Kassasse jõuab pensionärist naine, karvamüts peas ja valge plasttopsik käes. Nagu väikelinnas ikka, kliendid ja müüjad teavad-tunnevad üksteist ning ajavad törtsu juttu.

“Noh, mis sul seal topsis siis on?” küsib müüja naiselt, kellele saab pudeli müüa alles paari minuti pärast.

“Need on need eurovaeste kaerahelbed. Annan varestele,” vastab naine.

“Tohoh! Sul on oma varesed või?”

“Einoh, neil on praegu raske, vaata, kui külm on! Kust nemad muidu praegu süüa saaksid?”

“Eks oma põõsa vareseid tuleb ikka toita,” muigab müüja.

Kaerahelbeid, mida Haapsalus anti igale hädalisele kuni viis kilo, ei jõua inimesed ära süüa. Nii jagavadki nad toiduabi naabrite, sugulaste, töökaaslaste ja linnukestega.

Haapsalu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Eve Lemmsalu ütleb, et “mida inimene kodus kaerahelvestega teeb, me kuidagi kontrollida ei saa”.

Läänemaal jagati mullu euroabina teraviljahelbeid 16,3 tonni, sellest Haapsalus 5 tonni. 1. jaanuari seisuga ootas üleandmist veel ligi 1,7 tonni kaerahelbeid, kusjuures need on mullustest palju parema kvaliteediga.

Kaerahelbeid jagavad linnukestega heatahtlikud inimesed mujalgi Eestis. Näiteks foorumis aiandus.ee küsib kasutaja aednikene: “Millega toita musträstast? Kössitab teine lindude söögimajade juures, aga mis ta sealt saab, kui rasvapallid on ripp-asendis ja seemned spets.purgis, millest saavad kätte ainult pisi sulelised. Pasknääridele puistasin lumme euroabi helbeid!”Eesti helbed tulevad LätistMullu aprillist kuni tänavu veebruari lõpuni jaotatakse Eestis abivajajatele 325 tonni pudruhelbeid, 600 tonni makarone, 300 tonni nisujahu, 85 tonni mannat ja 55 tonni riisi.

Eesti toiduabi projekt maksis mullu Euroopa Liidule 800 000 eurot.

Suurimad kogused toiduabi tellisid Eesti Punane Rist, Eesti Lasterikaste Perede Liit ja Eesti-Hollandi Heategevusfond. Abivajajatele jagatakse toiduabi kümne heategevusorganisatsiooni vahendusel, paljudes paikades koostöös kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatega.

Mullu võitis 1365 tonni toiduabi (makaronide, jahu, helveste, riisi ja manna) tootmise, pakendamise ja laialivedamise riigihanke AS Tartu Mill. Helbed on Läti päritolu ja seal ka pakendatud.