"Tere tulemast BabyCitysse, linna, kus elavad laste unistused", tervitab ostjat kõrgel inimeste peade kohal asuv punane kiri. Suurejooneliselt kahel korrusel laiutavasse kauplusesse mahuks vabalt Säästumarket või hulganisti Liviko viinapoode.

BabyCity on osa leedulasele Valdas Nanartaviciusele kuuluvast ülebaltilisest lasterõivaste ärist. 2007. aastal avatud kauplus töötas kasumiga kuni kevadise Mustika keskuse tulekahjuni.

Koos Rakveres ja Tartus tegutsenud harupoodidega suutis BabyCity müüa mullu lastekaupu ligi 25 miljoni krooni eest. Kõva tulemus kõneleb omaniku professionaalsusest.

Seda rohkem üllatab, et tänavu jaanuaris pani tarbijakaitseamet neli BabyCitys müüdavat riideeset musta nimekirja.

Ametliku arvamuse kohaselt pole nende "kandmine ohutu ning võib põhjustada lapse lämbumist".

Kurja juureks olid nöörid ja paelad, mis kaunistasid Poolas toodetud pluuse ja džempreid, jopesid ja kampsuneid.

"Korjasime need müügilt ära," kinnitab BabyCity tegevjuht Ivar Vilmer.

Juba paar aastat kehtib Eestis standard EVS-EN 14682:2007, mis on pühendatud lasterõivastel kasutatavatele nööridele ja paeltele. Brüsselis koostatud eurodokumendi kohta on see haruldaselt arusaadav.

Kui laps on noorem kui seitsmeaastane või lühem kui 1.34 meetrit, ei tohi tema igapäevastel rõivastel olla kapuutsi või kaela piirkonnas paelu. Isegi ilu pärast mitte. On ju selge?

Mänguhoos laps võib oma pea ümber lendlevasse nööri kõripidi kinni jääda ning halvimal juhul lämbuda. Või takerdub mõni pael puuoksa või mänguväljaku turnimispuu külge, laps kukub ja saab haiget.

Kõige traagilisem õnnetus juhtus Eestis 2001. aasta märtsis, kui nelja-aastane ­Johanna takerdus Tallinnas kapuutsi pidi aialipi külge ja lämbus. Õnnetust kajastanud Õhtuleht rõhutas tollal, et lasteriiete ohutusele ei pöörata eriti tähelepanu. Surmajuhtumeid on olnud ka mujal Euroopas. Nende vältimiseks teevad eelmisest aastast koostööd kümne euromaa tarbijakaitseametid.

Loe Eesti Ekspressi paberlehest, kuidas lastetarvete kauplustes tegutseb Tarbijakaitseameti salaagent Maire