Alustusteks näputööst

Madis Jürgen: Teil on väga uhke tikand mantli selja peal, kas see on ise tehtud?

Laine Jänes: Kahjuks ei. Aga see on käsitöö. See on Muhu vana tikand, see ei ole uus roosimine. See õnnestus mul saada hiljaaegu. Läksin Muhus poodi ja ostsin, ma olen ise ka väga õnnelik.

MJ: Kabinetikaaslased kiitsid ka?

LJ: Kabinetikaaslased?

Tarmo Vahter: Teised ministrid.

LJ: Saan aru jah. Ei. Meil seal kabinetis komplimentidega ei tegelda.

TV: Teised ministrid võtavad teilt ainult raha ära. Lugesin, et kultuuriministeeriumi 2010. aasta eelarvet kärbitakse tänavusega võrreldes 9 protsenti ehk 100 miljonit krooni. 

LJ: Kultuuriministeerium ei ole ainuke. Meil oleks võinud minna hullemini. Meie olukord ei ole hullem kui teistel. Raha võetakse ära kõigilt. 

TV: Mis tegemata jääb? 

LJ: Tegemata jääb palju. Ükskõik kui palju tehtud saab, alati on ideid veel paljude-paljude asjade jaoks. Eriti kultuurivaldkonnas, kus üks idee sünnitab kümme ja sada uut ideed. Aga siin on meil õnneks suureks abiks kultuurkapital, mille kaudu saab paljusid projekte jooksvalt rahastada.

TV: Nii et inimesed käivad kasiinodes ja joovad ja suitsetavad  endiselt, proua minister?

LJ: (lahkelt ja selgitavalt) Kultuurkapitali jagatav raha, mis läheb pehmeteks projektideks, mitte ehitusteks ja betooniks, tuleb enamikus tubaka- ja alkoholiaktsiisist. Ja see laekub täiesti graafikujärgselt. Ehituse valdkonnas on kaod suuremad ja see on seotud pigem hasartmänguga.  

TV: Nii et hasartmänge on hakatud vähem mängima, aga suitsetamine ja viinavõtmine käib edasi, proua minister?

LJ: Jah. Nii see on.

Maailmatasemel Linnateater vaagub hinge

MJ: Linnateatri uut maja meil siis ehitama ei hakata?

LJ: (ägedalt) Vaat sellest on tõesti kahju. Ausalt öeldes, mu süda tilgub verd, kui ma mõtlen Linnateatri saatuse peale. 

MJ: Kas see on ainult Tallinna linna asi või saate teie ka kuidagi toetada?

LJ: Meie saame ka. Kultuuriministeerium on alati rahastanud tegevuskulusid. Majanduskulud ja investeeringud on Tallinna linna valdkond.

MJ: Kas teie Savisaart nüpeldada ei saa? Tema ju lubas Linnateatrile uut maja.

LJ: Lubas jah. Aga mis siin nüpeldada, siin tuleb otsida lahendusi. Me mõtleme euro raha peale - on olemas linnaliste piirkondade meetmed. Me räägime ju sajastkonnast miljonist.

MJ: Kas Elmo Nüganen oleks pidanud õigel ajal mõnda erakonda astuma? 

LJ: Teate, mina seda ei kommenteeri, see ei ole minu stiil tegelda parteisse värbamise küsimustega. Aga eelmisel aastal oli Linnateatri tegevuskuludeks linna poolt kaksteist miljonit, nüüd on seitse. Vähendatud on peaaegu 50 protsenti. See on väga keeruline olukord. 

TV: Mida see tähendab? Kas näitlejad hakkavad enda riietega etendusi andma?

LJ: See oleks masendav. Aga ma usaldan Elmot (Nüganen) ja Raivot (Põldmaa) ja usun, et leian lahenduse, kuidas Linnateatrit aidata. Ma ei kujuta ette, et sellise sisuga, sellise potentsiaaliga, selliste maailmatasemel näitlejate ja kunstilise juhiga teater peaks sulgema uksed. See teater on olnud väga kaua aastaid minu tõeline imetlusobjekt. 

"Kuidas seletada pilte surnud jänesele" muutis Laine Jänese elu

MJ: Kas te NO99 teatrit armastate?

LJ: Jaa, muidugi! See on suurepärane teater! (Viskab jala üle põlve, tõmbab sabad reipalt sirgu).

MJ: Seal on praegu üks tore etendus.

LJ: Jaa! Surnud jänese etendus! (naerab laginal) See on väga hea etendus! Ma olen seda käinud vaatamas kaks korda. 

See etendus on muutnud mu elu. 

TV: Mis põhjusel te seda etendust teist korda vaatama läksite?

LJ: Esiteks andis see mulle võimaluse iseennast kõrvalt vaadata. Kuigi Tiit Ojasoo ütles, et see etendus ei ole tehtud kultuuriministrist, on see kultuurifilosoofiline etendus, mille sisu ja teema on kultuuripoliitika ühes riigis. Aga seal on kasutatud tsitaate mitmest minu artiklist. Iseasi muidugi, mis kontekstis või kui suure paatosega üht või teist minu lauset seal ette loeti. Aga see oli värskendav ja tervendav. Ega seal ju midagi valet olnud!

