AASTA TEGIJA - Alexander Kofkin oli kümme aastat tagasi Eesti kuulsaim ärimees. Nüüd avab ta taas 250 miljonit maksva hotelli.

70ndatel Eestist Austriaase emigreerunud Alexander Kofkin (57) teeb panused kinnisvarale. Nõukogude aja lõpul oli ta äriidee barterkaubandus. Jäätise ja vorstiga teeniti rublasid. Selle eest osteti toortoiduprodukte, näiteks kalaõli, mis müüdi Läände.

Eestis oli Alexander Kofkin (57) kuulsaim ärimees kümme aastat tagasi, mil õitses tema bistroo ja pingviini jäätise äri. Siis ta justkui kadus.

Nüüd, mil Eestis taas rasked ajad, avab Kofkin suurejooneliselt 250 miljonit krooni maksva hotelli - Grand Hotel Mercure Tallinn - Toompuiesteel asuv endine Tallinna hotell.

Kui Eesti edukaim ettevõte Pakterminal prognoosib selle aasta netokäibeks üle 700 miljoni krooni, siis Alexander Kofkini firmade konsolideeritud käive on ulatunud parimatel aastatel üle nelja miljardi krooni. "Sellel aastal on mõningane tagasiminek," ütleb Kofkin tagasihoidlikult.

Tal on korterid või majad Pärnus, Tallinnas, Ðveitsis, Austrias, Soomes, Hispaania lõunarannikul Marbellas. Seal on ta viimasel ajal kõige rohkem peatunud. "Nendes riikides, kus ma sagedamini viibin, tahan ma olla kas oma korteris või oma majas," põhjendab Kofkin.

Ta on väga erudeeritud kunsti vallas. Üheks lemmikuks, kelle looming ka tema kodusid ehib, on Salvador Dali. Kuus aastat tagasi asutas ta Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde omanimelise fondi. Selle suurus on poole miljoni ringis ja raha on ette nähtud näitlejate ja lavastajate enesetäiendamiseks välismaal.

Samuti on Kofkin suur autofänn. Peab lugu saksa autodest. Ðveitsis sõidab Rolls Royce'iga ja Bentleyiga. Paljudes teistes riikides, kus äri ajab, on tal Mercedesed, Eestis Mercedes S 600.
Kofkini autode kollektsioon tekitas kadedust Eesti ärimeestes, kes teda aastaid tagasi külastasid. Kofkin seletas neile, kuidas ta lõssipulbriga raha teeb. Eesti piimatöösturid otsustasid Kofkini mängust välja jätta ja ise tema äriidee abil rikastuda.

"Peab ütlema, et väga paljud minu äriideed võetakse pidevalt üle. Minu tugevus on selles, et ma olen osanud alati uue idee leida. Sama asi oli nahkade ekspordiga ja palju muuga," tõdeb Kofkin.

Kofkini äriimpeerium

Kui Eestis aktsia hind börsil alla sööstis, muutus kohalike ärimeeste seis nutuseks. Kohe hakkas võidutsema teooria: ärisid tuleb koondada, keskenduda põhitegevusele. Kofkinil on eri riikides umbes 30 firmat. Ta tegutseb kõikjal: "Me oleme ikkagi rahvusvaheline kontsern ja seda aktiivsust ei saa piirata ainult ühe kitsa lõiguga. Hea segu äriideedest kindlustab firmale stabiilsuse."

Enam kui kümme aastat tagasi rajas ta bistroode ja pingviini jäätise impeeriumi Venemaal. Seal oli tal üle 20 firma. Näiteks kuulus talle 50 protsenti Moskva hotelli Park Laguuna aktsiatest.

"Viis aastat tagasi sai meile selgeks, et areng Venemaal ei ole meie jaoks soodne," räägib Kofkin. Neli aastat tagasi tõmbus ta Venemaa turult täiesti tagasi. "Ma ei olnud nõus korruptsioonis kaasa tegema," põhjendab Kofkin oma otsust. Ka Soomes tegutsev firma läks likvideerimisele, kuna tekkis pahandusi eksvenelastest äripartneritega. Parimatel aastatel eksporditi Soomest toiduaineid 15 miljoni dollari eest.

