Praegu on näiteks EMT hinnakirja järgi enamikus Euroopa riikides Eestisse helistamise tasu 16.90 minutis.

 

Praegused hinnad on õigustamult kõrged

Tehnovisionäär Linnar Viik nentis, et senised rändlushinnad on õigustamatult kõrged olnud ning seda on kõik kliendid enda nahal tunda saanud, kui on pidanud välismaal mobiiltelefonile tulevaid kõnesid vastu võtma või neid tegema. "Uued maksimumhinnad on kompromiss ning kuigi komisjon loodab, et need ei jää maksimumhindadeks vaid langevad konkurentsi tingimustes veelgi ei näe ma seda, et operaatorid oleks valmis hindu praegu kehtestatud piirist tugevalt alla laskma. Ootame, vaatame nagu hiidlased ütlevad," ütles Viik.

Tele2 Eesti juhi Toomas Tiiveli sõnul ei saa veel öelda täpset kuupäeva, millal uued hinnad jõustuvad, kuna määrus ei ole veel jõustunud. "Ja kuigi hindades on kokku lepitud, on määruse rakendumise muudes punktides praegu veel palju ebaselget. Siiski loodame koostöös sideametiga oma küsimustele vastused saada. Enam-vähem kindel on küll see, et uued hinnad hakkavad kehtima kõikide euroliidu riikide osas korraga," märkis Tiivel.

Tiiveli sõnul suhtub ta sellesse määrusesse positiivselt, kuna üldjuhul on tegemist kliendi jaoks väga hea uudisega - Euroopa Liidu piires muutub helistamine odavamaks.

"Samas võib juhtuda, et mõned soodustused, nagu täna on näiteks tasuta kõnedele vastamine osades riikides, uue määruse tõttu kaovad," ütles Tiivel.

EMT avalike suhete juht Kaja Pino teatas Ekspressile, et EMT peab EL-i algatust kliendisõbralikuks.

Elisa Eesti AS juhatuse esimehe Sami Seppäneni sõnul on vastavalt plaanile tarbijal võimalik uut rändlusteenuse paketti valida alates 1. augustist 2007. "Tarbijad, kes ei ole teatanud soovist jätkata vana teenuspaketiga peab operaator viima üle uuele paketile alates 1. oktoobrist," ütles Seppänen.

Seppänen ja Tiivel ei osanud kumbki veel öelda, kas kasutusele võetakse maksimaalselt lubatavad tariifid ehk 49/24 eurosenti või vähem, sest tõenäoliselt selguvad lõplikud tariifid läbirääkimistes rändluspartneritega.

Seppänen lisas, et Elisa on koostöös globaalse operaatoriga Vodafone pakkunud oma klientidele teistest operaatoritest soodsamaid rändlushindu juba aastaid. "Elisal on heameel, et sarnased kokkulepped nagu on olnud Vodafone partnerite vahel hakkavad nüüd kehtima palju laiemalt ning palju suurem hulk kliente saab kasutada soodsaid rändlusteenuse hindu üle Euroopa," ütles Seppänen.

 

Hinnad langevad vaikselt allapoole 

Vastavalt parlamendi soovile peavad operaatorid eurotariife pakkuma kõigile oma klientidele ning peavad seda tegema aktiivselt, selgelt ning läbipaistvalt.

Tagamaks, et tarbijad on teadlikud rändlusteenuste maksumusest erinevate pakettide raames, on kompromissis ette nähtud mitmed läbipaistvusklauslid. Nii peavad operaatorid saatma oma kõikidele klientidele personaliseeritud teavet selle kohta, kui palju maksavad nende sisenevad ning väljuvad rändluskõned.

Väljuvate kõnede maksimumhinda vähendatakse kompromissotsuse kohaselt aastas automaatselt 3 sendi võrra, sisenevate kõnede hinda vähendatakse pärast esimest aastat 2 sendi võrra ning pärast seda 3 sendi võrra.

