11 aastat tagasi Kanadas misjonikeskuse Fresh Fire Ministry asutanud ­Bentley väidab, et just nagu Jeesus käis maa peal inimesi mitmesugustest hädadest tervendamas ja kurjadest vaimudest vabastamas, tervendab Jumal praegu inimesi tema kaudu.


Tema palvekoosolekutel taanduvad vähktõved ja muud rasked haigused, inimestele kasvavad tagasi puuduvad jäsemed, organid ja isegi hambad, jäetakse maha karke ja ratastoole. Kurdid saavad tagasi kuulmise, pimedad nägemise.


Bentley olevat suutnud koguni 25 inimest “Jumala väega” surnust üles äratada!

Ühe mehe matustele tõid omaksed näiteks televiisori, kus näidati Lakelandi palvekoosolekut. Lahkunu olevat kirstus köhatanud ja siis istukile tõusnud.


Teise mehe olevat Jumal lausa taevaväravate juurest maa peale tagasi kutsunud, öeldes: vara veel.


Väidetavalt on paljud ärganud pikaajalisest koomaseisundist.


Eestlased hämmastunud


Igal Lakelandi koosolekul kuuleb kümneid inimeste tunnistusi imeliste tervenemiste kohta, mille kinnituseks kutsub Bentley üles arstitõendeid esitama.


“Jumala vaim liigub ja tervendab siin imeliselt. See on tõsi!” kinnitab Tallinna kesklinna koguduse liige Sulev Lepik. Ta on üks kaheteistkümnest eestlasest, kes sel nädalal Lakelandis Bentley tervenduskoosolekuid jälgis. “Siin on juba sadu tõendeid, arstid kehitavad õlgu: ei tea kuidas, aga inimesel vähki enam pole!”


Sama kinnitab kohapeal viibinud Harta koguduse pastor Hubert Jakobs: “Inimestele pannakse käed peale, palvetatakse ja nad kogevad justkui soojust või elektrit ja “kukuvad”. Nagu välk oleks neid tabanud! Ja saavad täiesti terveks: tuleb üleloomulik rahu. Valu ja haigus kaovad!”

Üleloomulik vägi tabas Jakobsi väitel ka teda ennast, kui Bentley teda õlise käsnaga “võidis”.


“Väga võimas tunne oli!”


Selline vägi ei tegutse ainult Lakelandi koosolekutel, kuhu sõidavad kokku inimesed üle Ameerika ja isegi Euroopast. Imeline kingitus jõuab God TV ja Youtube’i vahendusel kümnete miljonite inimesteni üle maailma. Haiged paranevad lausa teleri ja arvutiekraani ees.


Eestis jälgivad sajad inimesed Bentley esinemisi otseülekandes Kuressaare pereraadio pildiraadio vahendusel.


Vaga pastori asemel räuskaja


Endine noorkurjategija Bentley on kujunenud tõeliseks “staariks”. Ta alustas aprillis 700kohalises kirikus, nüüd aga peab koosolekuid juba lennuväljal telkides, mis mahutavad enam kui 10 000 inimest. Üritused jätkuvad niikaua, kuni liigub Püha Vaim, ütleb Fresh Fire meediajuht Lynne Breidenbach Ekspressile.


Koosolekutel lauldakse ja kiidetakse Jumalat. Kui nähtavale ilmub Bentley, muutub kogu õhkkond.


Me ei näe lipsu ja ülikonnaga tasakaalukat ja vaga pastorit, vaid pealaest jalatallani deemonlike tätoveeringutega kaetud ja rõngastatud poolkiilat tsiklimeest, kes kannab teksaseid ja t-särki ning oleks justkui äsja maha astunud Harley Davidsonilt. Bentley vehib pilves rokkari moodi totakate naerupahvatuste saatel laval kätega ja räuskab.


Ta kutsub ette haiged ja vaevatud, p aneb neile käed peale ning kisendab kui pöörane: “Põmm, põmm, põmm! Püha Vaim, tule! Jumal on siin! Veel, veel, veel!”


Pole just tavaline, et evangelist räägib laval, kuidas Jumala vaim palus tal ühele lava ees seisvale eakale naisterahvale jalaga näkku lüüa. Või taguda ühe halvatud naise jalgu vastu maad nagu pesapallikurikaid. Või ühele hiinlasele niivõrd suure hooga otsa joosta, et see põrandale kukkus ja hamba kaotas. Eesmärgiga, et nad kõik terveneksid. Ometi teeb Bentley seda kõike, rääkides sekka kohtumistest inglite ja Jumala endaga.


