Lisaks Martenile hukkusid õnnetuses silmapilkselt Mazdas istunud Patricia Guntharp (49) ja Debra Serecky (51).

Politsei tabas sündmuskohalt põgenenud Hernandeze viis miili eemal õnnetuspaigast. Tausta kontrollimisel selgus, et tegemist oli immigrandiga, kes elas USAs juba aastaid illegaalselt, aga keda korduvatest vahistamistest hoolimata ei suudetud maalt välja saata. Hernandez ei omanud juhiluba, tema kontol oli juba varasemast ajast 16 mitmesugust, peamiselt liiklusrikkumist.

Käesoleva nädala esmaspäeval mõisteti Hernandez Arapahoe ringkonnakohtus 60 aastaks vangi kolme inimese surma põhjustamise eest. Prokurör süüdistas meest 19 erinevas episoodis, sealhulgas inimese surnukssõitmises, kuriteopaigalt lahkumises ja lapse surma põhjustamises.

Kohtunik ei määranud Hernandezile siiski raskeimat võimalikku karistust, milleks oli 108 aastat vanglat.

Hernandezi süüdimõistmine ei läinud nii kergelt kui oleks võinud eeldada. Tema kaitsjad tegid ettepaneku loobuda kõikidest süüdistustest, sest Aurora politseinik ei esitanud asitõendina märkmikku, kuhu ta oli üles kirjutanud Hernandezi ütlused, vaid tegi sellest hoopis kokkuvõtte politseiraportisse. Väidetavalt seisis märkmikus Hernandezi ütlus "Võtan süü enda peale", mis justkui viitaks, et keegi teine isik oli õnnetuse hetkel roolis.

Kohtunik John Wheeler tunnistas küll, et uurimisel on tehtud viga, kuid see ei tee kogu süüasja olematuks.

Oluliseks tõendiks, et Hernandez ikkagi ise õnnetuse hetkel roolis istus, oli tema Chevy õhkpadjalt leitud veri, mille DNA kattus Hernandezi omaga. Keskuurimisbüroo laboriekspert Sarah Lewis tunnistas kohtus, et selline võimalus, nagu oleks tegemist kellegi teise isiku DNA-ga, on üks kvadriljonist (miljon miljardit).

Marteni isa Marat Kudlis ütles pärast süüdimõistvat kohtuotsust ajalehele Denver Post, et tema pooks Hernandezi üles CNNi eetris.

Kudlise perekond on esitanud kohtule ka tsiviilhagi, milles nõuavad kahjutasu Hernandezelt ja tema perekonnalt. Üllatusena tuleb, et kahjutasu nõutakse ka Mazda roolis olnud Patricia Guntharpi perekonnalt, sest ekspertiis avastas naisel metamfetamiini joobe. Kohtusse on kaevatud veel mitmed korrakaitseasutused, kes olid eelnevalt erinevatel aegadel Hernandezi kinni pidanud, kuid ei teatanud temast immigratsiooniametile.