See tekitas populaarses veebikeskkonnas (mida kasutab Eestis 300 000 ja maailmas pool miljardit inimest) elava arutelu: kuidas toimub uue meedia keskkonnas tsensuur?

Asja uurides selgub, et Facebook võib võtta maha sisu, mis ei vasta kasutustingimustele. Enamasti kaebavad teised kasutajad selle kohta administraatorile. Tema otsustab, kas Facebooki reegleid on rikutud ja millist karistust rakendada: kas hoiatust, postituse kustutamist või koguni konto (ajutist) blokeerimist. Kaevata võib kellegi kasutajakonto, foto, isiklikult saadetud sõnumi (just nagu e-kiri FB süsteemis), kasutajagrupi, korraldatava ürituse ja palju muu peale.

“Praktika on näidanud, et mõni teine kasutaja peab raporteerima, siis võetakse meetmed tarvitusele,” selgitab Luiga Mody Hääl Boreniuse advokaat Kätlin Kiudsoo, kes on Facebooki reeglitega tegelenud. “Näiteks pandi ühel mu sugulasel konto ajutiselt kinni, sest ta edastas seal liiga palju reklaami ja keegi kasutajatest teatas, et ta spämmib. Konto tehti lahti, kui ta asja selgitas ja lubas rohkem nii mitte teha,” lisab ta. Kuid teistkordne eksimus võib tema sõnul jääda ka viimaseks.

Kaebamise lihtsus avab uksed ka valimiste eel aktiveerunud poliittegevusele – erakondade kontoritel pole kuigi raske panna mõned noorliikmed Facebookis poliitiliste vastaste iga sammu jälgima ja selle peale kaebama. Ilmselt langes selle ohvriks näiteks poliitik Tarmo Kruusimäe, kes jäi pikema jututa oma kontost ja sõpradest ilma ning pidi uue konto tegema. “Võisin kirjutada palju tahtsin, aga ei saanud mitte ühtegi mõistlikku vastust. Puhas automaatvastus ikka ühe ja sama loraga,” kirjeldab ta oma suhtlust internetigigandiga.

Ning noa selga torkamine võib võtta ka täiesti hämmastavaid pöördeid. Kirjanik Aarne Rubeni andmeil kaebas keegi näiteks professor Toomas Liivi kirjanduskonverentsi peale ja ta ei saanud sinna lisakülalisi kutsuda, sest teatati, et “see postitus võib olla solvav”.

Kas tõesti võtavad “Facebooki umbkeelsed adminnid” (nagu paljud inimesed kahtlustavad) või automaatsüsteem kahtlase sisu asjasse süvenemata maha?

Ekspress pöördus Facebooki pressiosakonna poole kommentaari saamiseks, kes ja kuidas eestikeelset Facebooki-ruumi tsenseerib, kuid lehe trükkimineku ajaks vastust ei tulnud.

Facebooki reeglites on aga kirjas järgmine: reeglitevastane on seksuaalne, ennastkahjustav või liialt vägivaldne, narkootikumide tarbimist sisaldav, vihkamist õhutav või “otseselt isikuid või isikute rühma ründav” sisu. Lisaks on Facebookil automaatne kontrollsüsteem, mis võib tuvastada reegleid rikkuva käitumise juhul, kui inimesed liigtarvitavad Facebooki pakutavaid võimalusi, näiteks kui inimese saadetud sõbrakutseid lükatakse massiliselt tagasi.