Eesti lüli Rotissööride Ketis
Läinud laupäeval õnnistati sisse Rotissööride Keti Vennaskonna Eesti
foogtkonna lipp ja löödi esimesed eesti rüütlid. Mõõgatöö toimetas Anne-Marie
Sahenkari, rotissööride kesknõukogu liige. Eesti on 124. rahvuslik foogtkond,
st 124. maa, kes selle organisatsiooniga liitub.
Võib muidugi küsida, et kas
pole see kerglane ettevõtmine meie veel vaesel maal. Talupoeglik mõtlemine näeb
hästi söömises enamasti mõttetut kulutamist, mis segab maise mammona kogumist.
Aga teiselt poolt: kas saab olla üldinimlikumat naudingut kui hea söök?
Võrreldes meie kutsutud ja kutsumata nõukogudega, kes üritavad luua Eesti
märki, mingit kujundit, mis tähistaks meie kujutluste Eestit, tegeleb
sööginaudinguid edendav foogtkond ju millegi aruka ja
kättesaadavaga.
Pealegi on Rotissööride Vennaskond üsna demokraatliku
hoiakuga organisatsioon, kuhu võivad kuuluda nii toiduga tegelevad
professionaalid (kokad ja restoranide mänedžerid) kui ka hea toidu ja veini
nautijad. Ühesõnaga, kõik inimesed, kes usuvad, et hüva roa valmistamise oskus
on väärtuslik kunstiliik, et see eeldab teatud oskusi ning need on arendamist
ja levitamist väärt.
Ja lõpuks: loomulikult on tugevad rotissööride
foogtkonnad neis ristilipumaades, mille hulka me kuuluda tahame, ning – oo
õudust – isegi Lätis.
"Eesti rikas ajalugu ja
kulinaariatraditsioonid lisavad Rotissööride Keti Vennaskonda uut nägemust,"
kirjutas oma tervituses eesti rotisööridele vennaskonna president Kurt H.
Fischer.
"Väikeste rahvaste kalleim vara – rahvusköök ja
toitumistraditsioonid – on globaliseeruvas maailmas muutunud
kättesaadavaks kõikjal," rõhutas meiepoolses tervituses eesti rotissööride
foogt ja organisatsiooni käivitaja Dmitri Demjanov.
Tõesti, tõesti –
vahest polegi eesti köögis midagi häbeneda, ehk on tänapäeval, kus näiteks Slow
Foodi liikumine rõhutab toitumises kõike vana ja algupärast, eesti köök midagi
õige väärtuslikku?
Rotissööride keti auliikmete hulka kuulub üsna mitu
kuninglike perekondade liiget ja eks(presidenti). Eestis nõustus saama
rotissööride vennaskonna auliikmeks Eri Klas.
Eesti foogtkond kavatseb
harrastada nii tööd kui puhkust: nii pidusööke kui toiduvalmistamise alaseid
workshop'e.
Rotissööride Keti Eesti foogtkonnaga liitus õige mitu meie
tippkokka ja restoranijuhti. Võib loota, et rotissöörid aitavad restoranide
taset kergitada ja nende majade arv, mis söandavad pakkuda kalli raha eest
improviseeritud jama, kuivab kokku.
Rotissööride Keti
Vennaskonna algupära
Tänuks ametimeestele, kes olid osalenud Sainte Chapeli kiriku ehitamisel,
asutas Prantsusmaa kuningas Louis Püha 1248. aastal haneküpsetajate (Oyeurs)
gildi, sest grillhani oli keskajal kõrgelt hinnatud roog. Sellest daatumist
loetaksegi rotissööride (pr rotisseur - praevarda keeraja, st grillija)
vennaskonna algust.
Kuninglik lubakiri koos rotissööride gildi vapiga
annetati 1610. aastal. Neli sajandit viljelesid ja arendasid rotissöörid
kokakunsti, kuni nad Prantsuse revolutsiooni ajal 1793. aastal koos teiste
gildidega laiali saadeti.
Pärast Teist maailmasõda otsustasid viis prantsuse
gastronoomi vanade gildide vaimu ellu äratada. 1950. aastal loodi Pariisis
Confrerie de la Chaine des Rotisseurs, Rotissööride Keti Vennaskond. See
kokakunsti hindavate inimeste ühendus pühendas ennast gastronoomiliste
väärtuste arendamisele ja tutvustamisele. Oma organisatsioonide kaudu enam kui
120 riigis levitavad rotissöörid prantsuse kulinaaria väärtusi üle maailma ja
tõendavad Prantsusmaa rahvusvahelist rolli kokakunsti valdkonnas.
Rotissööride Keti Vennaskonna vanne
Rotissööride Keti Vennaskonna liikmena vannun
alati austada
toidukultuuri, kokakunsti ja häid lauakombeid.
Tõotan suhtuda alati
vennalikult ja vajaliku austusega kõigisse Rotissööride Keti Vennaskonna
liikmetesse ning täita oma kohustusi vennaskonna ees.
Grand
Chapitre'i pidusöögi menüü
8.12.2001 restoranis
Gloria.
Quadrille de Langlois-Chateau, Cremant de Loire, Brut,
1995
1. Foie gras Alsace'i-päraselt, väike roheline salat ja Gewürztramineri
želee.
Lenz Moser Prestige Beerenauslese, 1999
2. Kanada homaar,
kartuli-selleripüree, homaarikaste.
Pouilly-Fume 'Les Charmes Chatelain',
Domaine Chatelain, 1999
3. Lambakarree lehttaignapirukaga, ratatui,
rosmariini mahlake.
Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Vintners Reserve,
1997
4. Kreembrülee, laimi-šampanja sorbee, šokolaadimussee
Pineau des
Charentes, Chateau Fontpinot
5. Avec petit fours
Konjakid Chateau
Fontpinot, Renault; rumm Havana Club Anejo Reserva, calvados Busnel VSOP,
single malt viskid.
(Road valmisid restoranide Gloria, Stenhus ja
L'Artiste, Egoist ja Charital koostöös Charitali restorani peakoka ning eesti
rotissööride kulinaarianõuniku Emmanuel Wille juhtimisel. Joogid valis
jooginõunik Kalev Kesküla).