Kas Bentley on Jumala või saatana tööriist?


Florida ärkamine, milles uskumatud näevad massipsühhoosi, tekitab usklike seas paksu verd ja seinast seina arvamusi. Jumal teeb imesid, selles pole kahtlust. Samuti ei kahtle keegi, et Bentleys on mingi vägi, sest tervenemisi on raske lavastada. Kuid mis vägi?


Piiblist loeme, et maailma lõpuaegadel, milles meid praegu usutakse elavat, valab Jumal oma vaimu rikkalikult üle maailma. Sünnivad imed ja inimesed võidetakse usule. Paljude usklike arvates väljendavadki Lakelandi koosolekud ja nendest nakatatud vaimulikud ärkamised Inglismaal, Uus-Meremaal ja mujal just seda.


Teised näevad Bentleys hunti lambanahas. Saatanlikku nõida, kes tervendamise asemel hoopis kurje vaime ­inimestesse ajab ning kelle teenistustega kaasaminek on lausa eluohtlik. Sest piiblist võib ka lugeda, et lõpuaegadel saab maailmale osaks suuri eksitusi. Ilmuvad nii-öelda valeproh­vetid, kes kristlaste tõelise usu proovile panevad. Bentley rääkivat küll palju tervendamisest, kuid vähem kõige olulisemast – meeleparandusest ja ­patutunnetusest. Kas ta on taeva või põrgu teenistuses, pole kellelgi võimalik öelda, sest Jumala tegemised on üle inimmõistusest ja Piibel ütleb: kui midagi on Jumalast, ei saa ­inimene seda hävitada ja riskib vaid ­loojaga vastuollu sattumisega. Kui midagi on millestki muust kui Jumalast, läheb see ­niikuinii tühja.


Mingi vägi seal Floridas on


Pirita kloostri vaimulik Vello Salo ütleb, et mõnes inimeses on tervendav Jumala vägi, ükskõik milline see inimene välja näeb. Jumal valibki pigem nõrgemaid ja “imelikumaid”. “Kui keegi tahab tervendamise juures kõva kära teha ja halleluuja hüüda, siis see ei tähenda midagi.


Oluline on see, et inimesed paranevad,” ütleb ta.


Pastor Allan Kroll, kes tõlkis mullu sügisel linnahallis esinenud evangelist Steve Hilli koosolekuid, peab Lakelandis toimuvat igal juhul ärkamiseks, sest tervenemised on dokumenteeritud. “Mina ei näe seal midagi, mille kohta võiks öelda mittekristlik või Jumala-vastane. Eriskummalisi vaimuilminguid on terve kirikuajalugu täis,” ütleb ta. Lakelandi koosolekud on tekitanud inimestes väga tugevat igatsust Jumala järele. Krolli sõnul on raske ette kujutada, et valest vaimust lähtuv asi võiks tekitada igatsust õige asja järele.


Kroll ütleb, et erinevatel ärkamistel on erinev rõhuasetus, mis võib olla põhjus, miks keskendutakse Floridas tervendamisele. “Jeesus mitte ainult ei jutlustanud, vaid ka tervendas ja ajas kurje vaime välja. Võib-olla on Jumala eesmärk taastada Florida ärkamise kaudu vägi, mis seni on kogudustes puudu olnud,” ütleb ta.
Eestlased mäletavad Bentley jokkis isa
  • Lakelandis toimuvat võrreldakse 1970.–80. aastatel Tallinnas Oleviste kirikus aset leidnud suure ärkamisega, kuhu sõideti imedest osa saama tervest NSV Liidust.

  • 2003. aastal käis Bentley Eestis, esinedes kolmel päeval Oleviste koguduses. Ta tekitas vastakaid tundeid. Legend räägib, et mehega oli toona kaasas tema hästi väljapaistev, korraliku valge ülikonna ning sõrmuste ja muude kilinate-kulinatega kaunistatud isa. Teenistuse ajal olevat isa olnud sulaselgelt purjus ja ülemeelik ning saadetud taksoga hotelli.

  • Bentley Oleviste teenistustest pole tervenemisjuhtumeid teada. Oleviste teda enam külla ei kutsu.