Peamiselt on Marit ja Liina olnud Melbourne’is ja Adelaide’s ja näinud päris palju Lõuna-Austraaliat. Kusjuures Melbourne’is elasid nad hostelites, Adelaide’is aga ühe tuttava 65aastase väliseestlase Helga juures, kes õpetab kohalikus koolis inglise keelt.
 
Austraalias käidud, liiv nahalt pestud

Lauri Suu (25) tuli Austraaliast tagasi möödunud aastal. “Mul ei olnudki plaani, kui kauaks jään.

Mõtlesin lihtsalt, et eks paistab, ostsin seepärast ka ühe otsa pileti. See maa tundus huvitav, kauge, seal on soe, mõnus, seal räägitakse  mulle arusaadavat keelt ja kuuldavasti saab lihtsalt tööd ja head palka.

Enne minemist olin tavaline tööinimene, suuremaid kohustusi polnud, seetõttu oli ehk ka lihtsam minna.

Kohapeal reisisime viiekesi. Ostsime auto, kuna vahemaad on pikad ja selle omamine väga mõistlik, kui reisiseltskond on suurem.

Põhiliselt pakkisin ja kaalusin ube, meloneid, kõrvitsaid, arbuuse, hiljem ühes farmis tomateid.

Palju seal raha kulub, oleneb sellest, kas ostad kõige odavamaid külmutatud friikartuleid supermarketist ja kõrvale hammustad melonit või uba ja püüad meeleheitlikult säästa, või närid pubis šnitslit ja rüüpad tummist Austraalia õlut kõrvale. Aga mingil ajavahemikul sain 400–450 dollarit iga nädal kõrvale panna.

Liikusime mööda idarannikut Sydneys-Brisbane’is-Cairnsis, sel ajal ka n-ö puhkasime ja reisisime. Hiljem käisin ka Melbourne’is.

Töötasin farmipiirkondades, nagu Bowen ja Shepparton, Cairnsis tegime põhilise turismi – tegin langevarjuhüppe ja snorgeldasime korallide vahel. 

Sealne elu käib natuke teise rütmi järgi, valdav on suhtumine “no worries”. Pikki, etteulatuvaid plaane pole mõtet teha, sest need lihtsalt ei toimi.

Teel tuleb pidevalt ette üllatusi: kas ei saa oodatud ajal tööd, palk on liiga väike, auto ütleb üles kõige ebasobivamal hetkel ...

Või siis kohtud ühe Austraalias elava eelajaloolise linnu kaasuariga, kes on umbes jaanalinnu suurune ja kui vaja, võib ühe jalahoobiga inimese tappa.

Neid on väga vähe alles, kuid meil õnnestus neid näha isegi kaks korda. Pidasime väikest piknikut kohas, kus olid ka hoiatavad sildid, et sealkandis neid liigub ning parem on neist eemale hoida. Me ei osanud piknikuplatsil teda kartagi, kui äkki ta vaatas üle õla, ja siis oli küll kõigil natuke ebameeldiv olla. Eks siis sai aeglaselt liikudes, et mitte teda ärritada, oma toidukraam kokku pakitud ja vaikselt auto poole mindud. Võimas nägi ta igatahes välja küll.”

Reklaamibüroo kuns­ti­line juht Eiko Ojala (25) tuli Austraaliast tagasi pooleteise kuu eest. 

“Mina olin kuus kuud Melbourne’is, tegin erialast tööd ja pärast seda reisisin sõpradega. Siis tegime muud tööd ka. Korjasime õunu ja töötasime sigalas, ajasime sigu ühest puurist teise kauboide juures.

Seal oli nii, et esimene pood, kust sai süüa osta, oli sama kaugel kui Tallinnast Pärnusse minna. Mina töötasin seal sigalas kuu aega, sain oma rahad korda ja tulin ära.

Alguses läksime sinna viiekesi, mõned tulid poole aasta pealt tagasi, osa tulevad täna.

