2007. aasta valimistel sai Edgar Savisaar teist kolm korda rohkem hääli, kuid loobus saadiku kohast ning läks Tallinna linnapeaks. Kuidas te suhtute sellistesse “peibutuspartidesse”?

Tõsi, 2007. aastal valisid Nõmme ja Mustamäe inimesed mind riigikogusse. Ma arvasin, et see on õige, kui ma riigikogusse lähen. Ühel hetkel hakkad tundma, et sinu maailmapilt jääb teatud raamidesse ning kindlasti oli see Tallinnas nii.

Igal nädalal antakse välja hea valimistava rikkujate edetabel, keskerakond on seal esikohale pürgija. Kas teie valimisstrateegia on valijatega manipuleerimine? Näitena on toodud tasuta reklaam linnaosalehtedes.

Nende linnaosalehtedega on alati problemaatika ja probleemika. Enne mind oli linnapea Tõnis Palts ja tema ütles, et ei tohi olla ühtegi linnajuhi pilti seal lehtedes. Mina seda ei keelanud. Kui palju pilte võib lehes olla? Kas on neid üks või kümme – siin on kindlasti mindud mõnikord üle piiri.

Rahandusministeeriumi arvutuste järgi kuluks keskerakonna valimislubaduste täitmiseks 1,8 miljardit eurot.

Aga sellist raha ei ole vaja kuskilt võtta, kuna need on valed arvud!

Arvate, et reformierakondlasest rahandusminister...

Seda ütlesite teie, aga põhimõtteliselt on teil õigus. Tema ka kandideerib valimistel ja on meie konkurent. Selle arvutuse kohta ütlesid kõik erakonnad, et need on liiga suured numbrid. Õige oleks 0,5 miljardit eurot.

Kas linna raha kasutamine partei kampaania jaoks on õigustatud?

Kui majandus-ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts pöördub inimeste poole energiasäästu küsimusega ning voldikul on tema pilt, või kui Tallinna linnapea pöördub “Tallinn Aitab”-paketi osas inimeste poole ja seal on tema nimi ja pilt – kas see on valimisreklaam või mitte, see on vaataja silmades.

Et siis mingil määral on aksepteeritav?

Partei kampaania jaoks ei tohi seda raha üldse kasutada. Aga kui mõnes trükises on linnapea pilt sees, on see tõlgendamise küsimus. Mina arvan, et see ei ole partei kampaania.

Millise erakonnaga te sooviksite koos valitsust moodustada?

Ma ei näe ühtegi poliitilist jõudu, kellega keskerakond ei tahaks valitsust moodustada. Aga pole salata, et meie põhimõtetele on lähedane SDE. Ja minu arust on ka reformierakond ja IRL liikunud paremalt keskele. Nad räägivad ka pensionitest ja tööpuudusest, meil on ühisosasid platvormides küll. IRL on tulnud esimest korda riigikogu valimistele tasuta kõrgharidusega, see on olnud keskerakonna põhiseisukoht 20 aastat.

Olete märkinud, et toetate noorte kaasamist ühiskonna juhtimisse ja nende elu mõjutavatesse otsustusprotsessidesse.

Noortevolikogusid on üle Eesti ja newed on hästi tööle hakanud. Näiteks Rõuge vallas toimuvad neil neljas või viies eri valimisjaoskonnas valimised. Isegi Toompeal on palju noorteüritusi. Siinkohal tahaksin tunnustada noorteorganisatsiooni Tegusad Eesti Noored. Ma olen nendega teinud väga palju koostööd, nad on hakkajad inimesed.

Kuidas te suhtute esimese klassi sisseastusmiskatsetesse?

Vastan puhtisiklikult, sest minu vastus läheb veidi vastuollu erakonna poliitikaga. Ma tahan oma viieaastasele tütrele õpetada kõike – lugemist, tähti, numbreid, arvutamist, liitmist, lahutamist. Ja siis ma mõtlen, miks ma seda teen. Selle pärast, et ta saaks kuskile kooli sisse, läbiks katsed. Teiselt poolt mõistan, et lühendan seeläbi tema lapsepõlve. Võib-olla ei ole see õige. Kui aga ühte kooli tahab sisse saada 100 last, aga vastu võetakse ainult 60, kuidas need selekteerida?

Minu keemiaõpetaja on väga huvitav inimene, ta tooks palju igasugu katseid tundidesse, aga mis piirab – raha! Kuidas toetada praktiliste teadmiste süvendamist koolis?

Praktiline õpe ja elulised näited on ääre­tult olulised. Meie platvormis on oluline õpetaja alampalga võrdsustamine Eesti keskmise palgaga. Praktilised teadmised algavad sellest, et meil oleks olemas koolivõrgustiku süsteem, seetõttu ei toeta me ka maakoolide kinnipanemist.

Milline on teie muusikamaitse?

Oo! Mul on väga hea muusikamaitse. Minu lemmiksaade on laupäeva õhtuti raadio Elmari tantsuõhtu. Ja minu lemmikansambel on Kukerpillid.