Erinevatel aegadel on kallistuste tähtsusest tervisele aru saanud USA ja Euroopa teadlased.


Ka meie alternatiivmeditsiiniguru Gunnar Aar­ma on väitnud, et igapäevased kallistused on väga olulised. Konkreetsemalt: kaheksa kallistust päevas hoiab eemal talvise gripiohu.


Ka siis, kui gripiviirus ei kimbuta, on kallistustel meeleolule ja tervisele otsene mõju. Kehal on immuunsüsteem, mis kaitseb organismi viiruste ja kahjulike bakterite eest. Armastatud inimese puudutus suurendab epidermise kaitsevõimet mitu korda. Õrnus mõjub ravimina ning lisaks Gunnar Aarmale on mitmed meedikud väitnud, et sellel on võime kaitsta organismi viirushaiguste eest.


Puudutustele ja suudlustele ei jää ükskõikseks ka inimese aju: suureneb õnnehormoonide endorfiinide tootmine ja mõju. Õnnehormoonid omakorda aitavad võidelda stressi vastu, stressi leevendamine aga on abiks terve organismi vastupanuvõimele.


Piltlikult võiks öelda, et harjumus oma abikaasat või armsamat hommikuti suudelda pikendab tema elu aasta võrra ning lisab sellele tublisti kvaliteeti.


Puudutused ja naeratused



Puudutus võib vähendada hirmutunnet ja valu. Massaaž või ka lihtsalt silitavad puudutused mõjutavad soodsalt nahka, mille igal ruutsentimeetril paikneb üle kolme tuhande tundliku raku, mis tunnetavad ka kõige kergemaid puudutusi.


Ameerika teadlased tegid kummalise loomkatse. Kahele küülikuterühmale manustati toitu, mis tekitab ateroskleroosi. Ühele rühmale jäeti toit puuri ja lahkuti, teise rühma loomi hellitati ja silitati söömise ajal. Tulemused olid hämmastavad: ateroskleroosi haigestusid vaid esimese rühma küülikud, ehkki toit oli võrdselt ebatervislik kõigile katseloomadele.


Psühholoogias on ammu kindlaks tehtud, et halvad ja kurjad mõtted tekitavad stressi ja mürgitavad organismi ning kestev negatiivne mõtlemine suudab elukvaliteeti tunduvalt halvendada. Kuidas aga saaks olla kuri ja sapine ajal, kui sind hellitatakse või silitatakse?


Hellust ja armastust jagades paraneb mõlema protsessis osaleja enesetunne ning tervislik seisund, meeleolust rääkimata. Et aga tervis ja meeleolu omavahel kahesuunaliselt seotud on, ei üllata tänapäeval vist enam kedagi. Nagu seegi, et mõlemad on otseses seoses inimestevaheliste suhetega.


Naeratus ei maksa absoluutselt mitte midagi, aga kui palju ta annab! Tänapäeval peetakse juba ligi 150 riigis naeratuste päeva, tuletamaks meelde naeratuse tähtsust. Selle liikumise aktiivsed pooldajad on olnud Rooma paavst, Bill Clinton, kuulus meresõitja Thor Heyersdahl, näitleja Robert Redford, paljud poliitikud ja prominendid. Sõbralik naeratus tõstab inimese tuju ja alandab närvipinget – seda teati juba iidsetel aegadel. Naeruteraapia programmid on jõudnud ka paljudesse kliinikutesse ja haiglatesse üle maailma.


Suhete matemaatika



Kui suhe on algusjärgus, soovitakse oma väljavalitule rõõmu valmistada kingituse või koosveedetud õhtuga. Hiljem aga tabatakse end mõttelt – oleme juba nii kaua aega koos olnud, mida peaksin tähelepanuavaldustega tõestama.


Kirg võib pikkade kooselatud aastatega teiseneda, kuid õrnusevajadus kestab senikaua, kuni kestab elu. Paraku on tänapäevane elutempo nii kiire, et hellus ja hoolitsus kipuvad paari­suhtes tagaplaanile jääma. Veelgi hullem on olukord siis, kui l&aum l;hedaste peale valatakse välja kogu pika päeva vältel kogunenud stress.


Stressi jagades kaotab nii see, kes seda teeb, kui ka see, kelle peal negatiivseid emotsioone välja elatakse. Teisele õrnust ja hellust jagades aga tunnevad kõik end paremini.


Armastuse jagamisel toimib omapärane matemaatika: mida enam antakse, seda enam saadakse ka vastu. Füüsilise lähedusega, eelkõige embusega antakse partnerile alateadlik sõnum, et temast hoolitakse.


Kehakeel väljendab inimese mõtteid kõige selgemini. Sõnadega on võimalik valetada, aga keha väljendab tõelisi emotsioone. Füüsiline hellus loob alati tunde, et partner on hingetasandil omaks võetud. Sellisel hetkel juba argimurede või kortsude peale ei mõtle!