Tänuks ametimeestele, kes olid osalenud Sainte Chapeli kiriku ehitamisel, asutas Prantsusmaa kuningas Louis Püha 1248. aastal haneküpsetajate (Oyeurs) gildi, sest grillhani oli keskajal kõrgelt hinnatud roog. Sellest daatumist loetaksegi rotissööride (pr rotisseur - praevarda keeraja, st grillija) vennaskonna algust.
Kuninglik lubakiri koos rotissööride gildi vapiga annetati 1610. aastal. Neli sajandit viljelesid ja arendasid rotissöörid kokakunsti, kuni nad Prantsuse revolutsiooni ajal 1793. aastal koos teiste gildidega laiali saadeti.
Pärast Teist maailmasõda otsustasid viis prantsuse gastronoomi vanade gildide vaimu ellu äratada. 1950. aastal loodi Pariisis Confrerie de la Chaine des Rotisseurs, Rotissööride Keti Vennaskond. See kokakunsti hindavate inimeste ühendus pühendas ennast gastronoomiliste väärtuste arendamisele ja tutvustamisele. Oma organisatsioonide kaudu enam kui 120 riigis levitavad rotissöörid prantsuse kulinaaria väärtusi üle maailma ja tõendavad Prantsusmaa rahvusvahelist rolli kokakunsti valdkonnas.

Rotissööride Keti Vennaskonna vanne

Rotissööride Keti Vennaskonna liikmena vannun
alati austada toidukultuuri, kokakunsti ja häid lauakombeid.
Tõotan suhtuda alati vennalikult ja vajaliku austusega kõigisse Rotissööride Keti Vennaskonna liikmetesse ning täita oma kohustusi vennaskonna ees.

Grand Chapitre'i pidusöögi menüü
8.12.2001 restoranis Gloria.
Quadrille de Langlois-Chateau, Cremant de Loire, Brut, 1995
1. Foie gras Alsace'i-päraselt, väike roheline salat ja Gewürztramineri želee.
Lenz Moser Prestige Beerenauslese, 1999
2. Kanada homaar, kartuli-selleripüree, homaarikaste.
Pouilly-Fume 'Les Charmes Chatelain', Domaine Chatelain, 1999
3. Lambakarree lehttaignapirukaga, ratatui, rosmariini mahlake.
Kendall-Jackson Cabernet Sauvignon Vintners Reserve, 1997
4. Kreembrülee, laimi-šampanja sorbee, šokolaadimussee
Pineau des Charentes, Chateau Fontpinot
5. Avec petit fours
Konjakid Chateau Fontpinot, Renault; rumm Havana Club Anejo Reserva, calvados Busnel VSOP, single malt viskid.
(Road valmisid restoranide Gloria, Stenhus ja L'Artiste, Egoist ja Charital koostöös Charitali restorani peakoka ning eesti rotissööride kulinaarianõuniku Emmanuel Wille juhtimisel. Joogid valis jooginõunik Kalev Kesküla).