Aastaid tagasi osales Heido süüdistajana protsessis, mis viis Jüri Rosina aastateks vangi lapseealise poisiga seksimise eest.

Rosin nimetas süüdistusi alusetuteks ning vangistuses viibides saatis ta prokurörile kirja, kus mainis, et kui ta peaks õigeks mõistetama, kavatseb ta kompensatsiooniks saadud valurahaga käivitada “kättemaksufondi”, mille eesmärk on süüdimõistmises osalenud ametnike hävitamine “kõige piinarikkamal moel”.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunikKristina Kostina: “Pärast [süüdimõistmist] saatis [Rosin] mitu ähvarduskirja prokurörile, kes juhtis kriminaalasja kohtueelset menetlust ning esindas hiljem riiklikku süüdistust kohtus.

Kirjeldatud sündmuse suhtes alustati kriminaalmenetlus. Pärast kohtueelse menetluse lõppu esitati mehele süüdistus ja süüdistusakt saadeti kohtusse, kus Tartu maakohus määras kriminaalasja menetleva kohtuniku. Süüdistuse kohaselt saatis süüdistatav pärast seda kohtunikule solvava ja ähvardava sisuga kirju. Lisaks sellele süüdistatakse 60aastast meest selles, et olles kinnipeetuna vanglas, ta ähvardas ja solvas ametiülesandeid täitvat vanglatöötajat.”

Hiljuti otsustas Euroopa Inimõiguste Kohus, et Rosina seksuaalkuriteo arutamisel rikuti õiglase kohtumenetluse põhimõtteid, ning talle määrati hüvitiseks üle 5000 euro.

Ekspressile teadaolevalt ei ole Eestis kunagi kedagi prokuröri ähvardamises süüdi mõistetud.

90. aastate keskel küll menetleti prokurör Silva Vosperti ähvardamise juhtumit (“Mulle tehti reaalne tapmisähvardus ja altkäemaksupakkumine, et ma paluksin kohtul tõkendit muuta ja võtta Indrek Toomelt allkiri, et ta ei lahku oma elukohast. Ma ei suuda enam olla objektiivne,” ütles prokurör Vospert kohtus 1994. aastal).

Kuigi Kapo tegi ähvardajad kindlaks, kedagi süüdi ei mõistetud.

Prokuröri suhtes vägivalla toimepanemise eest või prokuröri muul viisil mõjutamise eest eesmärgiga sundida teda tegutsema õigusemõistmise huvidele mittevastavalt või kättemaksuks tema poolt oma kohustuste täitmise eest karistatakse rahalise karistuse või ühe- kuni viieaastase vangistusega.