Mina reisisin üksi ka, sest muidu ei saa seda õiget maitset suhu. Üksi on palju põnevam ja ma tahtsin minna ka Uus-Meremaale ja Aasiasse.

Sinna minnes oli mul 30 000 krooni, pärast üht kuud reisimist otsisime tööd. Meie elasimegi vahepeal nii, et kolm-neli nädalat tegime tööd ja kolm-neli nädalat sõitsime. Nii on raske, et kuus kuud teed tööd ja kuus kuud reisid, väsid ära, kui just erialast tööd ei tee. Mina tulin rahaga ilusti välja.

Omapärane oli see aeg, kui sõitsime nädalate kaupa autoga ja elasime autos, midagi muud ei teinud.

Mind üllatas, et seal olid päris kauboid. Maainimesed ongi nagu filmist välja hüpanud. Kogu see suhtumine, autode tuunimine ja sellised asjad. Nad panevad isegi pullisarved oma autodele külge.

Farmis töötades elasime nende juures, putkades keset põldu. Kohalikud väga ei hoolitsenud ega koristanud. Nad olid nagu ossid siin, joovad palju, lihtsalt kauboimüts on peas. Muidu põhimõtteliselt samasugused.

Seal olles õppisin ma elama ja üldse hakkama saama, asju lahendama. Vahel juhtusid sellised asjad, et ei kujutanud enne ettegi, mis probleemidega peab toime tulema. Kui ma läksin, olin 24 – väike poiss!

Austraalia on just keele pärast kõige kergem koht, kuhu minna. Just töö tegemise mõttes. Teisel pool maakera ka!”

Pärast Austraaliast lahkumist reisis Eiko veel poolteist kuud Uus-Meremaal ja siis kaks kuud Aasias.

Ainus, mis Austraalia viisa saamiseks lisaks paberimäärimisele ja lõivu maksmisele teha tuleb, on kopsupilt. Et kontrollida kopsutuberkuloosi suhtes.

Üks kahest Austraalia saatkonna litsentsiga röntgeniarstist Jaak Tälli ütleb, et Austraaliasse minevaid mehi ja naisi on enam-vähem võrdselt. “Ühes kuus käib minu juures umbes 20 noort. Rahvast on ikka seinast seina, surfarid, IT-inimesed... Paljud võtavad lihtsalt ühe aasta vabaks, et reisida. Minu juurest saavad kõik läbi, sest ega kopsutuberkuloosi meil ei ole. See nõue on mõnes mõttes aegunud.

Aga nüüd hakkavad tulema juba esimesed naised, kes on aastakese ära olnud ja kellel on tarvis elamisloa jaoks täpsemat tervisekontrolli.

Sest eks nad on seal endale mehe leidnud ja sealtkandist hakkab neid segaperekondi kindlasti juurde tulema.”

Mardi nimi on muudetud, kuna tema töökaaslased ei tea veel tema plaanidest.

Kuidas Austraaliasse minna?

  • Work and Holiday Makersi viisat saavad üheks aastaks taotleda 18–30aastased Eesti kodanikud aadressil www.immi.gov.au

  • Viisa taotlemiseks on vaja teha kopsuröntgen, milleks on luba kahel Eesti arstil, dr Sirje Linntamil Tõnismäe polikliinikus ja dr Jaan Tällil Viruplatsi arstikeskuses

  • Viisa maksab ligi 2000 krooni

  • Lennukipiletite keskmised edasi-tagasi hinnad on 18 000 kroonist 25 000 kroonini

  • Tervisekindlustus Austraalias maksab 3000–4000 krooni aastas

Eestlased vallutavad Austraaliat
Austraalia Immigratsiooni- ja Kodakondsusameti andmetel saabus eestlasi 2006/2007 aastal alaliselt ja ajutiselt Austraaliasse järgmiselt:

 Peresid 
3
 Oskustöölisi
12
 Ajutise elamisloaga
 395
 Üliõpilasi25
 Turiste954
 Aastase töö- ja elamisloaga (WHM)
361