Firmade likvideerimisega kaasnenud kahjusid on küllaga kompenseerinud Kofkini ärid Ukrainas. Üheks suuremaks projektiks on Krivoi Rogi rauamaagibasseinist metallkontsentraadi ost. Edukad on paljud bartertehingud. Lõpetamisel on ühe linnaosa ehitus: 620 korterit, kaubanduskeskus, lasteaed. Ukrainas käib edukalt ka vorsti tootmine ja jäätisega kaubitsemine.
Austrias tegeleb Kofkin metallidega. Turustab Slovakkia metalltoodangut.

Hispaanias on tal ehitusfirma Salamko SL, mis põhiliselt ehitab maju ja villasid Lõuna-Hispaania rannikul.

Šveitsis asub tema firma Kompexim AG peakontor.

Aktiivne on ta Lätis ja Leedus, kus ta firmad müüvad pingviini jäätist, omavad bistroosid ja tegelevad hulgikaubandusega. Litkompexim on näiteks firma Eduscho kohvi esindaja ja maaletooja.

Teeb panuse kinnisvarale

Kofkinile kuulub nii Leedus kui ka Lätis terve rida kinnisvaraobjekte, mida ta välja rendib. Riia vanalinnas tegeleb parajasti kolme suure kinnisvaraobjekt arendamisega. Veel on tal Lätis vorstivabrik Kompexim Nakotne.

Eestis ei piirdu Kofkini ettevõtmised Grand Hotel Mercure Tallinn avamisega.
Tuleval aastal lubab Kofkin hoogu juurde anda Kloostrimetsa rajatavale elamurajoonile, mille maksumuseks on kavandatud sada miljonit krooni. Seda ettevõtmist juhib kinnisvaraarendusfirma OÜ Wicom, mille peadirektor on Priit Vilba. Kofkini firmadel on Wicomis 75protsendine osalus.
Praeguseks on Kloostrimetsas valminud umbes 40 elamut ja korterit. Kokku on ehituse esimesse järku kavandatud elamisi 120 perele.

Endine Estonia pst bistroo on välja renditud Saku Sopsile. Raekoja platsil asuv hoone kohvikule Milleenium. Pärnus on Kofkinil pikaajalisel rendil maja Rüütli tänaval, mida temalt rendib Ühispank. Tema isamaja asub Pärnus Karja tänaval.

Pool aastat tagasi ostis suurärimees suure krundi Tallinnas Kaupmehe tänaval, kuhu kavandab luksuskortereid. See on Kofkini järgmine projekt, millega ta Tallinnas tegelema hakkab. Praeguses majandussituatsioonis teeb ta panuse kinnisvarale.

Kes on Kofkin?

"Autoritaarne juht, aga kuulab ära ka kaaslaste arvamuse," iseloomustab Kofkinit Grand Hotel Mercure Tallinn omanikfirma Irnesse Kapital nõukogu liige Olav Uusna. "Ta on alati otsustanud õigesti!" Uusnaga tutvus Kofkin 30 aastat tagasi Eesti NSV liha- ja piimatööstuse ministeeriumis. 1990 -1996 töötas Uusna Kofkini abilisena Zürichis. Nüüd on taas olnud kaks aastat Eestis, abikshotelliprojekti käivitamisel.

"Juhina autoritaarne ja samas demokraatlik. On nagu malemängija. Tal pole mitte taktikalised, vaid strateegilised mõtted," lisab Irnesse Kapitali juhatuse esimees Teet Kurs. 1991. aastal üritasid Kurs ja Kofkin arendada hotelli Kungla. "Siis ei olnud ametiühingute vara küsimus veel selge," põhjendab ebaõnne tollal Eesti ametiühinguid esindanud Kurs.

1958. aastal lõpetas Kofkin Tallinna kaubandustehnikumi. Alustas lihaleti müüjana ja tõusis Tallinna suurima kaupluse Volta juhatajaks. Edasi juba liha- ja piimatööstuse ministeeriumi välissuhete osakonna juhatajaks.

1971. aastal lõpetas Kofkin Tartu Ülikoolis õigusteaduskonna. Kolm aastat hiljem sai võimaluse emigreeruda Iisraeli viisaga Austriasse. Nõukogude Liidu kodakondsus võeti emigrandilt ära. Temast sai Austria kodanik.

