Tavaelus Eesti Maaülikoolis töötav 28aastane Kadri Kalle usub, et ökotsiid peab olema kriminaalkorras karistatav ning selle nimel ta oma mõttekaaslastega Euroopas allkirju kogubki. “Pean ökotsiidi algatust ja ideed oluliseks just sellepärast, et see ei keskendu ühele juhtumile või tegevusele, see on üleskutse muuta meie äripraktikate põhimõtet,” ütleb ettevõtmise Eesti kampaaniajuhiks olev tütarlaps.

Et Euroopa Parlament hakkaks arutama ökotsiidi kriminaalkorras karistatavaks muutmist, loodetakse 2014. aasta alguseks saada miljoni eurooplase allkirjad. Sealjuures mainib Kalle, et “Euroopa kodanikualgatus pole tavaline ühe kliki petitsioon, vaid nõuab allkirjastajalt natuke rohkem infot ning paljudele on see võõrastav”. Hispaanlased peavad näiteks kindlasti panema allkirja kehtimiseks kirja ka oma isikutunnistuse (Documento Nacional de Identidad) või passi (Pasaporte) numbri, leedukad ja poolakad isikukoodi ning Suurbritannia kodanikud saavad kehtiva allkirja anda ainult siis, kui nad elavad alaliselt Suurbritannia pinnal.

Eestist oli Kalle sõnul teisipäeva hommikuks veebiaadressil www.endecocide.eu leitavale algatusele alla kirjutanud 904 inimest.

Läinud nädalal osales Kalle mõttekaaslastega Brüsselis Euroopa Liidu rohelisel nädalal ehk Green Weekil, olles 40 messiboksi seas ainus kodanikualgatuse esindaja. “Tegelikult oleme ilmselt ainuke Euroopa kodanikualgatus, kus keegi pole palgatud kampaaniaga tegelema ning mille korraldajad tegutsevad iseenda, mitte mõne organisatsiooni nimel,” mainib ta.

Mõjudes sellegipoolest lootusrikkalt.