Üks suuremaid tüliõunu parlamendi ja nõukogu vahelistel läbirääkimistel oli see, kas reguleeritud tariife pakutakse vaikimisi (opt-out) või peavad kliendid nende saamiseks ise avaldama soovi (opt-in). Enamus tööstuskomisjoni liikmetest soovis vaikimisi pakutud tariife ning parlamendi delegatsioon kaitses seda positsiooni ka läbirääkimistel nõukoguga.

 

Jõustumise peale läheb mõni kuu

Kompromissi kohaselt võivad kõik kliendid tasuta minna üle eurotariifile kuu aja jooksul pärast määruse jõustumist. Pärast kahe lisakuu möödumist (kokku kolm kuud pärast määruse jõustumist) kasutatakse

 eurotariife automaatselt kõikide klientide puhul, kes ei ole valinud ei eurotariife ega valinud mõnda muud paketti. Samas ei laiene eurotariif automaatselt nendele klientidele, kes juba kasutavad spetsiaalseid rändlustariife või pakette. Siiski peab operaator neid kliente uuesti informeerima nende tehtud valikust ning selgitama eurotariifide olemust.

Maksimaalne hulgihind rakendub kaks kuud pärast määruse jõustumist.

Kompromissi kohaselt peab Euroopa Komisjon hiljemalt 18 kuud pärast määruse jõustumist esitama parlamendile ja nõukogule ülevaate selle kohta, kuidas määruse rakendamine on turgu ning tarbijakaitset mõjutanud. Samuti peab komisjon jälgima arenguid andmeedastusteenuste (sh SMS- ning MMS-teenused) turul ning peab tegema soovitusi edasiste sammude osas. Kompromiss näeb ette, et määrus aegub kolme aasta pärast. Samas võib Euroopa Komisjon turuarengute valguses teha soovituse pikendada selle kehtivust.

Parlamendi kindel soov oli, et uued tariifid jõustuksid juba sel suvel. Seetõttu avaldati nõukogule läbirääkimistel suurt survet määruse kiireks menetlemiseks. Raportöör Paul Rübig märkis hääletusele eelnenud arutelul, et "enam kui realistlik" ajakava näeb ette, et teksti kiidab heaks neljapäeval, 7. juunil kogunev telekommunikatsiooni ministrite nõukogu. Seejärel peavad parlament ja nõukogu teksti allkirjastama ning pärast seda saab määruse avaldada Euroopa Liidu Ametlikus Teatajas. Määrus jõustub tema Ametlikus Teatajas avaldamisele järgneval päeval. Nõukogu esindaja Joachim Würmeling lubas saadikutele, et ta teeb kõik selleks, et määrus jõustuks 29. juunil.

 

 

 

Otsus oli kompromiss 

Määruse kohaselt on keskmine hulgihind (käibemaksuta), mida "külastatava" võrgu operaator võib küsida "külastava" võrgu operaatorilt maksimaalselt 30 eurosenti minutis. Vastavalt saadikute nõudmisele vähendatakse seda lubatud maksimumsummat määruse jõustumisele järgneva kolme aasta jooksul kahe sendi võrra aastas.

 

 

Väljuva kõne jaehind

Siseneva kõne jaehind

Hulgihind

Komisjoni ettepanek

0,44 EUR (x)

0,30 EUR (y)

0,15 EUR

0,34 EUR (x)

0,23 EUR (y)

Nõukogu

0,50 EUR

0,25 EUR

0,30 EUR

Nõukogu (19.04.07)

0,60 EUR

0,30 EUR

0,36 EUR

Tööstuskomisjoni lõppraport

0,40 EUR

0,15 EUR

0,23 EUR

Nõukogu-EP kompromiss

0,49 EUR (2007)

0,46 EUR (2008)

0,43 EUR (2009)

0,24 EUR (2007)

0,22 EUR (2008)

0,19 EUR (2009)

0,30 EUR (2007)

0,28 EUR (2008)

0,26 EUR (2009)