TV: Aga kuidas see teie elu muutis, proua minister?

LJ: Ma muutusin tugevamaks. Isiksuse mõttes. Teisalt tõmbas see tähelepanu kultuurivaldkonnale ka kabinetiliikmete hulgas ja eelarvevõitlustes leidis kultuurivaldkond pärast jänese-etendust rohkem mõistmist. 

TV: Neil hakkas kahju, et naiskultuuriministrit etenduses mõnitati?

LJ: Ma ei usu.

TV: Neil siis ei hakanud kahju?

LJ: Isiklikuks küll ei mindud, aga kultuurivaldkond sai ajakirjanduses palju tähelepanu ja, ausalt öeldes, ma olen tahtnud seda varemgi öelda, aga keegi pole küsinud... Kultuurivaldkond on tundlik ja on ehk olnud tagaplaanil sellistel hetkedel, kui loetakse raha. 

Luubi all on koorijuhi kehakaal

MJ: Kui palju võtab koorijuht kaalust maha, kui ta lauluväljakul ühe laulu ära juhatab (küsimusse sõidab sisse Laine Jänese vallatu naer), näiteks väärika teose "Eesti Lipp"?

LJ: Ma arvan, et ta ei võta üldse maha. Miks ta peaks võtma? (Naer ei lõpe.)

MJ: Kas see ei ole siis pingutus?

LJ: Sa annad ära ühe inimese energia, ja saad vastu 30 000. Mõelge, kui palju sealt tagasi saab!

TV (siira huviga): Kirjeldage meile, proua minister, mis sealt saab!

LJ: Seda ei saa sõnadega kirjeldada. Seda saab ainult tunda. Koorijuhtimine annab meeletult energiat. 

MJ: Saate oma positiivse laksu kätte ja järgmisel päeval loete netiväljaannetest mõnitavaid kommentaare. Kas te olete ministrina üldsuse kriitikaga ära harjunud?

LJ (leppivalt): Poliitiku elu on alati keeruline ja ma ei tea ühtegi ministrit, kellega oldaks täielikult rahul. Ei saa ju oodata sajaprotsendilist heakskiitu.

MJ: Kas ma tohiks tellida väikest soovilugu?

LJ: Soovilugu?

MJ: Kuidas oleks väike "Eedelveiss" Laine Jänese esituses? 

LJ pilk kiirgab ilmselget hämmeldust.

MJ: Ma olen kuulnud, et Tarmeko kammerkoor, väljapaistev koorikollektiiv, mida te juhendate juba 20 aastat, esitab seda imekaunist pala iga kord, kui mõnel kooriliikmel on sünnipäev.

LJ (selginedes): Loomulikult võin ma seda laulda! "Eedelveiss" on tore kolmehäälne lugu, mille me õppisime ära juba esimeses proovis 20 aastat tagasi. Ja sünnipäevalapsel antakse alati võimalus tellida soovilugu. Ja nali on selles, et ta tellib alati "Eedelveissi", nagu oleks see suur üllatus.

Reformierakonna kandidaat Kopli linnaosas 

TV: Kohalikel valimistel kandideerisite peibutuspardina, volikokku ei läinud. Miks kandideerisite Tallinnas, mitte Tartus?

LJ: Sellel on mitu vastust. Esiteks on õige lasta istuval linnapeal kandideerida linnas ilma selleta, et talle tuleb minister külje alla. Kui mina kandideerisin 2005 Tartu linnapeaks, siis Andrus Ansip samuti ei tulnud kandideerima.

TV: Mis tunne oli kandideerida Koplis?

LJ: Mis sel Koplil viga on!? Väga tore oli, ma sain selle piirkonnaga paremini tuttavaks ja sain aru, et see on lihvimata pärl. Seal oleks teha oi-oi-oi kui palju. Paljud inimesed, kes seal elavad, on just kultuuriinimesed. 

TV: Millega te seletate, proua minister, et keskerakondlane Deniss Boroditš, teist palju noorem ja kogenematum poliitik, sai Koplis mitu korda rohkem hääli kui teie.

LJ: Ma ei põe. Ma arvan, et mulle antud 1600 häält on täitsa hea tulemus... 

TV (vastutulelikult): 1601!

LJ: ...kuna aselinnapea suhtleb ju kohalike inimestega tihedamini. Ja parajasti võimuloleval erakonnal on lihtsam kodanikule hinge pugeda.

TV: Kas Keskerakond jätkabki nüüd järgmised 30 aastat?

LJ: Raske ennustada, seda näitab tulevik.

Rahvusmustriga tennised muuseumi!

