Avaldusele on alla kirjutanud näiteks Born Free Foundation ja Royal Society for the ­Prevention of Cruelty to Animals Suurbritanniast ning ­People for the Ethical Treatment of Animals Ühendriikidest. Nad tõdevad, et loomaaiad ja tsirkused ei sobi elevantidele ning India loomaaedade eest vastutav valitsuseagentuur CZA on õigel teel, püüdes vabastada 150 India loomaaedades ja tsirkustes elavat elevanti ning paigutada nad ümber looduskaitsealadele ja rahvusparkidesse.

“Eeldades, et tagatakse kindlad turvameetmed ja loomade heaolu, tervitame CZA otsust ning pöördume teiste riikide valitsuste poole palvega võtta Indiast eeskuju ja teha lõpp elevantide vangistamisele loomaaedades,” ütlevad allakirjutanud.

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal on sellest kuuldes üllatunud ning ütleb, et loomaaiad suhtlevad tavaliselt töövõrgustikena ning sellesse võrgustikku, kus suhtleb tema, pole elevantide vabastamist nõudev uudis jõudnud. 

“India loomaaedade olukord on tunduvalt räigem, nad ei ole suutnud oma tingimusi piisavalt kiiresti parandada. Siin on olukord parem,” arvab Kaal. Eesti loomakaitsjad, kes India algatust toetavad, pole tema poole pöördunud.

Kaal lisab: “Me oleme üsna suuri summasid nii enda kui Euroopa raha kulutanud, et meie elevantidel oleks paremad elamistingimused.” 

Tallinna loomaaias elab praegu kolm aafrika elevanti.