Selle sajandi lauamängulaine kogus jõudu juba tükk aega enne masu, aga Eestisse jõuab see alles nüüd. Poppide lauamängude eestindatud variante kirjastava Brain Games OÜ tegevjuht Margus Tapupere peab selle põhjuseks lisaks kitsastele aegadele ka suurenenud mänguvalikut: "Täiskasvanutele teada-tuntud "Aliasele" ja "Monopolile" on lisandunud intellektuaalset väljakutset pakkuvaid mänge, näiteks "Katani asustajad" ja "Sabotöör"." See on suhteliselt odav seltskondlik tegevus: "Otsitakse meelelahutusvorme, mis pole kulukad, aga võimaldavad inimestel kokku saada ja tekitavad grupitunnet."

Lauamängude menu kinnitab ka Solarise keskuses asuva kaupluse WePlay juhataja Tarmo Toomepuu: "Lauamängud on väga populaarsed. Puzzlet kokku nokitseda võib igaüks, kuid seltskonnas "Scrabble'i" sõnu nuputada on hoopis teine tunne." WePlay müügihitte on tema sõnul kaht tüüpi: seltskonnamängud nagu "Alias", "Scrabble" või "Paras Paar" ja strateegiamängud nagu "Descent", "Warcraft" või "Axis & Allies".

Peaaegu alati on mängukarbil kirjas, mitmekesi saab mängida, millisest vanusest alates mäng sobib ja kui kaua kestab. Leidub paarikümneminutilisi ja kolme-neljatunniseid, mõne hetkega õpitavaid ja paksude reegliraamatutega mänge.

Maailma suurimad lauamänguturud on Saksamaa ja USA ning sealt tuleb enamik müügihitte. Sakslaste lemmikud on nn euromängud - põhjalike reeglitega strateegiamängud, kus edu sõltub peamiselt mängija mõtlemis- ja planeerimisoskusest. Ameeriklased hindavad enam ilusa disainiga mänge, kus tähtsal kohal on teemaga seonduv atmosfäär ja õnn mängib suuremat rolli kui euromängudes. 

Lauamängufännide rõõmuks töötab ülipõhjalik netilehekülgwww.boardgamegeek.com, mis on ühtaegu andmebaas, suhtluskeskkond ja palju muud. 

Valik ulatub seinast seina - on mänge, kus kasutusel vana hea täringuveeretamise ja nupuliigutamise süsteem (paljud tõsisemad fännid peavad seda iganenuks), selliseid, kus laud pannakse mängu käigus tükkidest kokku ("Carcassonne", "Katani asustajad" või ka kodumaine "Mees, kes teadis ussisõnu"), kaar dimänge ("San Juan", "Race for the Galaxy", "Dominion"), rohke suhtlusega seltskonnamänge ("Alias", "Eesti mälumäng") ja palju muid. Ka filmid ja telesarjad vormitakse lauamängudeks: paar värskemat näidet on kodumaine "Kelgu koerte" mäng ja "Twilight: The Board Game".

Ja lõpuks: häda korral saab hakkama isegi vastasmängijateta. Paljudel ­mängudel on juba reegliraamatus olemas üksi "mängulaua vastu" mängimise võimalus ja tervele hulgale mängudele on fännid loonud alternatiivseid üksikmänguvariante.

Tosin head mängu alates lihtsamatest


1. "Carcassonne" 

2000. aastal ilmunud lihtne maakaardiladumise mäng on tänaseks juba klassika. Mängijad laovad ruutudest maastikku ning paigutavad põldudele, linnadele, teedele ja kloostritele nuppe. Võidab see, kes enim punkte kogub. Soovitatakse alates 8. eluaastast, aga kogemus näitab, et ka viieaastane saab kenasti hakkama. Meil müügil eestikeelsena. Mängul on hulk laiendusi ja edasiarendusi. Vt ka "Carcassonne: Hunters and Gatherers", "Kids of Carcassonne" jpt.

Mängijate arv 2-5
Vanuse-grupp 8+
Mängu pikkus 60 min 

2. "Ticket To Ride"

Lihtne, nägus ja ülimenukas raudteeteemaline peremäng, mis ei sisalda majandamist ja sobib hästi algajale. Hulk laiendusi ja variatsioone, nagu "TTR Europe", "TTR Nordic Countries" (viimases on kaardil ka Tallinn).

Mängijate arv 2-5
Vanuse-grupp 8+
Mängu pikkus 45 min

3. "Zooloretto"

Tunamulluse lauamängu-Oscari (Spiel des Jahres) võitnud lastepärane loomaaiamäng, mis on piisavalt põnev ka täiskasvanuile. Tootja koduleheküljelt leiab mitu väikest tasuta laiendust. Suuremaid laiendusi saab poest: "Zooloretto Exotic", "Zooloretto XXL", "Aquaretto".

