Praegu on Vene uurimisasutustel töös versioon panga osalemisest rahvusvahelise terrorismi rahastamises. Selle võimalikest põhjendustest andis teada ka Venemaa siseministeeriumi majandusliku julgeoleku osakonna juhataja Sergei Meštšerjakov.

Riigiprokuratuuri järelevalve ja rahvusvahelise koostöö osakonna riigiprokurör Eve Olesk kinnitab, et seoses juurdlusega on Eestisse oodata Venemaa uurijaid, kes kuulavad üle Eesti kodanikke. Toimikutest käib läbi veidi üle 60 Tallinnas ja Põhja-Eestis elava Eesti kodaniku nime.

Pangast kadunud 14 miljardit rubla vastab umbes 7 miljardile kroonile. Seega võeti iga tankisti nimel välja umbes 200 miljonit krooni.

Eestivenelased sõitsid Moskvasse ja kirjutasid seal alla võltsitud dokumentidele. Mahhinatsioonis osalejad said oma allkirja eest honorari, mille suurus oli ümmarguselt 1000 eurot.

Üks kahtlastele dokumentidele allakirjutanutest, noor naine (nimetame teda Olgaks), kommenteerib oma osalust selles operatsioonis nii:

"Mul ei olnud aimugi, millele ma alla kirjutan, ma ei teadnud!"

"Kas me võiksime teiega kohtuda ja rääkida täpsemalt?"

"Ei. Järgmisel nädalal ma sünnitan. Ja ma ei ole üldse Eestis."

"Öelge, kas see info vastab tõele, et te saite oma allkirja eest 1000 eurot?"

"Ma ei saa seda kommenteerida... Ma käin tihti Moskvas. Mul ei olnud keeruline seda teha. Kuid ma olen šokeeritud, mis sellest kõigest välja tuli."

Mõned kahtlastele paberitele alla kirjutanud isikutest on viimase aasta jooksul vahetanud töökohta.

Mahhinatsioonid keelustanud ametnik tapeti

Venemaa majandusanalüüsiga tegelev ajakiri Finansovõi kontrol (mis ilmub trükiarvuga
15 000, kuid liigub trükikojast otse Vene presidendi administratsiooni kätte) teatab rubriigis "Majanduslik julgeolek", et praegu annab Venemaal erilist põhjust muretsemiseks pankadest väljavõetava raha hulga suurenemine.

Ärileht VZGLJAD teatab artiklis "Rahapesuhimu kasvab", et Venemaal avastatakse üha enam ebaseaduslike sissetulekute legaliseerimisega seotud kuritegusid. 2005. aastal avastati 7500 sellist kuritegu. Nendega tekitatud kahju moodustab ligi 163 miljardit rubla. Litsentsist ilma jäänud pankade arv ulatub kümnetesse. Siseministeeriumi suurimaks edusammuks krediidiasutuste ebaseaduslike tehingute uurimisel said kahe kommertspanga süüasjad. Üks nendest oli just seesama Emal.

Siis otsustasid suured ja keskmise suurusega pangad keskpanga surve all, et kaotavad pigem osa ärist kui oma maine, ning hakkasid hämarate skeemidega tegutsema harjunud klientidele ära ütlema. Paraku ei kadunud nõudlus selliste teenuste järele kuhugi. Ning kliendid hakkasid liikuma väiksematesse pankadesse, kes üritasid selle pealt teenida. Muide, ka Emal ei ole suur pank.

Ajal, kus käib võitlus pankade hämarate skeemidega, teatas Venemaa Keskpanga esimehe asetäitja Andrei Kozlov: "Tegemist ei ole juhusliku seltskonnaga, tegemist on poliitikaga. Me tegime kaua ettevalmistusi, tööt asime tõsiselt ja põhjalikult läbi eri taktikaid ja meetodeid. Ja oleme nüüd leidnud vajalikud töövõtted, läinud üle töörežiimile." p>

2006. aasta 13. septembri õhtul kella üheksa paiku haavas kurjategija raskelt kaela ja pähe sama Andrei Kozlovi, kes tegeles otseselt pangajärelevalvega ja litsentside tagasivõtmisega. 14. septembri hommikul kell 5.30 suri Kozlov teadvusele tulemata.

Eesti õiguskaitseorganite käsutuses ei ole kõiki fakte

Eesti Vabariigi prokuratuur kinnitab, et osutab Vene poolele kaasabi Emali kaudu toimunud rahapesu asja uurimisel. Kuid ta ei avalda üksikasju. Pealegi ei ole Eesti poole käsutuses kõiki uurimist puudutavaid andmeid, sest kriminaalasi on algatatud Venemaal.

"Me ei saa antud asja eriti kommenteerida, kuid kinnitame, et praegu tehakse selles osas koostööd," ütleb Eve Olesk Riigiprokuratuurist. "Asja muudavad keeruliseks organisatsioonilised küsimused. Näiteks Vene uurijatele Eesti viisade saamine."

Paljaksvarastatud panka juhtisid araablased

Venemaa siseministeeriumi majandusjugeoleku osakonna juhataja Sergei Meštšerjakov teatas 2005. aastal, et Venemaal käis suurem operatsioon rahapesuga tegelenud taskupankade vastu. "Väga suured" summad olla liikunud riiulifirmadesse, mida registreeriti kaotatud passide abil. Ta ütles, et ühes pangas olla mingid Palestiina ja Süüria tegelased saanud umbes 230 tehingu kaudu kokku ligi 14 miljardit rubla.

Kohalik meedia leidis, et selleks sobiks Moskvas asuv kommertspank Emal (121099, ??????, ?š???÷??é ?åš., 11). Tolle panga direktorite hulka kuulusid Al-Šaer Rami M, Darviš Firaz Faiz ja Džamil Amin Fuad.

Emal kaotas litsentsi mullu 24. augustil seoses rahapesu ja terrorismi vastase võitluse nõuete korduva mittetäitmisega. Samuti ei esitanud pank õigeks ajaks raamatupidamise aruandeid. Direktorid kaotasid oma volitused, pank pandi ajutise järelevalve alla.

Algas kriminaaluurimine. Detsembris käisid uurijad muu hulgas ühes Venemaa suuremas pangas, mille nimi on Evrofinance Mosnarbank. Ära viidi pabereid. Veel olla läbi otsitud MDM Bank, Neftjanõi pank, Absoljut pank ja veel paar panka.

Emal pank ise oli nii väike, et ta ei mahtunud oma 30 miljoni rubla suuruse bilansimahuga isegi mitte Venemaa tuhande suurema panga sekka. Samas olla aasta esimese seitsme kuuga pangast välja võetud 12,6 miljardit rubla.

Tema korrespondentkontodelt (kontodelt, mille kaudu Emal pank arveldas teiste pankadega) liikus samal ajal 47,5 miljardit rubla.

Suurem osa sellest rahast - 35 miljardit rubla - olla käinud pisikese panga Iberus kaudu. Ligi üheksa miljardit liikus aga Esimese Kliendipanga kaudu.

Väidetavalt olla Emal pangas mingitele tankistidele vormistatud rida laene. Raha kantud kohe teistesse pankadesse riiulifirmadele, mis olid loodud vaid nende summade väljavõtmiseks.

Tänavu juunis lasi keskpank Emal panga järelevalve alt vabaks seoses pankrotiprotsessi ja likvideerimisega. Moskva kohus tunnistas panga pankrotis olevaks mullu 11. oktoobril.