Heiti Hääl müüs Athinale Eesti parima takistussõiduhobuse, belgia soojaverelise täku A Big Boy.

Kuidas Athina sulle lähenes?

Kõigepealt saatis Athina hobuseparisniku kaupa tegema, aga seda protsessi ei saatnud edu. Athina oli olnud pahane parisniku peale, et see A Big Boyd kätte ei saanud, ja võttis siis ise minuga ühendust.  

Ta on tüdruk, kelle tagataskus on julgelt paar EV eelarvet. Ta on ise kõva ratsutaja - sõidab takistussõitu Kreeka Nation Cupi koosseisus.

Tema abikaasa, brasiillasest ratsutaja Alvaro Miranda Neto on käinud neljadel olümpiamängudel ning Atlantast ja Sydneyst on tal meeskondlik pronksmedal. Tõenäosus, et A Big Boy jõuab olümpiamängudele ja saavutab hea tulemuse, on sedamoodi suurem kui enne.

Millal ta A Big Boyd tähele oli pannud?

No hobumaailm märkas A Big Boyd paar aastat tagasi. 2007 sügisel noorhobuste MMil Zangerheides oli A Big Boyl finaalipäevaks viienda asetus. See oli esimene kord. 

2008. aasta kevadest hakkasid tulema suurtulemused - esimesel rahvusvahelisel Grand Prix'l Kopenhaagenis null karistuspunktiga. Samal aastal Tšernjahhovski MK-etapil võitis A Big Boy nii laupäevase 150 cm kõrguse parkuuri kui ka pühapäevase 160 cm kõrguse parkuuri. 

Windsoris EMil oli Rein temaga esimese päeva järel seitsmendal kohal. Selliseid tulemusi pole ühelgi Eesti ratsanikul ega hobusel välja panna. Windsoris olid kohal ka Athina ja Doda.  

Rahast sa ei räägi?

Seda numbrit ma ei ütle. 

Aga see on õige mitu miljonit eurot?

Jaa. 

Kuidas sa seda Reinule serveerisid, et nüüd on otsus tehtud, müüme A Big Boy maha? 

Meil on Reinuga kokkulepe, et 10 protsenti hobuse rahast on tema. Minu jutt temaga oli selline: Rein, anna endale aru, sa oled 48 aastat vana, saad kohe 49. Sul on täna reaalne võimalus kindlustada oma tulevik oma elu lõpuni. Sinust saab esimene eestlane, kes on ratsutamisega saanud miljonäriks, ja nii ongi.

Reinul on pika karjääri jooksul mitu korda nii läinud, et teeb hobusest tõelise meistri ja siis müüakse hobune istumise alt ära. Kuidas Reinul praegu meeleolu on?

Mineva nädala neljapäeval sai kaup tehtud. Ja reedel võitis Rein Poolas oma teise hobuse Virgin Expressiga karikaetapi. See pauk tuli täiesti luuavarrest - sellest ­hobusest ei oodanud seda keegi. Tundub, et Reinul on pinge maas. Ta on väga heas hoos!

Ma vabastasin ta suurest hingelisest koormast. 

Mida sa ennustad A Big Boyle brasiilia mehe Doda istumise all?

Doda on maailma rankingus kolmekümne kõvema ratsutaja hulgas. Ma arvan, et A Big Boyle annab see võimaluse jõuda kõrgemale, kui seda oleks juhtunud siin. Doda eesmärk on selgelt Londoni olümpiamängude medalikoht.

Ja kellega Rein Pill Londoni olümpiale läheb?

Tõsi - Reinu hobusepark vajab nüüd kohendamist. Virgin Express ei ole hobune, kellele võiks palju loota. Muide - me oleme leidnud ka ühe A Big Boy venna, kellel on küll kahjuks loomaarsti skalpell küljes käinud ja temast on saanud ruun.

Palju maailmatasemel hobuse ülalpidamine omanikule maksma läheb?

Mul on üheksa hobusega tall Belgias, kus treenivad Rein Pill ja Tiit Kivisild. Neil on treener, head veterinaarid, korralik sepatöö. 1000-1500 euro kanti kuus kipub hobuse kohta ära tulema. Aus vastus on, et 15 000 eurot kulub 9 hobuse peale kuus ära.

Kas A Big Boy müügil on mingeid seoseid ka sinu ettevõtlusega?

Ei-ei-ei-ei. Need on erinevad asjad.

Selle 15 aasta jooksul, mil ma olen hobuseid ostnud, ratsutajaid üleval pidanud, rahvuste karikaid ja Saku Horse Show'sid korraldanud, olen ma Eesti ratsasporti tagunud rohkem, kui nüüd A Big Boy eest sain. Aga see ei ole kellegi asi. Kui sa iga aasta kolm-neli miljonit taskust välja lased, see on kõigile savi. Aga kui nüüd ükskord läheb paremini, on kõik nagu hagijad kallal. 

Kui sa küsid seost ettevõtlusega - igal ettevõttel on olemas oma kreeditorid, mingid pangad jne. Mida suuremas šriftis me kirjutame, kui palju Heiki pappi sai, seda sitemaks ettevõtlusel läheb.

Kus A Big Boy praegu on?

A Big Boy on praegu Belgias, poole tunni kaugusel meie tallist. Tema uues kodutallis on ka olümpiavõitja Rodrigo Pessoa hobused. Doda ja ­Rodrigo treenivad koos. A Big Boyle on antud isiklik hooldaja, kes elab tallis ja kelle ainuke ülesanne on seista selle eest, et A Big Boyl oleks hea. 

Käisin seal pühapäeval talle head aega ütlemas. 

Viisid porgandit?

Viisin. Eesti porgandit, Kadarbiku talust.

Ta oli väga ilusti kammitud ja... Mul on sellest raske rääkida, aga pühapäeval tuli ikka pisar silma... Mis teha. 

Aga kui ta sul seal lähedal on, saad ehk edaspidigi näha. 

Muidugi. Meie suhted ostjatega on väga head.