Paari kuu pärast oli Kofkin suure Austria kaubandusfirma Agromeat direktor. Et kohe direktoriks! "Ma ei osanud siis veel nii hästi saksa keelt. Mõnel teisel ametipostil oleks ehk jänni jäänud, aga direktorile on ju ette nähtud sekretär," lõõbib Kofkin oma ametilennu üle. Tema keelteoskus konkureerib andekamate filoloogide omaga: saksa, inglise, eesti, vene, soome, slovakkia ja bulgaaria keel.

Kaks aastat hiljem pakkusid Agromeati omanikud Kofkinile firmas 20protsendist osalust, mille ta omakorda kolmteist aastat hiljem maha müüs. 1986. aastal asutas Kofkin Zürichis oma firma. "Austria jäi mulle liiga väikseks," põhjendab ta elukohavahetust. Kompexim AG tegi aktiivselt bartertehinguid sotsmaadega, Tðehhoslovakkia, Ida-Saksamaa, Nõukogude Liidu ja Bulgaariaga.
Pingviini jäätiste ja bistroodega tuli Kompexim AG Balti riikidesse ja Venemaale. Hoogsalt käis laiatarbekaupade eksport itta ja palju eksporditi idast läände - toormaterjali, metalli, toiduaineid.

Pingviini nostalgia

Miks Kofkin ei säilitanud või ei müünud edasi tuntuimat kaubamärki Eestis: pingviini jäätist?
Kofkin räägib oma ärikontseptsioonist. See lähtus perestroika algusajast, mil oli väga vähe julgeid, kes nõustusid Nõukogude Liitu investeerima. Tema oli üks esimesi, kes seda tegi, ja väga jõudsalt. Estkompexim oli 15. ühisettevõte, mis Moskvas registreeriti.

Kõige julgemadki inimesed ei osanud siis ette näha, et Nõukogude Liit nii kiiresti laguneb. Tekkis hoopis teine situatsioon nii turul kui ka poliitiliselt. Bistroosid käivitades investeeris Kofkin kallitesse saksa seadmetesse. Nüüd võisid korraga kaubad vabalt liikuda. Konkurendid ei pidanud tootma siin, vaid võisid importida valmistoodangut. "Turg läks lahti ja igaüks tohtis iga nurga peal grillida vorsti ja müüa. Loomulikult me saime oma kallite seadmetega sellise odava konkurentsi puhul lüüa, polnud mõtet edasi teha," räägib Kofkin.

Soomlased, rootslased, suured maailmakontsernid tulid kohale oma jäätisega. Inimestel oli uudishimu kõike proovida. "Nüüd paar viimast aastat on tekkinud teatud nostalgia pingviini jäätise järele," nendib Kofkin, "kõik muu on ära proovitud. See oli hea kerge produkt. Ma olen isegi täiesti kindel, et sellise nostalgia laine peal võiks me taas täiesti edukad olla!"

Küsimusele, miks siiski ei üritatud Pingviini kaubamärki maha müüa, vastab Kofkin: "Igat asja ei saa müüa. Vanemad ei müü oma lapsi, meie ei müü oma kaubamärki. Meil ei olnud selleks ka vajadust, ei olnud majanduslikke probsleeme. Me lihtsalt orienteerusime ümber."

Küllap asjaolude juhuslik kokkulangevus, aga Estkompexim hääbus siis, kui peadirektoriks oli Ants Laos. Ta oli kaubandusminister ja kaubandusministeerium likvideeriti. Laos oli praegu vireleva ETFC Grupi juhatuse esimees.

Tartus pani Kofkini ärid tegelikult käima Andrus Ansip, tänane Tartu linnapea. Postimehe esimese trükimasina ost oli võimalik ainult tänu Kofkinile, kellelt tuli valuuta.

Edu kreedo

Tugeva nime hoidmine on Kofkini jaoks kõige tähtsam. "Ma ei karda, et keegi kuskil maailmas jookseb ringi, et härra Kofkin on talle midagi võlgu. Minule on väga paljud inimesed võlgu. Mina ei tunne kedagi, kellele oleksin võlgu."

Jutte Kofkini võimalikest kantimistest seoses Tartu Lihakombinaadi pankrotiga ei ole keegi suutnud tõestada. "Ma heatahtlikult aitasin oma kolleege ja laenasin neile raha lihakombinaadi privatiseerimiseks. Kahjuks on nad selle ideega põhja läinud ja mul on väga palju raha saamata jäänud." Kofkin ei kanna viha. Ta käitumismaneerid on ülilihvitud. Kofkin näib alati ðarmantsena.