Kui kaua teie firma siin kõrgel on paiknenud? Mis on Digitaalne Sputnik?
Üle aasta. Alustasime järeltootmisfirmana. Täna produtseerime enda filme ja aitame sel alal ka teisi. Tegeleme ka filmitehnoloogia leiutamisega, katsetame uusi tehnikaid ja töövõtteid.
Registreerisime firma 2007 suvel, aga tegutsenud oleme sel alal juba üle kuue aasta. Sügisest on meil esindus ka Varssavis.

Juba teada kaamera Silicon Imaging 2K on ka teie firma töö?
Oleme seda aidanud välja töötada koostöös Silicon Imaging LLCga. Uue 3D variandi initsiatiivi võtsime enda kätte. Nemad tegid kaamera pea ja tarkvara, meie jälle 3D salvesti, et saaks selle kokku panna kompaktsesse kaamerakohvrisse, filmida ja kohe näha 3D efekti.

Kas keegi on sellele eelmisele kaamerale, Silicon Imaging 2K-le ka patendi võtnud?
Jah, see on USA firma Silicon Imaging omand. Meie testime seda võtteplatsil ja oleme katsetuste ja soovitustega aidanud neil jõuda optimaalse lõpptulemuseni ehk siis esimese digitaalse kaamerani, mis on ka operaatoritöö Oscari saanud (“Rentslimiljonär”). SI2K kaamera töötab tarkvara baasil, seda on lihtne uuendada, talle saab tarkvara uue versiooni peale panna ilma riistvara välja vahetamata.

Kas uus kaamera on eelmise edasiarendus?
On loodud spetsiaalne tarkvara ja kokku pandud kaks kaamerat, et need salvestaksid ühte
salvestisse ja et ruumilist, nn 3D pilti saaks vaadata juba kohe võtteplatsil. Kaks kaamerat
tähendavad pilti mõlema silma, vasaku ja parema jaoks. 3D efekt tuleb sellest, et kumbki
silm näeb erinevat pilti ja ajus tekib ruumilisuse efekt. Vajaminev salvesti on meie poolt välja
töötatud.

Pillasite ennist lause, et see on maailmas esimene selline kaamera?
Varem pole olnud võimalik nii väikeste vahenditega võtteplatsil 3D materjali salvestada ja esitada. Kaamera on mobiilne ja töötab akuga, lubades 12 tundi järjest filmida. Tehnika mahub väikesesse
kohvrisse, mis kaalub ainult 3 kilogrammi.

Ja kellele kuulub leiutaja au?
Minu vend Kaspar Kallas on loonud tehnilised lahendused, mina olen rohkem organiseerija ja vastutan selle eest, et tehnilistest lahendustest tervik kokku tuleks.

Kas kaameral on ka nimi?
Praegu nagu polegi, Silicon Imaging 3D versioon, millega saab stereoskoopilisi filme
teha.

Kas see on leiutis?
Ta on rohkem innovatsioon kui leiutis. Olemasolevate asjade optimeerimine, väiksemaks ja
kergemaks tegemine. Mugavamaks ka. Digitaalne revolutsioon tõi selle, et ülesvõetut saab näha kohe, pole enam vaja filmi saata laboratooriumi, see ilmutada ja alles siis tehtud tööst pilt saada. Nüüd on 3D pilt kohe tegijale nähtav.

Aga teie kaamerat saab n-ö uuesti leiutada, seadused seda ei takista?
Saab küll, aga mõistlikum on ju kasutada meie 3D tehnikat, see võtab vähem aega, energiat ja
raha. Patendiga seda kaitsta ei saa, kuid sellist ise uuesti teha on tegijale kallim ja nõuab laialdasi teadmisi arvutustehnikast, elektroonikast, jahutussüsteemidest ning tarkvara- ja riistvara arendusest.

Kes peaks seda kasutama?
Mängufilmide, dokumentaalfilmide ja reklaamklippide tootjad. Filmikunsti edasiarendajad. Tehnika annab ka järeltootmises märkimisväärse kokkuhoiu, materjal on salvestatud ühte kohta, see garanteerib kahe silma vahelise sünkronisatsiooni juba algstaadiumis. Seni on suuri tehnilisi
probleeme valmistanud just kaamerate endi ja salvestatud materjalisünkroniseerimine. Sünkroniseerimata pilt tekitab ebakvaliteetse 3D efekti, mis
lõpeb halvimal juhul vaataja peavaluga.

Aga kus tulemust näha? Ikka kinos?
Kinos annab suur ekraan maksimaalse 3D efekti, aga televiisorit saab ka praegu punase ja sinise klaasiga stereoprillidega vaadata. Esimesed 3D telerid on müügil, neil puudub küll ühtne standard 3D materjali jaoks.

Kuidas teie infokandja materiaalsel kujul näeb välja?
Kiire SSD ehk Solid State Drive. 256GB peale mahub 28 minutit 12bitist raw materjali.

Kui palju neid 3D kaameraid maailmas praegu on?
Üks on Hollywoodis, üks Londonis, aga neil on probleeme jahutusega, meie lahendasime selle. 2. detsembril filmisime Helsingis koostöös Soome firmaga Stereoscape esimese soome 3D reklaami (energiajoogi jaoks). Reklaam hakkab jooksma Soome 3D kinodes James Cameroni filmi “Avatar”
ees. Maailmas tundub uue stereokaamera vastu olevat suur huvi, Eestis on see huvi väiksem, ent näiteks Arko Okk plaanib teha 3D dokumentaali.
Aga praegu kasutaks juhust ja tänaks kino Coca-Cola Plazat, kes on andnud võimaluse meie
materjalide näitamiseks.

Noormeeste hariduskäik:
Kaur Kallas
(15. september 1976)
Akadeemia Nord 1994
Tallinna Tehnikaülikool 1996

Kaspar Kallas
(16. jaanuar 1981)
Balti Filmi- ja Meediakool 2007