Novembrikuu on islamiusulistele tähtis. Lõppes suur palverännak hadž moslemite pühasse linna Mekasse, mille lõpetuseks toimub alati suur Eid ul-Adha ohverdamispidu. Peamiselt oma kulukuse tõttu jääb hadž paljude moslemite jaoks vaid kord elus ettevõetavaks sündmuseks. See ei takista aga pidamast pühi, kusiganes maailma punktis sa siis islamiusulisena parasjagu asud, ehkki iidse tava kohaselt tähistati Eid ul-Adhat vaid nende moslemite poolt, kes ise suurest palverännakust osa võtsid.

Tallinnas asuva islami kultuuri keskuse Turath asukad olid 6.-8. novembrini samuti pidulikus elevuses. Eestis on praegu kokku pea 10000 moslemit, kellest enamus on pärit endise N. Liidu lõunavabariikidest, kuid viimasel ajal kohtab siinmail ka Lähis-Idast tulnud mehi, kel on juba eestlannadest abikaasad ja lapsed. Eid ul-Adha pidustustel osales Turathis mitmeid sadu inimesi, kus ka hulk eestlasi moslemitena rituaale täitsid - ikka mehed ja naised kardinaga eraldatud saalides, palvetes näoga Meka poole kiitmas kõigevägevamat Allahit, lausumas usutunnistust ning palumas õnnistust prohvetitele ja kõigile moslemitele. Vaata fotogaleriid!

Eid ul Adha käigus ohverdavad palverändurid lambaid, aga ka kaameleid ja kitsi, mälestades aega, mil prohvet Ibrahim asus Jumala nõudel kuulekalt ohverdama oma poega, kuid Jumal asendas selle altaril lambaga.

Eesti moslemid ostsid kohalike talunike käest seekord 5 lammast, kes ohverdati islami kombe kohaselt - lamba pea pöörati Meka suunas, ja lihunik lausus sõnad, et toiming viiakse läbi Allahi nimel ning kiire liigutusega katkestas nuga arteri, veenid ja hingetoru. Sel kombel verest tühjaks voolanud looma liha ei ole enam roojane, vaid juba moslemile söömiseks sobiv halal-liha. Osa lihast jagati pidustuste käigus vaesematele peredele, sest halal-liha on Eestis suur defitsiit. Teisest osast valmistasid aga Pakistani poisid Turathi keldriköögis suures pajas imemaitsva lambaroa, mida pidusöögina pärast järjekordset palvust kõigile pakuti. Vaata fotogaleriid!

Kõiki fotosid näed SIIT!


Jaga
Kommentaarid