Mängijate arv 2-5
Vanuse-grupp 8+
Mängu pikkus 45 min

4. "Genial"

...teise nimega "Ingenious". Pisut doominot meenutav lihtsate reeglitega (aga väga haarav) mäng, kus osalejad püüavad moodustada ridu samavärvilistest kuusnurkadest. 

Mängijate arv 1-4
Vanuse-grupp  8+
Mängu pikkus 45 min 

5. "Tales of the Arabian Nights"

Seiklusmäng "1001 öö muinasjuttude" põhjal. Mängijad liigutavad oma tegelasi maakaardil ja satuvad seiklustesse, mis sõltuvad nende otsustest, aga mida on võimatu ette aimata. Lugu viivad edasi tekstilõigud, mida loetakse igal käigul paksust raamatust (neid lõike on üle 2000). Üsna lihtsad reeglid, aga mängimiseks on vaja korralikku inglise keele oskust.

Mängijate arv 1-6
Vanuse-grupp 12+
Mängu pikkus 120 min

6. "Formula D"

Täringuheidetega hoogne vormeli kihutamine, mille teevad põnevamaks tehnilised detailid (kere ja kummide kulumine, käiguvahetused jne). Mängulaua ühel poolel on ringrada, teisel pool öise linna kaart, kus mängu tulevad ka politsei ja tulirelvad. laienditeks on mitu lisakaarti, nt "Sebring & Chicago", "Hockenheim & Valencia".

Mängijate arv 2-10
Vanuse-grupp 8+
Mängu pikkus 60 min 

7. "Katani asustajad"

Laialt levinud suhteliselt kiiresti õpitav mäng, kus võisteldakse territooriumi haaramise nimel ja kus on võiduks vaja nii strateegiat kui ka õnne. Põhimäng ja kaks laiendit ("Linnad ja rüütlid" ning "Meresõitjad") on ka eesti keelde tõlgitud.

Mängijate arv 3-4
Vanuse-grupp 10+
Mängu pikkus 90 min 

8. "Memoir'44"

Normandia dessandi 60. aasta - päevaks välja antud kerge kaaluline sõjamäng kahele mängijale, mis sisaldab sületäit mängusõdureid, -tanke ja -kahureid. Mängulauda saab vastavalt stsenaariumile ümber kujundada. Suur hulk laiendusi ("Eastern Front", "Mediterranean Theater" jt). Sama lahingusüsteemi kasutab ka fantasymäng "BattleLore" ja ajalooline sõjamängusari "Commands and Colors".

Mängijate arv 2
Vanuse-grupp 8+
Mängu pikkus 60 min 

9. "Pandemic"

Mängijad püüavad peatada ülemaailmseid haiguspuhanguid. Kõik osalised tegutsevad üheskoos mängu enda vastu ja kas võidavad või kaotavad korraga. Laiend  "On the Brink" ilmus sel sügisel.

Mängijate arv 1-4
Vanuse-grupp 10+
Mängu pikkus 45 min 

10. "Dominion"

2008. aasta bestselleris kehastavad mängijad keskaegseid ülikuid, kes võistlevad oma valduste laiendamises. Kuigi suur karp jätab mulje, et sisaldab mängulauda, koosneb mäng tegelikult ainult kaartidest. Sellegipoolest müüs "Dominion" nii hästi, 

et tänaseks on ilmunud juba kaks laiendit: "Dominion: Intrigue" ja "Dominion: Seaside".

Mängijate arv 2-4
Vanuse-grupp 8+
Mängu pikkus 30 min 

11. "Agricola"

2007. aasta müügihitt. Põhjalik strateegiamäng, kus tegutsevad keskaegsed talupidajad. Keerukate reeglite kõrval on mängul kaasas ka lihtsustatud variant. Sel sügisel ilmus laiend "Agricola: Farmers of the Moor".

Mängijate arv 1-5
Vanuse-grupp 12+
Mängu pikkus 120 min 

12. "Arkham Horror"

Veel üks mäng, kus tegutsetakse ühiselt. Mängijad võitlevad 1926. aastal Arkhami-nimelises linnakeses koletistega, kes üritavad meie maailma tungida. Üsna keeruliste reeglitega mäng H. P. Lovecrafti Cthulhu-mütoloogia teemal. Laiendeid: "King in Yellow", "Dunwich Horror" jt.

Mängijate arv 1-8
Vanuse-grupp 12+
Mängu pikkus 180 min 


Tasuta täringumäng

Kui mängude ostmine käib üle jõu, leiab Boardgamegeek.com'ist ka sadu tasuta mänge (print'n'play), mille komponendid saab ise välja printida ja lõigata-kleepida. Mõne jaoks pole isegi erilist vormistust vaja - nagu Reiner Knizia's Decathlon ehk kümnevõistlus. Piisab, kui A4 formaadis punktitabel välja printida ja varuda kaheksa täringut. 

Mängijate arv 1-∞
Vanuse-grupp 10+
Mängu pikkus 45 min