduste/mängude alal, samuti tugevat kontaktide võrgustikku nendes valdkondades. Teiselt soovime sama pikka töökogemust rahvusvaheliste mobiilioperaatoritega suhtlemisel ja tehingute sõlmimisel, samuti sügavat mobiilioperaatori ärimudeli tundmist.”

Just võttis Fortumo tööle Aasia regiooni äriarendusjuhi ning värvata tahetakse veel Hiina tehnoloogiajuhti. Nende inimeste kandideerimise eelduseks on samuti pikaajaline töökogemus Hiinas oma valdkonnas ning kohaliku keele ja äritavade hea tundmine.

Transferwise
Uudne mitte-röövellike vahendustasudega rahavahetusteenus Transferwise startis alles mullu, kuid otsib praegu mitut tehnilist töötajat, klienditoe agenti ja turundusinimest Tallinna kontorisse ning tootejuhti Londoni omasse.

Firma kaasasutaja Taavet Hinrikus viitab pöörasele kasvule. “Kasvame hoogsalt 20–30 protsenti kuus ja see hoiab kogu meeskonna töös.”

Eestis oli novembri alguses Transferwise’i hingekirjas seitse inimest, lähiajal tuleb kümme juurde!
Hinrikus ütleb, et heade inimeste palkamine on raske kõikjal ning iga superstaari lisandumine väärib tähelepanu. “Parimaid spetsialiste ja juhte saab palgata ainult siis, kui pakkuda neile suuri väljakutseid ning head kompensatsiooni.”

Fits.me
Virtuaalset proovikabiiniteenust arendav ettevõte väidab, et neil on juba üle 60 töötaja, kellest kolm neljandikku on robotid! Täpsemalt robot-mannekeenid, kes vajavad sama palju tähelepanu kui lihast ja luust inimesed. Londonis on Fits.me palgal viis inimest, ülejäänud Eestis.

Sealjuures töötab Tallinna kontoris ameeriklasi, prantslasi, itaallasi, ukrainlasi ja šveitslasi. Lähikuudel on kavas palgata lisajõudu arendus- ja müügitoetusmeeskonda.

Fits.me tegevjuht Heikki Haldre ütleb, et firmasse laekub pidevalt resümeesid, kuid peamiselt just Londonis, mitte Eestis.

“Hea näide on suvel toimunud palgalise interni leidmine. Esimene pidas vastu kaks päeva, teine ühe päeva, kolmas – pärit New Yorgist – kogu ettenähtud aja, kuid pidi tagasi USAsse kooli minema. Praegune on väga tubli ja seega tõstamegi tema palka,” räägib Haldre.

Inglismaal, kus väga hea töö saab endale vaid töökogemusega inimene, olevat interni saada lihtne – enamasti neile palka ei maksta. Eestis ei leia neid ka siis, kui palk on üle riigi keskmise!