MJ: Mis te teeksite, kui te oleksite keskealine vanapoiss, peaksite lambaid, teil oleks seljas hästi sissekantud tunked (minister Jänese silmist paistab ilmne huvi). Ja te teeksite aeg-ajalt külalistele lahti Mart Saare majamuuseumi ukse Hüpassaares, sest te oleksite selle muuseumi ainuke töötaja. Saaksite 4000 krooni kuus ja siis öeldaks teile, et võtame seda raha veel poole vähemaks. Kas te jääksite sinna ametisse või jätaksite Mart Saare muuseumi kus seda ja teist?

LJ (noogutades): Ausalt öeldes on seal tõesti kohutav olukord ja kultuuriministeerium on väga rahulolematu, mis seal toimub. Suur tänu sellele inimesele, et ta seal on, sest tänu temale see asi seal kaugel metsade vahel veel üleüldse toimib. Me oleme andnud tungivalt märku Viljandi muuseumi direktorile, et ta peab seal midagi oluliselt muutma ja...

TV: Millised käesoleva aja esemed tuleks muuseumi viia, proua minister?

LJ: Kuidas palun?

TV kordab küsimust.

LJ: Huvitav, et te ei lase mul lauset lõpetada! Kas teil on vähe aega või oli mu vastus ammendav. Ma juba mitmendat korda...

TV: Vastab tõele, meil on vähe aega, proua minister! Missuguseid kaasaegseid esemeid võiks tulevastele põlvedele talletada, proua minister?

LJ: Käesolev aasta on innovatsiooniaasta ja mulle tulevad meelde palju ažiotaaži tekitanud rahvusmustriga tennised... 

TV: Aga Savisaare kartulid ja halud?

LJ (tuntava umbusuga): Ma ei tea. Võib-olla siis pildid nendest, kuidas nad siin Vabaduse platsil välja olid pandud.

TV: Jah. See on näide, kuidas saada valimistel palju hääli.

Jänesehaak massikultuuri valda

TV: Proua Jänes, kas te lähete Solarise keskusesse seda surnud hiinlaste näitust ka vaatama, mis seal toidupoe kõrval välja on pandud.

LJ (võõristavalt): Plaanis küll ei olnud. Ma isegi ei teadnud, et selline asi väljas on. Misasi see on?

TV valgustab, et tegemist on surnud inimestest koostatud väljapanekuga, mida reklaamitakse kui selle aasta üht suurimat kultuuriüritust.

LJ: Ma tõesti ei tea sellest näitusest midagi. (Proua Jänese ilme lubab ennustada, et näitust ta plaani ei võta.)

Estonia teater ei pea sugugi olema juurdeehitis

TV: Järgmise aasta eelarves on pool miljonit krooni Estonia teatri juurdeehitise jaoks. Mida selle eest saab?  

LJ: See ei pruugi olla juurdeehitis, see võib olla ka täiesti uus maja. Selle poole miljoni eest saab alustada ettevalmistavat tööd Estonia uue teatrimaja ehituseks. Uuringud, planeeringud, konkursi korraldamine jne. 

TV: Kuhu see maja tuleb?

LJ: Kesklinna. Aga kuhu täpsemalt - ma ei tahaks oma väljaütlemistega kedagi mõjutama hakata. Ma tahaks, et see oleks kesklinnas, et oleks hea juurdepääs, et inimesed ei peaks hilinema etendusele, sest nad ei leia parkimiskohta.

TV: Kas see tuleb Tammsaare parki?

LJ: Ma ei usu. Siin on igasugu keskkonna- ja  muinsuskaitseteemalisi takistusi. Pigem mõtleme uuele hoonele.

TV: Praegu võiks väärikaid krunte osta. Ajalehes on ridamisi kuulustusi, kus müüakse Hillar Tederi pankrotivara Admiraliteedi basseini ääres.

LJ: Aaaa. Ma ei ole neid vaadanud. Aga see oleks strateegiliselt õige otsus.

TV: Kas seda raha on võimalik leida?

LJ: Seda ei saa  leida ainult kultuuriministeeriumi vahenditest. Siin tuleb teha koostööd Riigi Kinnisvara ASiga, mis on just selleks loodud, et ajada riigi kinnisvaraasju.

MJ: Me hakkame siis nüüd kurvalt koju minema, ei laulnud te meile "Eedelveissi" ega midagi!

LJ: Ma võin teile laulda natuke.

MJ: Olge nii kena!

Eedelveiss, eedelveiss, kaunis lilleke väike

Helge õis, valge õis, näen sind, kui tõuseb päike!

Laine Jänese laulu kuula SIIT

Laine Jänese lemmikud Eesti muusikas...

  • Tuudur Vettiku "Nokturn"
  • Veljo Tormise "Eesti ballaadid"
  • Arvo Pärdi "Spiegel im Spiegel"

...ja kunstis

  • Konrad Mägi "Maastik kellatorniga"
  • Ülo Õuna skulptuur "Isa ja poeg"
  • Liili Mõtuste graafika, eriti "Lävel" ja pallaslaste looming tervikuna