“Veebruaris käisin suusatamas ja mõtlesin, et olen külma saanud ja läksin perearsti juurde,” räägib Randmaa. Tuli välja, et ta pole haigekassas arvel.

Tööturuameti personaliosakonnas vabandati väga ja lubati kõik korda teha, kuigi selgus, et kui on töövõtuleping nagu Randmaal, siis tekib kindlustus alles kolm kuud pärast haigekassas registreerimist. “Ole mureta, kui midagi juhtub, siis tööturuamet maksab sinu eest, lubati personaliosakonnast,” räägib Randmaa.

Juba samal päeval läks ta uuesti perearstile. “Mul oli ikka halb. Perearst Svea Rosenthal vaatas mu üle, saatis kohe üle ukse südamearsti juurde. Tehti EKG ja öeldi, et oi, teil on rasked muutused diagrammis ja infarkt,” räägib Randmaa.

Randmaa elab otse Mustamäe haigla kõrval. Ta jalutas koos abikaasaga Mustamäe kiirabisse. Seal oli juba ette helistatud, et nad tulevad. Tilgutid pandi külge ja mees viidi teisele korrusele intensiivravi osakonda.

Mustamäel oli muidugi jälle jutuks, et Randmaa pole haigekassa liige, aga on vaja operatsioon teha. “Ma ütlesin, et tööturuametist lubati kinni maksta. Arst ütles, et nad ei tea, mis summadest räägime.”

7. märtsi hommikul läks sebimiseks, kas tööturuamet katab operatsiooni kulud või mitte. Randmaa: “Abikaasa helistas tööturuametisse, ootasime kirja. Pärastlõunal tehti operatsioon, siis oli tulnud garantiikiri.” Operatsioon maksis 110 000 krooni. Selle raha maksis tööturuamet aprillis Põhja-Eesti regionaalhaiglale ära.

Märtsi lõpust hakkas Randmaa ajama asju, et tööturuamet kataks ka tema enda tehtud kulutused. “Läksin märtsis tööle, kirjutasin avalduse, et kulud kaetaks. Nüüd siis triangel hakkas.”

Kuu aega pärast Randmaa kirja tuli tööturuameti vastukiri, et nad on valmis kulusid katma, aga enne tuleb sõlmida kirjalik kokkulepe. Randmaa viis arved ja kirjutas, et perearsti juures käik koos südamearsti konsultatsiooni ja koormustestiga läks maksma 1237 krooni ja haiguspäevade eest jäi saamata 3550 krooni töötasu.

Siis tuli jälle kiri, et tuleb sõlmida leping. Ligi kolm kuud pärast infarkti 30. mail sõlmisid Randmaa ja tööturuamet lepingu, et raha makstakse 15 tööpäeva jooksul. “Täna hommikul (esmaspäeval 26. juunil - toim) polnud veel midagi tulnud,” ütleb Randmaa.

Tööturuamet tegi rahaülekande samal päeval, kui Eesti Ekspress helistas ametisse kommentaari saamiseks. Lisaks läks Randmaa poole teele vabanduskiri.